Όχι κύριε Μητσοτάκη, δε “νομιμοποίησε η παράταξή σας το ΚΚΕ”!

Το ΚΚΕ κέρδισε τη ντε φάκτο νομιμοποίησή του, χάρη στους αγώνες καθόλη τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και τις ενέργειές του αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, με τη de jure επισφράγισή της θεσμικής του παρουσίας να έρχεται ως αναγκαστικό επιστέγασμα μιας πραγματικότητας που ήδη είχε διαμορφώσει η δράση των κομμουνιστών. 

Συνήθεια που έγινε λατρεία φαίνεται πως είναι η αναφορά του πρωθυπουργού στις ομιλίες του στο ΚΚΕ, πάντα με ισχυρές δόσεις ιστορικής ημιμάθειας και διαστρέβλωσης. Λίγους μήνες μετά τις αλήστου μνήμης αναφορές του “στα 80 χρόνια καριέρας του ΚΚΕ“, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά με έναν ισχυρισμό που δεν είναι ακριβώς καινούριος, ούτε καν για τον ίδιο, αφού είχε υποστηρίξει κάτι παρόμοιο και σε ομιλία του τον Ιούλη του 2020. Πρόκειται λοιπόν για την πολλές φορές επαναλαμβανόμενη ανακρίβεια ότι η ΝΔ νομιμοποίησε το ΚΚΕ. Μια μισή αλήθεια, που ισοδυναμεί με ολόκληρο ψέμα, την οποία εκστόμισε ως δήθεν αποστομωτική ατάκα ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως “λύσαμε τις διαφορές μας με την ιστορία εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η παράταξη νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1974”. Δε θα σταθούμε στο φαιδρό γεγονός πως η αναφορά αυτή απευθυνόταν στον Αλέξη Τσίπρα, ωσάν να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιου είδους συνεχιστής του ΚΚΕ της μεταπολίτευσης, εξάλλου στα πλαίσια της δικομματικής κοκορομαχίας, οι δυο μονομάχοι θυμήθηκαν ακόμα και το “Κατηγορώ” του Ζολά,

Θα σταθούμε όμως στην ιστορική αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα, έννοιες στις οποίες ο πρωθυπουργός έχει δείξει επανειλημμένα πως δυσκολεύεται, ίσως επειδή δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων με εξωγήινους στον Υμηττό. Αυτό που συνέβη λοιπόν εκείνες τις μέρες αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας το καλοκαίρι του 1974, ήταν πως το ΚΚΕ κέρδισε τη ντε φάκτο νομιμοποίησή του, χάρη στους αγώνες καθόλη τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και τις ενέργειές του αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, με τη de jure επισφράγισή της θεσμικής του παρουσίας να έρχεται ως αναγκαστικό επιστέγασμα μιας πραγματικότητας που ήδη είχε διαμορφώσει η δράση των κομμουνιστών.

Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, το ΚΚΕ άνοιξε γραφεία και κυκλοφορούσε νόμιμα την εφημερίδα “Νέα Ελλάδα”. Στα γραφεία αυτά μάλιστα έδωσε συνέντευξη τύπου στις 26 Αυγούστου συνέντευξη τύπου ο Χαρίλαος Φλωράκης, ως α’ γραμματέας του ΚΚΕ, έχοντας επιστρέψει από το εξωτερικό τέσσερις μέρες νωρίτερα. Όλα αυτά  Ηδη, στις 22 Αυγούστου επιστρέφει στην Ελλάδα ο Χαρίλαος Φλωράκης, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ και τέσσερις μέρες αργότερα δίνει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της «Νέας Ελλάδας», της εφημερίδας που εκδίδει νόμιμα το ΚΚΕ μετά τη μεταπολίτευση. Όλα αυτά σχεδόν ένα μήνα πριν τις 23 Σεπτεμβρίου 1974, όταν η “κυβέρνηση εθνική ενότητα” αναγνώριζε με νομοθετικό διάταγμα τα τετελεσμένα, καταργώντας ταυτόχρονα το διαβόητο νόμο 509, που με τόσο αίμα και τόσες διώξεις είχαν πληρώσει κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές στα 27 χρόνια της εφαρμογής του. Για “κατάκτηση της νομιμότητας”, κι όχι παραχώρησή της, όπως έκτοτε προσπαθούν να την παρουσιάσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι απολογητές της αστικής τάξης, έκανε λόγο στο πρώτο νόμιμο φύλλο του και ο “Ριζοσπάστης”, με το χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου αναφερόταν πως:

“Έπειτα από 27 χρόνια συνεχούς παρανομίας, το ΚΚΕ κατακτά τη νομιμότητα. Είκοσι επτά χρόνια το ΚΚΕ, η ύπαρξή του, η δράση του, θεωρούνταν απ’ το επίσημο κράτος με ειδικό νόμο, το νόμο 509, έγκλημα. Χιλιάδες είναι τα μέλη και στελέχη του, οι οπαδοί του, που τα χρόνια αυτά συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, φυλακίστηκαν και πολλοί εκτελέστηκαν με βάση το νόμο αυτό. Στρέφουμε ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή τη σκέψη μας στους χιλιάδες ήρωες, οπαδούς, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που έδωσαν τα πάντα, έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας”.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανένα ξαναγράψιμο της ιστορίας, όσο επίμονο κι αν είναι, δεν πρόκειται να την αλλάξει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: