Οι τρεις ταφές της κοινής λογικής από το ΠΡΙΝ – Ο “νοικοκυραίος Σοφιανός” και άλλα αφηγήματα

Θέλετε να μάθετε πώς ο Σοφιανός εκφράζει την “Αριστερά των νοικοκυραίων” και πώς οι κομμουνιστές είναι υπέρ των Hot-spot; Όλες οι απαντήσεις σε τρεις γουλιές.

Κάποτε ο Sniper είχε εξηγήσει ένα ιδιότυπο drinking game που έπαιζε με τον εαυτό του, όταν διάβαζε κάτι που τον εκνεύριζε. Είχε μπροστά του ένα γάλα κακάο, και σε κάθε “χαριτωμένο σημείο”, σε κάθε ανακρίβεια, πρόκληση κτλ, στραβοκατάπινε και μια γουλιά, να πάνε κάτω τα φαρμάκια τα βαριά νοήματα που διάβαζε.

Εμείς βάζουμε ως όριο τις τρεις γουλιές, και παίρνουμε να διαβάσουμε ένα άρθρο κριτικής στο Πριν για το ΚΚΕ, το οποίο -λέει- εκπροσωπεί την “Αριστερά των νοικοκυραίων” κτλ. Μυρίζει γκολ από τα αποδυτήρια. Ξεκινάμε με το χαμόγελο στα χείλη.

Πρώτη ταφή: η έντονη επίθεση -sic…

Ο αρθρογράφος (Κ. Τριχιάς) γράφει:

Ο υποψήφιος του ΚΚΕ στο Δήμο Αθηναίων Νίκος Σοφιανός, είναι μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, έμπειρο στέλεχος, που μετράει τα λόγια του. Προ ημερών δέχθηκε έντονη κριτική για όσα είπε σε εκδήλωση-συζήτηση κατοίκων του Αγίου Παύλου (Σταθμός Λαρίσης) στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ δυναμικό ξεκίνημα και μάλιστα με σύνδεσμο στην ΕΦΣΥΝ, για να μη μείνει καμία αμφιβολία περί τίνος πρόκειται. Οι χυδαιότητες για το “ρατσισμό” του “σταλινοφασίστα Σοφιανού” βαφτίζονται απλώς “έντονη κριτική”. Ο λόγος είναι πως ο αρθρογράφος που βρήκε βολική φιλοξενία στην απογευματινή εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέλος του ΕΕΚ -εξ ου και η τροτσκιστική ορολογία της δεκαετίας του ’30- το οποίο συμμαχεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνεπώς δεν πρόκειται να διαβάσουμε εκεί ίχνος κριτικής για τον ψύχραιμο, ενωτικό του λόγο.

Πολύ περισσότερο, δε θα δούμε ούτε λέξη που να απαντά στο απλό ερώτημα: αφού ο Σοφιανός τα είπε όλα αυτά σε δημόσια συζήτηση, και μετά από αυτόν είχε το λόγο η υποψήφια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -και στέλεχος του ΝΑΡ- Ντίνα Ρέππα, γιατί δεν αντέδρασε η ίδια σε όσα τρομερά ειπώθηκαν από το Σοφιανό; Γιατί δεν έβγαλε έστω μια ανακοίνωση καταγγελίας αμέσως μετά τη συζήτηση;

Τα εύλογα ερωτήματα πνίγονται στην πρώτη γουλιά κακάο. Προχωράμε…

Δεύτερη ταφή: ο Σοφιανός ενάντια σε μετανάστες και τις καταλήψεις

Εδώ τα άλματα λογικής είναι συνεχόμενα, θυμίζοντας βασικά τριπλούν στον αέρα. Και αναρωτιέται κανείς από πού να το πρωτοπιάσει. Για παράδειγμα, ο αρθρογράφος του ΠΡΙΝ σημειώνει:

Στις 3 Μαρτίου απαντώντας σε ερωτήσεις στην εφημερίδα Real και ειδικά για την «υποβάθμιση των γειτονιών» αναφέρθηκε μόνο στην παρουσία προσφύγων-μεταναστών, αγνοώντας τις πραγματικές μεγάλες αιτίες: κατάρρευση-υποβάθμιση δημόσιων υποδομών, φτώχεια-ανεργία, ρύπανση-σκουπίδια κλπ.

Αναρωτιέται ο απλός αναγνώστης, γιατί να το έκανε αυτό ο Σοφιανός. Ευτυχώς υπάρχει σύνδεσμος, όπου μπορεί να δει ποια ακριβώς ήταν η ερώτηση.

– Η υποβάθμιση πολλών περιοχών του κέντρου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί δημότες ζουν σε γειτονιές χωρίς πράσινο, γκρίζες και ανασφαλείς. Για πολλούς το Προσφυγικό επιτείνει την υποβάθμιση των περιοχών τους. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να θιγούν τα δικαιώματα των προσφύγων;

Η γενική κατηγορία είναι η υποβάθμιση των περιοχών του κέντρου, αλλά η μισή και παραπάνω ερώτηση είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό και τους μετανάστες. Ψιλά γράμματα για τον αρθρογράφο του Πριν που σκέφτηκε πως είναι μια καλή ευκαιρία να τον πιστέψουν όσοι δε θα έμπαιναν καν στο σύνδεσμο που παραπέμπει.

Συνεχίζει ωστόσο, παραθέτοντας μια άλλη απάντηση του Σοφιανού.

«Σε περιοχές ιδιαίτερα του 1ου, 4ου, και 6ου Διαμερίσματος ζει σε δύσκολες συνθήκες αυτός ο κόσμος που συχνά τον εκμεταλλεύονται διάφοροι ”αλληλέγγυοι” και κυκλώματα ΜΚΟ. Είναι απαράδεκτο το καθεστώς των καταλήψεων στο 1ο Διαμέρισμα, που οι διάφοροι ”έμποροι ανθρωπισμού” στοιβάζουν πρόσφυγες σε ακατάλληλα κτίρια, χωρίς συνθήκες υγιεινής. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση και ο δήμος γι’ αυτή την κατάσταση», απάντησε ο Ν. Σοφιανός.

Ποιο είναι το αήττητο συμπέρασμα του Κ.Τριχιά από όσα διαβάζουμε;

Κι εδώ το βασικό μέτωπο είναι στις καταλήψεις, ενώ απουσιάζει η βασική τοποθέτηση κάθε αριστερού πόσο μάλλον κομμουνιστή, πως με τους πρόσφυγες και μετανάστες ζούμε και παλεύουμε μαζί κι έτσι αντιμετωπίζουμε και την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ και το ρατσισμό, ανοικτό ή συγκεκαλυμμένο.

Ο Σοφιανός μιλάει για διάφορους αλληλέγγυους -εντός εισαγωγικών- για κυκλώματα ΜΚΟ και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις καταλήψεις. Ο αρθρογράφος του Πριν καταλαβαίνει πως το μέτωπο του υποψήφιου της ΛΑΣΥ είναι ενάντια σε όλες τις καταλήψεις και ότι δε λέει τίποτα για τους μετανάστες και την κοινή πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης…

Σε ένα άλλο σημείο ξεδιπλώνει περαιτέρω τη διεισδυτική “κριτική” του για τις θέσεις του Σοφιανού:

Στοχοποιεί τους «αλληλέγγυους» γενικά, τους οποίους τους βαφτίζει όλους συλλήβδην «κερδοσκόπους», τις καταλήψεις κτιρίων (τις οποίες έχει αρχίσει να εκκενώνει το υπουργείο ΠΡΟΠΟ του ΣΥΡΙΖΑ· ακολουθώντας άραγε τις προτροπές του ΚΚΕ;), ταυτίζει όλους τους αλληλέγγυους και τις καταλήψεις με ΜΚΟ και βέβαια κάπου στο τέλος αναφέρει πως αναδεικνύει «ταυτόχρονα» την ευθύνη της κυβέρνησης!

Προχωρά όμως σε ακόμα πιο εκπληκτικά συμπεράσματα.

Βεβαίως σε μετέπειτα εμφανίσεις του (π.χ. ΕΡΤ) μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε, ανέβασε τους αντικυβερνητικούς τόνους…

Συμπερασματικά: ο ΣΥΡΙΖΑ εκκένωσε καταλήψεις ακολουθώντας τις προτροπές του ΚΚΕ (για τις οποίες δυστυχώς δε βρήκαμε καμία ανακοίνωση του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είναι κρίμα που δε νιώθει την ανάγκη να μας πει κάτι για αυτό ο κ. Τριχιάς). Ενώ ο Σοφιανός έβαλε αντικυβερνητικές αιχμές στο λόγο του, ακολουθώντας ίσως την προτροπή-έντονη κριτική του ΠΡΙΝ και άλλων αριστερών δυνάμεων. Επίσης, αυτός που παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης είναι όποιος καταγγέλλει το κύκλωμα των ΜΚΟ κι όχι οι κατ’ επάγγελμα “αλληλέγγυοι”

Στραβοκαταπίνουμε γρήγορα πολλές γουλιές και προχωράμε στο επόμενο σημείο. Άλλη μια ζωή μένει. Θα φτάσουμε άραγε ως το τέλος του κειμένου;

Τρίτη ταφή: το ΚΚΕ δε λέει όχι στα Hot-Spot

Μπορεί το ΚΚΕ να στοχοποιεί τις καταλήψεις, αλλά πιθανότατα προτιμά τα Hot-Spot. Κι αν δεν το ξέρατε, ήρθε ο καιρός να το μάθετε, γιατί δεν είναι μόνο στην Αθήνα οι νοικοκυραίοι.

Πέρα από τις φιοριτούρες, το βασικό αίτημα είναι να κλείσουν τα hot spot στη Σάμο και όχι να κλείσουν όλα τα hot spot παντού. Απεναντίας οι φορείς (και το ΚΚΕ) ζητούν οι πρόσφυγες «να μεταφερθούν σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες», προφανώς σε κέντρα-στρατόπεδα, αλλά ανθρώπινα. Το βασικό στοιχείο που σφραγίζει το πλαίσιο είναι να φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί!

Ο αρθρογράφος που δε λέει κουβέντα κριτικής για το στοίβαγμα των προσφύγων σε καταλήψεις αλληλέγγυων -εντός ή εκτός εισαγωγικών- τώρα ξεσπαθώνει ενάντια στη θέση να μεταφερθούν σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες.

Αλλά το βασικό χτύπημα είναι άλλο. Διαβάζοντας το πλαίσιο της απεργίας στη Σάμο για τα hot-spot, συμπεραίνει πως το βασικό αίτημα είναι να κλείσουν τα hot-spot στη Σάμο και όχι να κλείσουν τα hot-spot παντού. Για να το λέει, έτσι θα ‘ναι. Ας ρίξουμε όμως, καλού-κακού μια ματιά και στο πλαίσιο, όπως το παραθέτει ο ίδιος, για να το τσεκάρουμε.

Εδώ και τώρα να κλείσει το hotspot στη Σάμο και στα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο ΗΟΤ SPOT στη Σάμο.

Εδώ ο αρθρογράφος Τριχιάς κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη και ξεσκεπάζει το ΚΚΕ των νοικοκυραίων. Μπορεί το πλαίσιο να βάζει ως αίτημα να κλείσουν τα hot-spot σε όλα τα νησιά και να μη δημιουργηθούν νέα στη θέση τους, αλλά δε λέει τίποτα για την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι πιθανό δηλαδή -αν όχι “φως φανάρι”- πως το ΚΚΕ μπορεί να είναι υπέρ της δημιουργίας hot-spot στην Αθήνα, στην Καστοριά, τώρα και στα Τρίκαλα. Κι αυτό βαφτίζεται σοβαρή κριτική.

Τρίτη γουλιά, τέλος παιχνιδιού. Έχουμε νικητή. Και χαμένους εμάς που φτάσαμε ως αυτό το σημείο του κειμένου…

Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, για τις σχέσεις του ΚΚΕ με την αστυνομία, για τις “υπερ-πατριωτικές” του θέσεις που συντάσσονται με την αστική τάξη, και γενικώς για το ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα του εθνικού αστικού κορμού -σε αντίθεση πχ με το Ξεκίνημα, που συνεργάζεται στις ευρωεκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έχει πάρει “διεθνιστική θέση” υπέρ της Νατοϊκής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι όμως λίγο βαρετό να αποδομηθούν όλα ένα προς ένα. Ιδίως όταν έχουμε τόσο σοβαρό δείγμα γραφής στα παραπάνω σημεία, όπου πέραν της όποιας πολεμικής, ο αρθρογράφος δε φροντίζει να συμφωνούν στοιχειωδώς τα “τεκμήρια” που αναφέρει με την πραγματικότητα, για να υπάρχει μια βάση σοβαρής αντιπαράθεσης.

Επειδή πάντως αφορμή για όλα αυτά ήταν το απίστευτο λιβελογράφημα περί “σταλινοφασισμού” που βρήκε μια ζεστή αγκαλιά στις σελίδες της κυβερνητικής ΕΦΣΥΝ -για αυτό άλλωστε τα περισσότερα “επιχειρήματα” αφορούν το Σοφιανό και τα άλλα έρχονται απλώς να δέσουν το γλυκό με το αρχικό συμπέρασμα- όσοι δεν μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις από τα κυβερνητικά αφηγήματα, καλό θα ήταν να επιλέξουν τη σιωπή, τουλάχιστον προεκλογικά. Κι αν είναι πρόθυμοι να παίξουν το ρόλο του “χρήσιμου ανόητου” για το Μαξίμου, ας μην υποτιμάν τη νοημοσύνη των αναγνωστών τους τουλάχιστον, κι ας διαλέγουν πιο προσεκτικά την επιχειρηματολογία τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

2 Σχόλια

 • Ο/Η vassilis λέει:

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει καταφύγει σε μια εντελώς αγοραία πολεμική εναντίον του ΚΚΕ, η οποία πλέον έχει γίνει και ασυνάρτητη. Ίσως θεωρεί, ότι μπορεί να του αποσπάσει ψηφοφόρους. Το πιο πιθανόν όμως, είναι ότι προσπαθεί να περιχαρακωθεί ιδεολογικά διότι φυλλορροεί ακατάπαυστα.
  Γενικώς πάντως, για ολόκληρο το εξωκοινοβούλιο, ο αντικουκουεδισμός, είναι το απόλυτο, το πιο ακλόνητο σημείο αναφοράς τους. Όλοι αυτοί, έχουν φύγει από το ΚΚΕ με τους χειρότερους όρους. Γι αυτό και η Αλέκα, είχε πει εκείνο το ανεπανάληπτο. Συνεργασία με οργανώσεις και μορφώματα που “έχουν ρίζα” στο ΚΚΕ, είναι αδύνατον να γίνει!

 • Ο/Η Γ. Κ. λέει:

  Σφυροδρέπανε,

  Αυτή η κασέτα περί ΚΚΕ των νοικοκυραίων παίζεται εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Κατά την άποψη μου, είναι απλώς μια αντανάκλαση της ανύπαρκτης κοινωνικής βάσης της Ανταρσύα και του εξωκοινοβουλίου γενικότερα. Πρόκειται για γκρούπες που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στην Εξαρχειακή σπουδάζουσα και μη νεολαία, για την οποία το κίνημα είναι υποκουλτούρα/”φάση”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο έρωτας-τρολλιά των τροτσκιστών του ΕΕΚ με το μπαχαλοχώρι.

  Προσωπικά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι δήθεν ντούροι κομμουνιστές απευθύνονται στην λαϊκή οικογένεια με υποτιμητικούς όρους (‘νοικοκυραίοι’) και σνομπάρουν την ενασχόληση με τις ανάγκες της. Πρόκειται απλά για μποέμ μικροαστούς που ενδιαφέρονται για το μικρόκοσμό τους. Πιστεύω ότι τους κάνουμε μεγάλη χάρη που τους αντιμετωπίζουμε ως όμορο χώρο.

Κάντε ένα σχόλιο: