Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης: Όταν η τέχνη γίνεται οδηγός σε σκοτεινούς καιρούς

Ύστερα από μια προσπάθεια ετών, μια προσπάθεια έντιμη και ειλικρινή που δεν απώλεσε ούτε στιγμή τον στόχο της και τον προσανατολισμό της, η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης απόκτησε τα δικά της γραφεία δίπλα από το Cine Πετρούπολις και το γιορτάζει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, με μια ξεχωριστή εκδήλωση.

Δεν είναι εύκολο στη σημερινή εποχή, με την ασφυκτική καθημερινότητα να μοιάζει να ρουφάει κάθε ικμάδα του νου και της ψυχή μας, να δώσει κάποιος προτεραιότητα στην τέχνη. Ακόμα περισσότερο να βρει κάποιος το ψυχικό σθένος και τη δύναμη να διερευνήσει, να χαρτογραφήσει και να ιχνηλατήσει κινηματογραφικές παραγωγές, ώστε να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, να διακρίνει δηλαδή τις ποιοτικές ταινίες, αυτές που έχουν κάτι να πουν και να επικοινωνήσουν στον κόσμο, αυτές στην τελική που «πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας», που θα έλεγε και ο Τσέχος συγγραφέας, Φραντς Κάφκα.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης, μία ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιείται από το 1989,  τολμά μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, τα απαιτητικά, τα χρόνια που η ανθρώπινη υπομονή και τα όρια δοκιμάζονται συνεχώς, να δημιουργήσει μια κοιτίδα ώσμωσης και αλληλεπίδρασης ανθρώπινων ανησυχιών και κοινών προβληματισμών. Πώς το κάνει αυτό; Με το να διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές και να διαμορφώνει το πρόγραμμα των ταινιών που προβάλλονται κάθε χρόνο στον Δημοτικό Θερινό (Σινέ Πετρούπολις) και τον Χειμερινό Κινηματογράφο (Κινηματοθέατρο Πετρούπολις), με γνώμονα την πιο αντιπροσωπευτική και πληρέστερη παρουσίαση ταινιών από το σύγχρονο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κινηματογράφο, τα νέα ρεύματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής τέχνης και τις βραβευμένες ταινίες από τα διεθνή φεστιβάλ.

Η προσπάθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Πετρούπολης δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητη από τον κόσμο στην Πετρούπολη, που αγκάλιαζε σταδιακά το εγχείρημα, δημιουργώντας με τον καιρό μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. Στόμα με στόμα, ταινία με ταινία, η δουλειά της Κινηματογραφικής Λέσχης ακουγόταν όλο και πιο πολύ, σε βαθμό μάλιστα που οι προβολές έφτασαν να προσελκύουν ακόμα και ανθρώπους από άλλες περιοχές.

Η ζεστή ατμόσφαιρα, οι προσεκτικά διαλεγμένες ταινίες και η συζήτηση με το κοινό και τον σκηνοθέτη που ακολουθούσε πολλές φορές μετά την προβολή, αποτέλεσαν σταθερά ερείσματα τα προηγούμενα χρόνια για την περαιτέρω προσέλευση του κόσμου.

Και έτσι ήρθε η πρώτη δικαίωση για μια προσπάθεια ετών, μια προσπάθεια έντιμη και ειλικρινή που δεν απώλεσε ούτε στιγμή τον στόχο της και τον προσανατολισμό της.

Η Κινηματογραφική Λέσχη απόκτησε, λοιπόν, τα δικά της γραφεία δίπλα από το Cine Πετρούπολις στην οδό 25ης Μαρτίου 168 και το γιορτάζει! Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:30, καλεί όλους τους φίλους της στον καινούργιο της χώρο για να γιορτάσουν μαζί. Θα παραστούν Έλληνες σκηνοθέτες, ηθοποιοί και πολλοί φίλοι του κινηματογράφου!

Τελειώνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα, αξίζει να σταθούμε σε όσα γράφει η ομάδα της Κινηματογραφικής Λέσχης στο site της: «ο κινηματογράφος κινητοποιεί, πολιτικοποιεί, ευαισθητοποιεί, προκαλεί ανατροπές, διαμορφώνει υγιείς συνειδήσεις, μας φέρνει πιο κοντά…»

Αυτά τα παιδιά κατάφεραν με επιμονή και υπομονή πολλά τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες και απαιτήσεις για το μέλλον, ενώ παράλληλα απέδειξαν πως οι πραγματικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να πραγματώσουν ξεχωριστά αποτελέσματα.

Με οδηγό το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους, λοιπόν, αλλά και τη συλλογική τους δουλειά, έχουν μπροστά τους μια ξεχωριστή αποστολή: να μας φέρουν ακόμα πιο κοντά. Από τη μεριά μας, τους ευχόμαστε να τα καταφέρουν μέσα από την καρδιά μας!

*Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στην Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης μπορείτε να διαβάσετε τον εσωτερικό κανονισμό και να γίνετε μέλος, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: