«Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού» σε επανέκδοση – 43 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία

Πιο επίκαιρο από ποτέ σε επανέκδοση 43 χρόνια μετά την αποκλειστική πρώτη κυκλοφορία της το 1977.

«Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού»

-“The Double Headed Eagle”, του Lutz Becker-

Πιο επίκαιρο από ποτέ σε επανέκδοση 43 χρόνια μετά την αποκλειστική πρώτη κυκλοφορία της το 1977.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για την ταινία «Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του ναζιστικού φαινόμενου που στηρίζεται σε γνωστά και άγνωστα ντοκουμέντα της εποχής,  καθώς και αποσπάσματα από ταινίες μεγάλου μήκους όπως: Ο γαλάζιος άγγελος, Βερολίνο, η συμφωνία μιας Μεγαλουπόλης ή Hitlerjunge Quex. 

Οι μελετητές αυτής της περιόδου θα βρουν ελάχιστο υλικό που δεν το γνωρίζουν ήδη από άλλες ταινίες.  Όμως Ο δικέφαλος αετός του ναζισμού καταφέρνει να μεταδώσει τέλεια την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Γερμανία του ’30 –  τη φτώχεια και την διάψευση των ψευδαισθήσεων, την κατάρρευση της παλιάς τάξης  και την ύπουλη ανάπτυξη μιας νέας ηθικής που ζητούσε αποδιοπομπαίους τράγους. 

Η μουσική και οι ντουμπλαρισμένοι ήχοι μοιάζουν τόσο αυθεντικοί που ξεχνούμε ότι οι ταινίες του ’20 ήταν βουβές. Τα αποτελέσματα από τις μυθοπλαστικές ταινίες μας πληροφορούν πολύ καλύτερα απ’ ότι ένα ντοκιμαντέρ  για την νοοτροπία αυτής της περιόδου και τις πολιτικές διενέξεις στις οποίες στηρίχθηκε η προπαγάνδα του ναζιστικού κόμματος. Ο Λουτζ Μπέκερ αφήνει τα συμπεράσματα να βγουν από μόνα τους, δίνοντας μέσα απ’ το πλούσιο υλικό του  την εικόνα της μαζικής σχιζοφρένειας που συνεπήρε στον όλεθρο το γερμανικό λαό. Ο ναζισμός βρήκε πρόσφορο έδαφος ν’ αναπτυχθεί μέσα σε μια ταραγμένη κοινωνία, όπου ο αυταρχισμός ήταν μια γνώριμη συνήθεια του παρελθόντος. Ο Χίτλερ απλώς εκμεταλλεύτηκε μια συγκυρία για να στηρίξει την αυτοκρατορία του τρόμου, το Τρίτο Ράιχ, έναν αετό με δύο κεφάλια, που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ξεπεταχθεί εκεί όπου οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.

Η ταινία του Μπέκερ είναι μια προειδοποίηση για όσους πιστεύουν  ότι  ο ναζισμός πέθανε στα ερείπια του Βερολίνου.

Στον ιστορικό κινηματογράφο Τέχνης Studio, σε επανέκδοση από 6/2/2020.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: