G170c-12/06/1944: Ένα συγκλονιστικό αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για τα εγκλήματα των Άγγλων στην Ελλάδα

Είναι σχεδόν απίστευτο, όλα όμως όσα συνέβησαν στη χώρα από τότε, με αμέτρητες θυσίες και αίμα, προδιαγράφονται σε αυτό το άγνωστο στην Ελλάδα, για μισό και πάνω αιώνα, επίσημο βρετανικό έγγραφο. Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο κυνική ομολογία των εγκληματικών βρετανικών επιδιώξεων.

Ένα συγκλονιστικό, άγνωστο στην Ελλάδα για μισό και πάνω αιώνα, αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, αποτελεί το επίσημο βρετανικό έγγραφο που απευθύνει στις μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και αργότερα Πρωθυπουργός Άντονι Ήντεν, στις 12 του Ιούνη 1944.

Στο έγγραφο προδιαγράφεται η εγκληματική πολιτική των Άγγλων στην Ελλάδα, όπως εξελίχτηκε με το σχεδιασμό της επέμβασής τους τον Δεκέμβρη του 1944 και του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε. Με απίστευτο και προκλητικό κυνισμό που γιγαντώνεται από την αίσθηση παντοδυναμίας και της απόλυτης εξουσίας που παρέχει στην κυβέρνηση της χώρας του το ντόπιο ξεπουλημένο πολιτικό προσωπικό της εδώ αστικής τάξης, ο Ήντεν περιγράφει την επιδίωξη να παγιδεύσουν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, μέχρι οι Άγγλοι να φέρουν δικό τους στρατό στη χώρα μας, την εξαγορά με 7.000 λίρες του… «γέρου της δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου, το ρόλο του βασιλιά, την άσκηση απόλυτης επιρροής στους πολιτικούς των αστικών κομμάτων της Ελλάδας, τους οποίους αποκαλεί ηλίθιους, και την παραχώρηση κυριαρχίας επί της Κύπρου στην Τουρκία! Ο σημερινός αναγνώστης αυτού του εγγράφου και γνώστης στοιχειωδώς της ιστορίας παραμένει εμβρόντητος από τους σχεδιασμούς αλλά και τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο Ήντεν, που με την κυβέρνησή του είναι αποφασισμένοι να μη διστάσουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να συνεχίσει η Βρετανία να ασκεί απρόσκοπτα επιρροή πάνω στην πολύτιμη για τα συμφέροντά της Ελλάδα.

Το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο περιλαμβάνεται στο ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και αξιόλογο βιβλίο του αγωνιστή, παλαίμαχου κομμουνιστή Κώστα Μαραγκουδάκη «80 χρόνια αγώνες, για Λευτεριά – Κοινωνική απελευθέρωση» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εντός». Πριν προχωρήσουμε στο περιεχόμενο του εγγράφου, πρώτα ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα του βιβλίου.

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης του Θεοδώρου (ψευδώνυμο Χαρίλαος) γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 21/1/1925.Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στους Προσκόπους μέχρι τη διάλυσή τους από το  Μεταξά. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων το 1942 και κατόπιν στην ΕΠΟΝ. Αναδείχθηκε σε καθοδηγητικές θέσεις. Από το 1944 μέλος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κεφαλάρι (Δεκέμβρης 1944). Το Γενάρη του 1945 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά. Τον Ιούλη του 1947 εξορίζεται στην Ικαρία. Το Μάη του 1948 συλλαμβάνεται εκ νέου για να καταλήξει στη  Γιούρα.

Το Δεκέμβρη του 1951 μετάγεται στις φυλακές Αβέρωφ. Απελευθερώνεται το Μάη του 1953. Το Σεπτέμβρη οδηγείται στο λόχο απομόνωσης των «αμετανόητων» του ΒΕΤΟ στο Μακρονήσι ως τον Ιούλη του 1954. Το 1955 αποφοιτά από την ΑΣΟΕΕ. Συμμετέχει δραστήρια ως μέλος του ΚΚΕ στους αγώνες της ΕΔΑ, της ΕΕΔΥΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Την 21η Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου.

Μεταδικτατορικά, Αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), μέλος της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. Τρείς φορές υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Κ.Κ.Ε. από το 13ο (1991) ως το 17ο Συνέδριο (2005). Από το 2008 ως το 2018 Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Μια πρώτη γεύση από το περιεχόμενο του εγγράφου (με πλάγια γράμματα), με σχολιασμό του Κώστα Μαραγκουδάκη:

«Πληρώσαμε στο Γ. Παπανδρέου 7.000 χρυσές λίρες για να αποφύγουμε την επονείδιστη θέση που μας επιφυλάσσει το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ»(!) Όχι ο Παπανδρέου!

«Δεν θα ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική, γιατί έχοντας εισπράξει 7.000 χρυσές λίρες είναι υποχρεωμένος να βαδίζει τη μοίρα του»(!)

«Θα τον χρησιμοποιήσουμε για να έρθει ξανά ο βασιλιάς της Ελλάδας στο θρόνο του, γιατί το υποσχέθηκε η βασίλισσα της Αγγλίας στο ελληνικό παλάτι, που ορκίστηκε σ’ αυτήν αιώνια πίστη»(!) Τρέλα.

«Μας χρειάζεται ο Γ. Παπανδρέου, γιατί έχουμε υποσχεθεί στους Τούρκους να τους δώσουμε μετά τον πόλεμο ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! Τότε θα εξεγερθούν οι Έλληνες»(!)

Ε λοιπόν, «κρατάμε σε επιφυλακή τα όπλα μας» (της κατοπινής επέμβασης του Δεκέμβρη 1944) «και έχουμε προεγκρίνει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για ό,τι συμβεί. Για να μη δυσαρεστήσουμε τους Τούρκους, αν δεν τους δώσουμε ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, όπως τους έχουμε υποσχεθεί, θα μας βοηθήσει ο Γ. Παπανδρέου. Τότε, θα τον κάνουμε πρωθυπουργό με μια συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιώντας ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ για να πείσουμε, πιέσουμε, εκφοβίσουμε και εξαγοράσουμε τους Έλληνες πολιτικούς που χρειάζεται ώστε να επηρεάσουμε το ρεύμα των εκλογών»(!!!).

Γεώργιος Παπανδρέου

Όσο για τους άλλους Έλληνες πολιτικούς, ο Ήντεν δεν είναι καθόλου φειδωλός:

«Γνωρίζουμε τις σκέψεις τους… έκπληξη πώς τόσο πολλοί ηλίθιοι έχουν καταφέρει να γλιστρήσουν μέσα από πολύπλοκα πολιτικά δίκτυα κ.λπ. Αυτοί, αν τροφοδοτήσουμε την αλαζονεία τους και λαδώσουμε τις εγωιστικές τους φιλοδοξίες μπορεί να γίνουν ταπεινοί δούλοι μας»(!!!)

ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Άντονυ Ήντεν, υπουργός των εξωτερικών.

Έξι μήνες πριν το Δεκέμβριο ’44 σημειώνει επίσης ότι η Μ. Βρετανία κρατά έτοιμα τα όπλα της για δράση.

Έτσι «λευτερώθηκε» η λευτερωμένη από τον ΕΛΑΣ πατρίδα μας. Όταν όμως ήρθε η ώρα εφαρμογής αυτών των σχεδίων, οι ΕΑΜικές αντιστασιακές δυνάμεις, με υποχωρήσεις της κομματικής μας ηγεσίας, έπεσαν στη βρετανική παγίδα. Ενώ η μάχη επρόκειτο να δοθεί στην Αθήνα, όλες οι αξιοπόλεμες Μεραρχίες του ΕΛΑΣ απείχαν 24 ώρες με τα πόδια από την πρωτεύουσα!

Αυτή η Βρετανία σχεδίασε την επέμβαση του Δεκέμβρη 1944, αυτή σχεδίασε και ξεκίνησε τον εμφύλιο πόλεμο, αυτή βασάνισε τους αγωνιστές της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης… Αυτή εν μέρει μας κουμαντάρει πολύπλευρα ως σήμερα.

Ακολούθησε η απαράδεκτη επιλογή της Κομματικής ηγεσίας για τη συμφωνία της Βάρκιζας. Όταν η Βρετανία αποδείχθηκε ανίκανη να τα βγάλει πέρα μόνη της με το ΕΑΜικό κίνημα, υποχρεώθηκε να τα παραδώσει στον εγκληματικό αμερικάνικο ιμπεριαλισμό του Τρούμαν και άλλων.

Από αριστερά: Χάρολντ Αλεξάντερ, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Άντονι Ήντεν

Στοιχεία για το έγγραφο και πώς βρέθηκε στα χέρια του, μας δίνει ο συγγραφέας του βιβλίου:

«Το σημαντικότατο αυτό έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Μ. Βρετανίας Άντονι Ήντεν με ημερομηνία 12/6/1944, σε απόσταση πέντε μηνών από την απελευθέρωση της Ελλάδας (ήδη απελευθερωμένης κατά το μέγιστο τμήμα της από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) και την αποχώρηση των χιτλερικών δυνάμεων, βρέθηκε στην κατοχή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο και – μετά τον αποχαρακτηρισμό του ύστερα από πενήντα χρόνια – κάλεσε τους καθηγητές ιστορίας και άλλους ενδιαφερομένους να λάβουν γνώση των γνωστοποιουμένων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και το G170c/12.06.1944.

Στις ΗΠΑ, ο καθηγητής ιστορίας κ. Γιάννης Σχοινάς «αλίευσε» αυτό το έγγραφο και λόγω της σημασίας του επισκέφτηκε τις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες στο Λονδίνο, προς επιβεβαίωση.

Δυο χρόνια αργότερα από την 50ετία έκδοσης του εγγράφου, το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε στο φύλλο αριθμός 92 σελ. 10-11 Αυγ.-Σεπτ. 1996 του περιοδικού της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».

Αργότερα δημοσιεύτηκε και σε άλλα έντυπα και ιστορικά βιβλία.

Το έγγραφο εκφράζει όλη την κυνικότητα, τα ψεύδη, την διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων από τα ποικίλα όργανα του βρετανικού ιμπεριαλισμού και συνολικά αποκαλύπτει ποιοι ακριβώς, με επικεφαλής το βρετανικό ιμπεριαλισμό, και με ποια μέσα ετοίμασαν τον ελληνικό εμφύλιο και την επάνοδο του Βασιλιά στην Ελλάδα, με κάθε τρόπο».

Ο φιλόζωος σερ Άντονι Ήντεν…

Ακολουθεί το ντοκουμέντο μεταφρασμένο στα ελληνικά. Στο βιβλίο υπάρχει αντίγραφο του πρωτότυπου εγγράφου.

«ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΔΙΑΚΥΒΕΥΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΡΟΣ 3°»

Οδηγία προς τους Επικεφαλής Γραφείων της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών G170c -12 Ιουνίου, 1944.
Υπό του Σερ Άνθονυ Ήντεν

Λονδίνο Αρχεία – Βρετανική Επικράτεια και Κοινοπολιτεία

» Η καθημερινή πλημμύρα με επείγουσες εκθέσεις πληροφοριών από την νοτιοανατολική Ευρώπη σχετικά με την ταχέως επερχόμενη βίαιη αντιπαράθεση με τα αντιστασιακά κινήματα των οποίων ηγούνται οι Κομμουνιστές είναι το θέμα που εξετάζεται…

» Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σκοτεινή. Η τρέχουσα γενική παραδοχή είναι ότι η εκεί Βρετανική υπόθεση βρίσκεται απελπιστικά μετέωρη ανάμεσα στον κίνδυνο εγκατάλειψης της Ελλάδος και στην αδυναμία προσεταιρισμού του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Η συμφωνία αμοιβαίας μη-ανάμιξης — γνωστή ως «Σύμφωνο της Πέτρας» — μεταξύ του Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, των ανώτατων διοικητικών στελεχών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ανώτατου διοικητού των Γερμανικών δυνάμεων κατοχές στην Ελλάδα, λύνει τα χέρια των αντάρτικων δυνάμεων του ΕΛΑΣ, των οποίων ηγούνται οι Κομμουνιστές, να εξοντώσουν τον ΕΔΕΣ και τις άλλες μη-Κομμουνιστικές αντιστασιακές ομάδες…

» Η κομμουνιστική διείσδυση στην ελεγχόμενη από τον ΕΔΕΣ περιοχή αυξάνεται επικίνδυνα. Η βίαιη αντιπαράθεση δεν έχει αρχίσει, αλλά ο ΕΔΕΣ προετοιμάζεται για κάθε ανταρσία. Ενδείξεις για πιθανή επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του ΕΔΕΣ υπάρχουν από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι εκκλήσεις του ταγματάρχου Τομ για ενότητα εναντίον του κοινού εχθρού έχουν αποτύχει. Η εν εξελίξει συνδυασμένη επίθεση Γερμανικών δυνάμεων και ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον του ΕΔΕΣ υποδηλώνει μια εκδοχή ότι η ενότητα ήταν κάθε άλλο παρά επιθυμητή από τους Έλληνες Κομμουνιστές….

» Ο αγώνας του ΕΑΜ να ελέγξει στρατιωτικά όλους τους τομείς της Ελληνικής ζωής, φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδο τους σχεδιασμούς μας. Η αναγνώριση του ΕΑΜ από την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας θα έβαζε ένα τέλος στον αγώνα, και ο Δυτικός κόσμος θα έχανε διά παντός τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η στρατηγική αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Βρετανική κυβέρνηση έχει εξετάσει και επανεξετάσει τα πρόβλημα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια από αυτές τις τερατώδεις περιπτώσεις όπου δεν διαφαινόταν κανένα τέλος — τίποτε εκτός από το συνεχιζόμενο αδιέξοδο όπου τόσο ο συμβιβασμός όσο και η έξοδος από αυτό είναι αδύνατος. Θα φαινόταν καθαρά συνεπώς ότι δεν είναι κατάλληλη η ώρα να μιλάμε ή να σκεφτόμαστε για απαγκίστρωση ή για ακύρωση οιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης…

» Βρισκόμαστε καθηλωμένοι κάτω από την δίδυμη πίεση των αντιπάλων κοινωνικών δυνάμεων της δημοκρατίας αφ’ ενός και της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος αφ’ ετέρου — η οποία διάγει μια αβέβαιη ύπαρξη στο Κάιρο της Αιγύπτου. Η Αυτού Μεγαλειότης, ο βασιλεύς της Αγγλίας δεν θα επιθυμούσε να διακόψει τις σχέσεις με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος, διότι η φιλία τους προς τον θρόνο της Αγγλίας έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψιν πέραν πάσης αμφιβολίας, πλην όμως θα παραχωρούσε κάθε πρωτοβουλία στην βρετανική Κυβέρνηση…

» Βρισκόμαστε παγιδευμένοι μεταξύ αυτών των διασταυρούμενων πυρών πίεσης και θα αναγκασθούμε να αναζητήσουμε τρόπο ώστε να κερδίσουμε χρόνο για να μην υποκύψουμε στην ουσιαστική αξίωση της ηγεσίας του ΕΑΜ να είναι αυτό, μόνο, η νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδος. Το ότι επιθυμούμε να είναι ο βασιλεύς Γεώργιος Β’ ο άρχων του Ελληνικού Κράτους, δεν θα έπρεπε να διαφεύγει. Όμως δεν επιθυμούμε να εξωθήσουμε τους αντιπροσώπους του ΕΛΑΣ στην διακοπή των σχέσεων τους με την εξόριστη κυβέρνηση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου. Και ελπίζουμε να βρούμε μια φόρμουλα για διατήρηση της συνοχής της ως της μεταβατικής κυβέρνησης της απελευθέρωσης της Ελλάδος…

» Μερικές πηγές διατείνονται ότι ο κ. Παπανδρέου ασπάζεται ως πολιτική της Ελλάδος την ουδετερότητα. Πλην όμως, έχει εμπλακεί ήδη τόσο βαθειά με την Βρετανική κυβέρνηση ώστε ούτε θέλει ούτε μπορεί να αναστρέψει την πορεία που φαίνεται προορισμένη να τον φέρει σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

» Όσο για το μέλλον, θα φανεί, όταν έρθει η στιγμή, ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για την αποκατάσταση της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας στο θρόνο της Ελλάδος. Μια επίθεση προπαγάνδας θα πρέπει να εξαπολυθεί αμέσως σε όλη την Ελλάδα όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος έχει εγκρίνει κονδύλια για να χρησιμοποιηθούν κατά την διακριτική ευχέρεια της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όμως, δια παν ενδεχόμενο αντίθετο προς τις προσδοκίες μας, ο κ. Γ. Παπανδρέου — ο πλέον ευφραδής και πλέον πειστικός δημαγωγός και ο περισσότερο εγωιστής από τους Έλληνες πολιτικούς — έχοντάς του παραχωρηθεί το ποσόν των 7000 χρυσών λιρών, συμφώνησε να ζητήσει επισήμως, ως ονομαστική κυβέρνηση της Ελλάδος, από τις Βρετανικές στρατιωτικές μονάδες να εξαλείψουν οποιαδήποτε ανταρσία του ΕΛΑΣ και να αποκαταστήσουν τον νόμο και την τάξη…. Ταυτοχρόνως θα συνεχίζονταν η διερεύνηση δυνατότητος για την διατήρηση του κ. Γ. Παπανδρέου στα μισθολόγιά μας και αυτό θα μπορούσε εν καιρώ να αποτελέσει την λύση — κατά τη στιγμή που Κυπριακό ζήτημα θα έρθει στην επιφάνεια….

» Η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος έχει επίσης δεσμευτεί να υποστηρίξει την αποκατάσταση της Ελληνικής μοναρχίας, με τη συμφωνία ότι η Ελληνική βασιλική οικογένεια θα απαρνηθεί όλες τις Ελληνικές αξιώσεις πάνω στις βόρειες και νοτιοανατολικές επαρχίες. Έτσι θα σωθεί η Βρετανική Αυτοκρατορία από την επονείδιστη θέση που αναφαίνεται λόγω της αδυναμίας μας να τηρήσουμε την εκπλήρωση των όσων υποσχεθήκαμε. Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος δήλωσαν με έμφαση, και κατέστησαν εντελώς ξεκάθαρο προς τον θρόνο της Αγγλίας ότι θα παίξουν τον ρόλο τους — όσο μπορούν καλύτερα — ώστε να εξαλείψουν οποιαδήποτε αξίωση που θα μπορούσε να εγερθεί από Έλληνες πολιτικούς και θα έθετε υπό αμφισβήτηση την Βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου. Και να τηρήσουν ουδετερότητα ως προς τον καθορισμό του μέλλοντος της νήσου…

» Επί πλέον, εάν επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού σαν εκπλήρωση της μυστικής συμφωνίας του 1941 με την Τουρκία και μεταβιβασθεί κυριαρχία του νησιού σε αυτήν, υπάρχει πιθανότητα να στασιάσουν οι Έλληνες ενάντια σ’ αυτό και ίσως ο κ. Παπανδρέου χρειασθεί να υποστηριχθεί τότε με όλα τα μέσα και να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, και ακόμη καλύτερα θα μεθοδεύσουμε την εκλογή του στην εξουσία με μια συντριπτική πλειοψηφία…. Η δύναμη της διπλωματικής κατασκοπείας της Βρετανικής αυτοκρατορίας θα χρησιμοποιήσει όλα της τα μέσα για να πείσει, να πιέσει, να εκφοβίσει ή να εξαγοράσει τους Έλληνες πολιτικούς που χρειάζεται, ώστε να επηρεάσει το ρεύμα των εκλογών.

» Όσον αφορά τη στάση τέως πρωθυπουργών και άλλων Ελλήνων πολιτικών, δεν θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τους στόχους τους και την τοποθέτησή τους. Αποτελεί πηγή μεγάλης έκπληξης για μένα το ότι τόσο πολλοί ηλίθιοι υπήρξαν ικανοί να ξεγλιστρήσουν μέσα από σύνθετες πολιτικές περιπλοκές και κατόπιν να συνεχίσουν αναλαμβάνοντας υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στην Ελληνική κυβέρνηση. Αυτοί οι άνθρωποι, τρέφοντας την αλαζονεία τους και λαδώνοντας τις εγωιστικές τους φιλοδοξίες, μπορούν να γίνουν ταπεινοί υπηρέτες μας. Έχουμε ήδη επικαλεσθεί πολλά παραδείγματα για να διαμορφώσουμε αυτή την γνώμη, περιστατικά τα οποία εμφανίζουν γυμνή την τέλεια ανικανότητα και πολιτική αμάθεια, όλων σχεδόν των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων που ασκούν ένα από τα αρχαιότερα, τα εντιμότερα και πλέον απαιτητικά επαγγέλματα του κόσμου, του διοικείν και νομοθετείν…»

Σερ Άνθονυ Ήντεν
Υπουργός των Εξωτερικών

Ουίνστον Τσώρτσιλ – Άντονι Ήντεν

Μερικές παρατηρήσεις (διευκρινίσεις για διάφορες παραγράφους του εγγράφου) του Κώστα Μαραγκουδάκη πάνω στο έγγραφο G 170c:

§1: Καμία παρατήρησή μας, πλην του ότι τη «βίαιη αντιπαράθεση» ετοιμάζουν οι Βρετανοί, όπως ομολογείται.

§2: Ουδέποτε υπήρξε παρόμοιο σύμφωνο ή όποιας μορφής άλλες συναντήσεις των δυο αναφερόμενων αντιπάλων. Την «πληροφορία» μιας επινοημένης συνάντησης ετοίμασε και κυκλοφόρησε, κατ’ εντολήν, επώνυμος «Έλληνας» πράκτορας των Βρετανών για να στηριχτούν οι βρετανικοί ισχυρισμοί. Ψευδέστατο.

§3: Η §3 (πρώτη πρόταση) δεν είναι παρά ομολογία της ραγδαίας ανάπτυξης και εξάπλωσης του ΕΑΜΙΚΟΥ αντιστασιακού κινήματος σε ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ σαν μόνης γνήσιας εθελοντικής αντιστασιακής δύναμης για μια ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ της ανθρωπιάς.

Στην πραγματικότητα γίνανε 2 συγκρούσεις ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ, και οι δύο με παρακίνηση των Άγγλων, η μία τέλος 1943 και η άλλη αρχές 1944.

Ο ΕΔΕΣ νικήθηκε, διαλύθηκε και τον ανέστησαν οι Βρετανοί, με αποκήρυξη του προδοτικού ΕΔΕΣ Αθήνας – συνεργάτη των Γερμανών -, τον οποίο οι Άγγλοι συμπεριέλαβαν, σαν αλλαγή αφεντικών στη δική τους δύναμη, ως «εθνικόφρονα» δύναμη. Εδώ σημειώθηκε αδικαιολόγητη υποχώρηση του ΕΛΑΣ σε μια τέτοια «λύση» που, εκτός των άλλων, κράτησε τις κύριες δυνάμεις του ΕΛΑΣ 500-600 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, όπου οι ίδιοι ετοίμαζαν το κύριο χτύπημα κατά του ΕΛΑΣ με δεκάδες χιλιάδες στρατό που κουβάλησαν από το… δυτικό μέτωπο!!!

Η §4 με κυνικότητα ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Λίγο πολύ: Κάνουμε ό,τι θέλουμε στην Ελλάδα γιατί χρειάζεται στον βρετανικό ιμπεριαλισμό, λόγω στρατηγικής θέσης. «Δεν σκεφτόμαστε για απαγκίστρωση ή για ακύρωση οιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης» (άρα μας «χρειάζεται» φτιαγμένος από τους Άγγλους εμφύλιος).

§5 Τους χρειάζεται και ο εγκάθετος θρόνος της Βασιλείας στην Ελλάδα και γι’ αυτό και ο Βασιλιάς της Αγγλίας τον πιέζει στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή για τα βρετανικά συμφέροντα.

§6 Κυνική ομολογία ότι με την κυβέρνηση ψευτο-εθνικής ενότητας θα επιχειρήσουν να παγιδεύσουν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (και το κατάφεραν) μέχρι να βγάλουν δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα μας, για να ‘ναι ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ ξανά βασιλιάς της Ελλάδας και δούλος τους με ανθελληνικούς όρους τους οποίους αποδέχτηκε.

Αεροπλάνο των Άγγλων βομβαρδίζει την Αθήνα

§7 Η ομολογία: Ο Γ. Παπανδρέου ούτε επιθυμεί ούτε μπορεί να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων γιατί ήδη είναι εντελώς δεσμευμένος με τους αγγλικούς στόχους. Γι’ αυτό οδηγεί στην επιθυμητή σύγκρουση με τον ΕΛΑΣ.

§8 Ομολογία «δράσης» για επιστροφή του επίορκου βασιλιά Γεωργίου στην Ελλάδα με Αγγλική προπαγάνδα και χρηματοδότηση.

Έτοιμα τα κονδύλια – εγκεκριμένα. Ειδικά για τον Παπανδρέου δαπάνη 7000 χρυσών λιρών για να ζητήσει ένοπλη στρατιωτική Βρετανική επέμβαση στην Ελλάδα. Ως τότε θα τον χρειαστούν και θα τον κρατήσουν στα μισθολόγιά τους μέχρι να λύσουν και το ΚΥΠΡΙΑΚΟ παραχωρώντας ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ στην ΤΟΥΡΚΙΑ!!!

§9 Η επιστροφή της μοναρχίας στην Ελλάδα είναι… βρετανική υπόθεση!!!

Τους όρκισαν στο παλάτι όλους να είναι φιλοβρετανοί! Ακόμα, να δεχτούν ξεπούλημα της Κύπρου στους Τούρκους, ολόκληρης!!

§10 Αν πετύχουνε στο προηγούμενο (§9), δηλαδή να δώσουν κυριαρχία επί της Κύπρου στους Τούρκους, τότε θα τον κάνουν πάλι πρωθυπουργό «λαοπρόβλητο» με μια «συντριπτική πλειοψηφία» με όλα τα μέσα, για να πείσουν, να πιέσουν, να εκφοβίσουν, ή να εξαγοράσουν τους Έλληνες πολιτικούς που χρειάζεται, «επηρεάζοντας» το ρεύμα των εκλογών (νοθεία)!!!

§11 Όλος ο άλλος πολιτικός κόσμος χαρακτηρίζεται σκουπίδια, ηλίθιοι που, αν λαδωθούν, μπορεί να γίνουν ταπεινοί υπηρέτες τους.

Ηλίθιοι και οι Έλληνες διανοούμενοι.

Υπογραφή Άντονι Ήντεν, Υπουργός Εξωτερικών

Βρετανική περίπολος σε γειτονιά της κατεχόμενης Αθήνας

Είναι σχεδόν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, όλα όμως όσα συνέβησαν στη χώρα από τότε, με αμέτρητες θυσίες και αίμα, προδιαγράφονται στο έγγραφο αυτό. Η πρώτη του σελίδα είναι ολότελα επινοημένη, ψευδής για να φανατίσει τους αποδέκτες του εγγράφου. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά το ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1944.

Διαβάστε το, θα γνωρίσετε πολλά από την ιστορία του τόπου μας.

Με βάση αυτά, που στηρίζονται στις αποφάσεις του ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της Βρετανίας στις 22/11/1943 για ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του ΕΛΑΣ, θα εξηγήσουμε τις κατοπινές εξελίξεις ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Για να επιβάλουν τα σχέδιά τους στην Ελλάδα και τους δρόμους πετρελαίου στη Μ. Ανατολή, οι Βρετανοί, άφησαν στην τύχη τους, τέλη Δεκέμβρη του ’44 τους συμμάχους τους που κινδύνευαν μετά την τελευταία αντεπίθεση των χιτλερικών δυνάμεων στις ΑΡΔΕΝΝΕΣ Δ. Ευρώπης, ενώ στείλανε στην Ελλάδα 80.000 στρατό να πνίξει στο αίμα την Ελληνική Εθνική Αντίσταση.

Διαβάστε το. Είναι συγκλονιστικό.

Μ’ αυτούς τους 80.000 Άγγλους και αποικιακούς στρατιώτες οργάνωσαν την επίθεση κατά του ΕΛΑΣ το ΔΕΚΕΜΒΡΗ 44 για να οδηγηθεί ο τόπος στη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Άντρες του ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας

Στο έγγραφο αυτό κάνουμε τις παρακάτω – κατά το δυνατόν σύντομες -παρατηρήσεις μας:

Στην πρώτη σελίδα της ελληνικής του μετάφρασης, ο ΗΝΤΕΝ «παρουσιάζεται πανικόβλητος» για τις εξελίξεις στην Ελλάδα που τείνουν να ανατρέψουν την πατροπαράδοτη… υποτέλεια της Ελλάδας στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο χαρακτηρίζεται «σκοτεινή κατάσταση» και «προφητικά» προβλέπεται βίαιη σύγκρουση της Βρετανίας με το ΕΑΜικό αντιστασιακό κίνημα. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα 6 μήνες αργότερα.

Ομολογεί ότι το ΕΑΜ έχει εξαπλωθεί σε ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ και ότι δεν κατάφεραν να το… «προσεταιριστούν» οι Άγγλοι, παρά τις επίμονες προσπάθειές τους. ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΘΕΙ ΒΙΑΙΑ. Όχι αμέσως, γιατί τώρα προσπαθούμε, σημειώνει, να τους χώσουμε στην κυβέρνηση Παπανδρέου, δηλαδή να τους παγιδεύσουμε. Σε κάθε περίπτωση – γράφει – «δεν είναι κατάλληλη η ώρα να μιλάμε ή να σκεφτόμαστε για απαγκίστρωση ή για ακύρωση οιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης».

Η πρώτη και δεύτερη σελίδα αυτού του βρομερού και άγνωστου στην Ελλάδα, για μισό και πάνω αιώνα, επίσημου βρετανικού εγγράφου είναι μια χωρίς προηγούμενο κυνική ομολογία των εγκληματικών βρετανικών επιδιώξεων. Ειδικότερα, το πρώτο μέρος βρίθει ανακριβειών και ασύστολων ψεμάτων, μεταφορτώνοντας στον ΕΛΑΣ τα αίσχη των υπηρεσιών της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα κατά την κατοχή, που σε ό,τι έχει σχέση με την ΕΞΟΝΤΩΣΗ του δήθεν σύμμαχου της Βρετανίας, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, βρίσκει ταυτόχρονα σύμμαχους και κάποτε συνεργαζόμενους άμεσα ή έμμεσα (μέσω ΕΔΕΣ και κατοχικής κυβέρνησης, ιδίως του I. Ράλλη) στους χιτλερικούς κατακτητές! Με τους τελευταίους, σχεδίασε πλήρως πώς θα μπαίναν στην Ελλάδα οι βρετανικές δυνάμεις, όταν αποχωρούν προς Αν. Ευρώπη και τη χώρα τους οι χιτλερικές δυνάμεις! Ιδίως η 1η σελίδα των δήθεν «πληροφοριών τους» είναι ένα πλήρες χαλκείο, με ανύπαρκτες συναντήσεις Γερμανών κατακτητών – ΚΚΕ – ΕΛΑΣ! Επαφές που ένα χρόνο πριν (1943) είχαν ξεκινήσει οι Βρετανοί με την κατοχική κυβέρνηση και τους χιτλερικούς – ο Άγγλος αξιωματικό ΝΤΟΝ ΣΤΟΤ και Γερμανοί αξιωματικοί συναντούσαν, όλη την εγχώρια μαυρίλα (Κ. Βεντήρη, Σπηλιωτόπουλο, Χίτες και άλλα καθάρματα) στο σπίτι του κατοχικού δήμαρχου Αθήνας Γεωργάτου.

Οι κατοπινές σελίδες είναι ένα ανεπανάληπτο αποκαλυπτικό κοστούμι για το Γ. Παπανδρέου, στα καλά καθούμενα χρισμένο πρωθυπουργό της Ελλάδας από τον πρεσβευτή Λήπερ και τον Τσόρτσιλ, και ορκισμένο να φέρει στην Ελλάδα βρετανικό κατοχικό στρατό κατάπνιξης του αντιστασιακού κινήματος – ένοπλα – με αναφερόμενη αμοιβή 7000 χρυσών λιρών.

Διαψεύδει τις ανησυχίες ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί ν’ ακολουθήσει… ουδέτερη πολιτική (που φαίνεται ν’ απεχθάνεται ο Ήντεν για τον βρετανικό ιμπεριαλισμό), γιατί όποιος πάρει χρήματα από τη Βρετανία για ένα σκοπό, είναι υποχρεωμένος να βαδίσει τη μοίρα του.

Ουίνστον Τσώρτσιλ – Άντονι Ήντεν

Σημείωση: Την εγκληματική μέθοδο των Βρετανών θα τη δούμε ολόγυμνη στο προσωπικό περιστατικό που αφηγείται στο βιβλίο του για την Εθνική Αντίσταση ο αρχηγός της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ Μίμης Μπουκουβάλας, όταν σε μια τυχαία συνάντηση, σε πορεία, διασταυρώθηκε με ανώτερο Βρετανό αξιωματικό. Αυτός, καθώς ο Μπουκουβάλας δεν έφερε διακριτικά, ανοιχτά πρότεινε στην ομάδα του Μπουκουβάλα, σ’ αυτόν τον ίδιο, να εγκαταλείψουν τον «τύραννο Μπουκουβάλα» και να προσχωρήσουν στους Βρετανούς, μέσω ΕΔΕΣ, όπου θα ‘χουν κάθε φροντίδα, φαγητό, ρουχισμό και… λίρες!!!

Όταν ο Μπουκουβάλας του αποκαλύφθηκε, έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι το είπε αυτό για να «δοκιμάσει» την πίστη των ΕΛΑΣιτών (!) στην ηγεσία τους.

Αυτοί ήταν στην πλειοψηφία τους οι Βρετανοί της κατοχής στα βουνά και τις πόλεις της Ελλάδας που, σύμφωνα με γραπτή ομολογία (έγγραφο) του πρώτου αρχηγού της Βρετανικής αποστολής -κατά την κατοχή- στην Ελλάδα, του Μάγερς, γράφει: «…σύμφωνα με τις οδηγίες σας, έδωσα εντολή στους πράκτορές μου Βρετανούς και Έλληνες να καταδίδουν στις ελληνικές κατοχικές αρχές στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ήδη πολλοί απ’ αυτούς είναι στα χέρια των… κατοχικών δυνάμεων».

Και τα εγκλήματά τους συνεχίζονται με την ίδρυση των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας, τον εξοπλισμό 200 συμμοριών εγκληματιών για μονόπλευρη εξόντωση (εμφύλιο) αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, βασανιστήρια και εκτελέσεις οικογενειών, καταλήστευση περιουσιών και το ανήκουστο αίσχος επιδίωξης ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με φριχτά βασανιστήρια και εκτελέσεις στα μετακατοχικά κρεματόρια ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ, ΓΙΟΥΡΑΣ, ΤΡΙΚΕΡΙ και αλλού, όπου μαρτύρησαν της μάνας τους το γάλα δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές…

Κώστα Μαραγκουδάκη «80 χρόνια αγώνες, για Λευτεριά – Κοινωνική απελευθέρωση» – Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εντός»

Λίγα λόγια για το βιβλίο του Κώστα Μαραγκουδάκη:

80 χρόνια… Μια ζωή ολάκερη, συνυφασμένη με τις θυσίες και τους μόχθους ενός ολόκληρου λαού. Μια ακατάβλητη αγωνιστική πορεία που ξεκίνησε από τα σπλάχνα του λαϊκού κινήματος και ακολούθησε όλες τις καμπές του στο διάβα της Ιστορίας.

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης, με σεμνότητα, ακλόνητη συνέπεια και οξύτατο πολιτικό και κοινωνικό κριτήριο, που σμιλεύτηκε στα χαρακώματα της πάλης και στη στράτευση σε ΚΚΕ-ΕΑΜ-ΕΠΟΝ και στις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, καταθέτει μια βιωματική μαρτυρία για όλες τις κρίσιμες στιγμές του τόπου και του κινήματος, αλλά και πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες και σκέψεις, που φωτοδοτούν αθέατες πλευρές της αέναης ταξικής σύγκρουσης.

Οι αντιστάσεις στη μεταξική περίοδο, το έπος της Εθνικής Αντίστασης, ο ηρωικός Δεκέμβρης και η συγκλονιστική νίκη των ΕΛΑΣιτών στο Κεφαλάρι, ο εμφύλιος και ο ΔΣΕ, οι φυλακές, η Γιούρα, η Μακρόνησος, οι σκληροί πολιτικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες του ΄50 και του ΄60, η αντιδικτατορική πάλη, οι μάχες για τον εκδημοκρατισμό και τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος, η αντιιμπεριαλιστική δράση, η πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και την κοινωνική απελευθέρωση παρουσιάζονται με γλαφυρότητα και πιστότητα. Και παράλληλα ένας τεράστιος πλούτος παρεμβάσεων, ομιλιών, άρθρων, που σκιαγραφούν κάθε όψη της πολιτικοϊδεολογικής αναμέτρησης.

Ένα έργο δοσμένο με ανυπόκριτη ανησυχία για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, αλλά και με βαθύ αίσθημα βεβαιότητας για την ιστορική δικαίωση «της γης των κολασμένων»…

Το βιβλίο περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την δράση της ΕΠΟΝ στην κατοχή και την απελευθέρωση, τις φυλακές και τις εξορίες (Μακρόνησο – Γιούρα) τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς αγώνες των μετέπειτα δεκαετιών ΄50 ’60 ’70 ΄80 και ΄90. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η Παναγιωτης Παπουτσης λέει:

    Με δεδομενο οτι το 1944 η Βρετανια ειχε βασιλια (Γεωργιος VI) και οχι βασιλισσα, υπαρχει περιπτωση αυτο:
    “«Θα τον χρησιμοποιήσουμε για να έρθει ξανά ο βασιλιάς της Ελλάδας στο θρόνο του, γιατί το υποσχέθηκε η βασίλισσα της Αγγλίας στο ελληνικό παλάτι, που ορκίστηκε σ’ αυτήν αιώνια πίστη»(!) Τρέλα.”
    να ειναι λαθος εκ παραδρομης ή γινεται αναφορα σε καποια αλλη βασιλισσα;

    Γεια

Κάντε ένα σχόλιο: