Δουλειές με …. φούντες

Τα golden boys των αγορών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα μπορεί σύντομα να εξελιχθεί στο διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης κάνναβης. Και τώρα επιτέλους βγάζει νόημα η δήλωση του πρωθυπουργού για τις αγορές που θα χόρευαν ενώ εμείς θα βαράμε το νταούλι.

Την περασμένη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε με χαρά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως συνολικά 30 επενδυτικές προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στη γενική γραμματεία βιομηχανίας για την παραγωγή κάνναβης, επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες δημιουργούν μάλιστα 1.436 νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές προέρχονται από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Τα golden boys των αγορών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα μπορεί σύντομα να εξελιχθεί στο διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης κάνναβης. Και τώρα επιτέλους βγάζει νόημα η δήλωση του πρωθυπουργού για τις αγορές που θα χόρευαν ενώ εμείς θα βαράμε το νταούλι. Μας πήραν τα ντουμάνια και εμάς και τις αγορές…

Ας επιστρέψουμε όμως στο ρεπορτάζ. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας κος Στέργιος Πιτσιόρλας μας ενημέρωσε πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια μεγάλη παραγωγή και από τα δυο είδη, ήτοι βιομηχανικής και φαρμακευτικής καννάβεως, και θα έχουμε στην ουσία δημιουργήσει μια παράλληλη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, πάρα πολύ σημαντική καθώς η βιομηχανία αυτή είναι ικανή να φέρει επενδύσεις στα αμέσως επόμενα χρόνια, που μπορούν να αγγίξουν το 1,5 δις ευρώ και να δημιουργήσουν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας, ικανές να επιστρέψουν πίσω το απόδημο νεανικό εργατικό δυναμικό της χώρας που τράπηκε σε φυγή στα χρόνια της κρίσης για μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική.

Η χαρά μας μάλιστα έγινε τόσο μεγάλη, που άγγιξε τα όρια της υστερίας, όταν την ίδια μέρα μάθαμε από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων πως το πρώτο ΑΤΜ κάνναβης τοποθετήθηκε ήδη στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα στη στοά Πεσμαζόγλου, σε αυτή τη στοά που κάποτε ονομάζαμε «στοά του βιβλίου» στην ίδια αυτή στοά που στεγάζει το περίφημο «Υπόγειο στο φως» του «Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν». Είναι τόσο οξύμωρο, τόσο ειρωνικό και κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος τόσο θρασύ το να στεγάζει η ίδια αυτή στοά μια επιχείρηση εμπορίας κάνναβης, που έξω από την πόρτα της έχει στήσει ένα ATM στο οποίο μπορεί καθείς ελεύθερα να προμηθεύεται αδιάκοπα τους ψυχότροπους ανθούς καννάβεως σε βάση 24/7/365. Μάλιστα η υποδοχή του εν λόγω μηχανήματος ήταν τόσο μεγάλη από την αθηναϊκή κοινωνία που συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, με περαστικούς να σχηματίζουν ουρές στο μηχάνημα πριν καν αυτό τεθεί σε λειτουργία! 

Το ΑΤΜ κάνναβης είναι μια ιδέα της εταιρείας Hempoil, η οποία εδρεύει στο Παγκράτι και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της πρόκειται για μια ομάδα αφοσιωμένων ατόμων που είναι παθιασμένοι με τον υγιεινό τρόπο ζωής και που έχει μάλιστα ως όραμα να καταφέρει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων! Πρόκειται μάλιστα για μια ιδέα που δεν προέκυψε τώρα, αλλά από τον περασμένο Ιούνιο, που όμως δε βρήκε άμεση εφαρμογή λόγω των εν ισχύ Capital Controls, τα οποία δεν επέτρεπαν στον Έλληνα να αγοράσει κάτι που κοστίζει άνω των 25 ευρώ ανέπαφα και παράλληλα λόγω της προηγούμενης σχεδίασης του μηχανήματος που δεχόταν μόνο αγορές χωρίς pin όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας, κος Γρηγόρης Μωράκος. Σαφώς δεν είχε νόημα τότε η πραγμάτωση της ιδέας, καθώς δεν υπήρχε λόγος η εταιρεία μας να πάει σε προϊόντα χαμηλής αξίας ώστε να μην υπερβαίνουν τα 25 ευρώ, μας εξηγεί ο υπεύθυνος. Τώρα όμως που το ΑΤΜ επανασχεδιάστηκε και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δεν μπορούν πλέον να αποτελέσουν τροχοπέδη στο business plan της επιχείρησης, η Hempoil προχώρησε στο μεγάλο βήμα

Ο πελάτης πλέον μπορεί να πληρώσει όπως επιθυμεί, είτε με κάρτα, είτε τοις μετρητοίς και εφόσον διαλέξει μεταξύ τριών ποικιλιών ανθού καννάβεως, διαφορετικής περιεκτικότητας της ψυχοτρόπου ουσίας η καθεμιά, με ανώτερο ποσοστό το 0,2% που είναι προς στιγμήν το νόμιμο επιτρεπτό όριο στην Ελλάδα, θα επιλέξει την ποσότητα που επιθυμεί, και θα παραλάβει την παραμύθα σε συσκευασία που θα αναγράφει σαφώς πως πρόκειται για χρήση ως «τεχνικό εργαστηριακό προϊόν»Μα πόσο πιο κομψά να το θέσει κάποιος! Τέλος ο κος Μωράκος στην ίδια συνέντευξη μας συμβουλεύει να μην καπνίσουμε τον ανθό κάνναβης, αλλά αν, λέμε αν κανείς σκεφτεί αντί φερ’ ειπείν να το ερευνήσει στο εργαστήριό του, προτιμήσει να τον καπνίσει βρε αδερφέ, ο ενδεδειγμένος τρόπος δεν είναι να το βάλει σε τσιγάρο μαζί με νικοτίνη, αλλά να χρησιμοποιηθεί σε ατμιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Έκαστος στο είδος του άλλωστε!

 

Ωστόσο δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τις αρχές Γενάρη 2019, τότε που το “οπισθοδρομικό” ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της ΚΕ του, μας προειδοποιούσε για την επιχείρηση πλήρους αποποινικοποίησης των ναρκωτικών με πρόσχημα την υγεία και με τη φαρμακευτική κάνναβη να ηγείται ως άλλος δούρειος ίππος μιας νέας πολλά υποσχόμενης αγοράς στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στο σάπιο καπιταλισμό η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών είναι πηγή ασύλληπτου κέρδους. (…) Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός, είναι καταναγκασμός στο μονόδρομο της εξαθλίωσης της ταξικής κοινωνίας.»  Μάλιστα η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για ασαφή και ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα, για τάχα επιστημονικές έρευνες και μελέτες που μάλιστα έφταναν στο σημείο θεραπείας πάσης νόσου και μαλακίας, συμπεριλαμβανομένου δε και του καρκίνου! Όσον αφορά το ζήτημα αν και κατά πόσον ουσίες που περιέχει το φυτό μπορούν να έχουν εφαρμογή στην ιατρική και κυρίως να αποτελέσουν συστατικά φαρμακευτικών σκευασμάτων για καταπολέμηση του χρόνιου πόνου κλπ., είναι ζήτημα που άπτεται των ειδικών επιστημόνων και ο γράφων το αφήνει σε αυτούς. 

Σε καμία περίπτωση όμως δε θα πάψουμε να κατακρίνουμε την όποια χρήση της αισχρά αποκαλούμενης ψυχαγωγικής κάνναβης. Θα επαναλαμβάνουμε το περίφημο πανό που κοσμεί 50 χρόνια τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ που φωνάζει «ΜΗ ΦΤΙΑΧΝΕΣΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ – ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ». Και επειδή πολλοί μικρόνοοι και εμμονικοί θα σπεύσουν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των λεγομένων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πλαίσια της ευρύτερης αντικομμουνιστικής υστερίας, ας δούμε τι υποστηρίζουν οι μη κομμουνιστές. Ο καθόλου κομμουνιστικός Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο κρατικός ΟΚΑΝΑ και ο μη κερδοσκοπικός πλην ιδιωτικός ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι όλοι μαζί και καθένας χωριστά εκδίδουν εδώ και ένα χρόνο ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους, την έντονη ανησυχία τους και τη διαφωνία τους για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, προειδοποιώντας πως η στατιστική μας έχει αποδείξει ρητά και κατηγορηματικά πως σε όποια χώρα μέχρι σήμερα έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη, αυξήθηκαν οι χρήστες ναρκωτικών και μάλιστα αρχικά της κάνναβης και εν συνεχεία σκληρών.

 

“Θεέ μου πως φτάσαμε ως εδώ στα σύνορα του εξ’ από δω;”

 

• Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κύριος Γιάννης Μπουτάρης, ο Γιάννης που θα έσκιζε στις δημοτικές εκλογές κατά τον πρωθυπουργό μας, αν κατέβαινε φυσικά, το Σεπτέμβριο του 2018 στα πλαίσια της ΔΕΘ και της συνάντησής του με τον κο. Τσίπρα, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, πως είναι πολύ δυσάρεστο που το υπουργείο γεωργίας έχει καθυστερήσει τόσο την προώθηση της καλλιέργειας της κάνναβης, είτε βιομηχανικής, είτε φαρμακευτικής, είτε και ψυχαγωγικής. Διότι η κάνναβη αποτελεί εξαιρετικό προϊόν που θα προσελκύσει μάλιστα και διεθνείς επενδυτές, αλλά αποτελεί επίσης και ένα πολύ καλό εισόδημα και για τον παραγωγό και για το κράτος. Όσον αφορά την ψυχαγωγική κάνναβη μας ενημέρωσε πως η κατανάλωση κάνναβης είναι ακριβώς όπως αυτή του αλκοόλ. «Αν πιείς λίγο περνάς καλά, αν πιείς πολύ μεθάς, το ίδιο ακριβώς είναι και με το χασίσι. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να “εκσυγχρονιστούμε” και εμείς»δήλωσε ο κος δήμαρχος.
• Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κος Παύλος Πολάκηςτον Ιούνιο του 2018 μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο υγείας δήλωσε πως η οικονομία της κάνναβης αποτελεί σήμερα την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως οικονομική δραστηριότητα. Ανέφερε μάλιστα πως λόγω του κλίματός της, που ευνοεί την καλλιέργεια του φυτού, η Ελλάδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών που προτίθενται να επενδύσουν άμεσα στη χώρα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επενδύσεις ως και 2 δις ευρώ σε άξονα πενταετίας και δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας.
• Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Μάκης Μπαλαούρας στη διημερίδα της νεολαίας του κόμματος το Μάιο του 2018 μας ενημέρωσε πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πετυχημένη ισπανική συνταγή, δημιουργώντας μη κερδοσκοπικά σωματεία  λέσχες, που θα καλλιεργούν κάνναβη για “ψυχαγωγική” και “ευφορική” χρήση και μάλιστα αποκλειστικά για τα μέλη τους, διασφαλίζοντας την ποιότητά της, αλλά και το νόμιμη συναλλακτική διαδικασία που ασφαλώς πατάσσει τη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο. Στην ίδια εκδήλωση η υπουργός εργασίας κα. Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε τις σκέψεις της επί του θέματος αναφέροντας πως η αξιοποίηση της κάνναβης αποτελεί στρατηγικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Τόνισε πως πρόκειται για παραγωγή που εκτός από εξαιρετικά κερδοφόρα, δημιουργεί και αλυσίδες αξίας στα πλαίσια της αναπτυξιακής στρατηγικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Καταλήγοντας ανέφερε εν ολίγοις πως ο θόρυβος που προκαλείται από τα ΜΜΕ για το θέμα, γίνεται σε φοβική και στερεοτυπική βάση που εδράζεται στα κοινωνικά στεγανά, εξισώνοντας το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης με τα νομοσχέδια αναγνώρισης φύλου και αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Το γεγονός αυτό κάνει κάθε νοήμονα να αναρωτηθεί πόσο προστατευμένος και δικαιωμένος μπορεί να νοιώθει άραγε ένας άνθρωπος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από μια κυβέρνηση που δήθεν τον υπερασπίζεται, θεωρώντας τις επιλογές του αντίστοιχες με τη χρήση ναρκωτικών! Η εκδήλωση έκλεισε με το σύνθημα «YESWE CANNABIS!»
• Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Στέλιος Κούλογλου, προ ενός έτους το Φλεβάρη του 2018, στα πλαίσια του διαλόγου για το θέμα της νομιμοποίησης της κάνναβης, κάνει λόγο μεταξύ άλλων θετικών για την οικονομία μας και για δημιουργία 9.000 νέων θέσεων εργασίας σε περιόδους υψηλής ανεργίας.
• Τον Αύγουστο του 2017 ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε στην Αυγή πως έρχονται επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας με τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα, η οποία θεωρείτε προνομιακή χώρα στην καλλιέργεια κάνναβης λόγω κλίματος, γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης επενδυτών. Επιχειρηματολογούσε μάλιστα λέγοντας πως ακόμη και συντηρητικές κεντροδεξιές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει ήδη πολιτικές για τη διαχείριση της κάνναβης, γεγονός που δημιουργεί πολλά οφέλη στην οικονομία και την ανάπτυξη των χωρών.
• Ήταν Ιούνιος του 2016 όταν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τον κο. Γεράσιμο Μπαλαούρα, υπέγραφαν το κείμενο που ζητούσε από τον υπουργό δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα, κο. Νίκο Παρασκευόπουλο την άμεση νομιμοποίηση της κάνναβης. Μεταξύ άλλων ανέφεραν πως τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια της κάνναβης θα είναι πολλαπλά, όπως η τόνωση της οικονομίας, η αναζωογόνηση της αγροτικής ανάπτυξης και του κλάδου της μεταποίησης, η προώθηση των εξαγωγών, η αύξηση των εσόδων μέσω φορολογίας και δασμών και η ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε ως εδώ και μάλιστα από την πρώτη φορά…Αριστερά! Διότι συνήθως από αλλού τα περιμένεις και από αλλού σου έρχονται. Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι, λίγο τα τζάκετ παραλλαγής με τον Καμμένο, λίγο τα στεφάνια στα Ίμια με τους χρυσαυγίτες, λίγο τα λιβάνια στις παρέες με τους παπάδες, λίγο τα χημικά που ψεκάζουν το λαό τα ΜΑΤ, λίγο οι αύρες στην Πατησίων, ε πολύ θέλει; Μια χουντίλα σε πιάνει και νομιμοποιείς και το καναβούρι! Και όλα αυτά δέκα μόλις χρόνια αργότερα από τις 27 Γενάρη 2009, τη μέρα που έφευγε από τη ζωή ο αντάρτης της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο ακρωτηριασμένος αγωνιστής κατά της χούντας που φυλακίστηκε και βασανίστηκε, ο σύντροφος Πάνος Τζαβέλλας του οποίου η φωνή ακόμη αντηχεί στο αντάρτικο λημέρι του να μας φωνάζει “Ξυπνήστε!”

 

“Και ο Βάρναλης μας το είχε πει, χωρίς καμιά περιστροφή, στης Χούντας το αλισβερίσι λεύτερο ήταν το χασίσι, ποτέ ο λαός να μη ξυπνήσει.”

ΜΑΛΑΠΕΤΣΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: