75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ | ΚΚΕ: Το καθήκον της εναντίωσης στο ΝΑΤΟ σήμερα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο και αναγκαίο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ – Ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 4 Απρίλη 1949

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ που συμπληρώνονται στις 4 Απρίλη:

«1. Στις 4 Απρίλη 1949, λίγα μόλις χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, ιδρύθηκε η Βορειοατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ (με συμμετοχή ΗΠΑ, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας, Δανίας, Ισλανδίας, Πορτογαλίας). Σκοπός των δυνάμεων του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού καπιταλισμού ήταν να θωρακίσουν την εξουσία τους στο εσωτερικό των χωρών τους και στον κόσμο, απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, η οποία με την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του φασισμού και με την παρουσία του Κόκκινου Στρατού στην Ευρώπη είχε καταλυτική συμβολή στις θετικές διεργασίες που ακολούθησαν σε μια σειρά χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπου αποτινάχτηκε το καθεστώς της αποικιοκρατίας.

2. Όχι τυχαία, η ίδρυση του ΝΑΤΟ έγινε στην Ουάσιγκτον, μιας και οι ΗΠΑ είχαν βγει πιο ισχυρές από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αφού τα κύρια μέτωπα του πολέμου ήταν μακρυά από την επικράτειά τους. Οι ΗΠΑ αναδείχτηκαν ως ηγετική δύναμη του διεθνούς ιμπεριαλισμού κι επιδίωκαν στο πλαίσιο του νεοϊδρυθέντος ΝΑΤΟ να καθιερώσουν αυτήν την πρωτοκαθεδρία τους και ταυτόχρονα να αμβλύνουν τις αντιθέσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

3. Σε αυτά τα 75 χρόνια, ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Κορέα, έως και τους πιο πρόσφατους στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ αποτέλεσε τη “σιδερένια φτέρνα” της πολιτικό-στρατιωτικής συμμαχίας του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, που βαρύνεται με τεράστια εγκλήματα σε βάρος των λαών, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων. 75 χρόνια ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, πραξικοπημάτων, που αιματοκυλούν τους λαούς και στοχεύουν στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσής τους, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.

4. Σήμερα η στρατηγική του ΝΑΤΟ οριοθετείται από τη σχεδιασμένη επέκταση στην Ευρώπη, καθώς και σε όλη την υδρόγειο, με τη διεύρυνση με νέα μέλη, με τη σύναψη εταιρικών σχέσεων με δεκάδες κράτη, με τη συγκρότηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών μονάδων, την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων, την εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που οδηγούν την εμβάθυνση της πολιτικής και στρατιωτικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, με παραπέρα πολιτικές εγγυήσεις και ισχυρή στρατιωτική βοήθεια στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, όπως και με τη θεσμοθέτηση “Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας”.

5. Όλα αυτά ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε άλλες περιοχές του κόσμου, με τη Ρωσία και την Κίνα, τις βασικές δυνάμεις του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού ιμπεριαλιστικού άξονα. Καθόλου τυχαία δεν είναι η πολιτική και στρατιωτική κάλυψη που δίνει το ΝΑΤΟ στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το Ισραήλ, με “φύλλο συκής” το “δικαίωμα αυτοάμυνας”. Όπως και η αποστολή ΝΑΤΟϊκών πολεμικών πλοίων, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής.

6. Η χώρα μας, με ευθύνη των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Βελόπουλου και των άλλων εθνικιστικών μορφωμάτων) συμμετέχει δραστήρια στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και εμπλέκεται σε αυτήν την επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ, με στόχο τη λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση” των συμφερόντων της αστικής τάξης.

7. Οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα, που αναπτύχθηκαν διαχρονικά με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων και παρά την αποφασιστική αντίθεση του ΚΚΕ, εκσυγχρονίζονται, διαθέτουν υποδομή για πυρηνικά όπλα, απειλούν άλλους λαούς, αποτελούν “εφαλτήριο” νέων πολεμικών συγκρούσεων και μεγάλων αιματοχυσιών σε βάρος των λαών και ταυτόχρονα στοχοποιούν τη χώρα και τον λαό μας στην υπαρκτή πλέον περίπτωση αντιποίνων.

8. Συνεπώς το ΝΑΤΟ, που αποτελεί “μήτρα” πολέμων, είναι παράγοντας ανασφάλειας για τον λαό μας. Κι αυτό ισχύει και για την εμπλοκή του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει θαλάσσια σύνορα, η τουρκική αστική τάξη δε χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, στην οποία διατηρείται η κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Το τελευταίο διάστημα, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, προωθείται η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη λεγόμενη “συνδιαχείριση” προς τέρψιν των μονοπωλίων και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με κινδύνους τη “ναρκοθέτηση” του μέλλοντος των δύο λαών και του περιβάλλοντος.

9. Το καθήκον της εναντίωσης στο ΝΑΤΟ και για την αποδέσμευση της χώρας μας από αυτό, που έχει προκύψει εδώ και 7 δεκαετίες, σήμερα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο και αναγκαίο στην κατεύθυνση της πάλης μας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ταξική εκμετάλλευση, την κοινωνική αδικία και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Το ΚΚΕ με συνέπεια εδώ και 75 χρόνια πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του αντιΝΑΤΟϊκού – αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος, ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις και αγωνίζεται για την αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με την ισχυρή εγγύηση της εργατικής εξουσίας.

Να γιατί οι προσεχείς ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βήμα ανόδου της αντιΝΑΤΟϊκής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης, με την παραπέρα ενίσχυση του ΚΚΕ.

Νέες λαϊκές δυνάμεις να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για:

–Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις!

–Να επιστρέψει στη χώρα ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, οι ελληνικοί “πάτριοτ” από τη Σαουδική Αραβία, όπως και όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό! Κανένας Έλληνας φαντάρος και αξιωματικός να μην βρεθεί να πολεμάει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα έξω από τα σύνορά μας.

–Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

–Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας!».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: