Θέμης Κλιομιδιώτης – “Όταν άλλοι έβγαιναν φωτογραφίες με τους Κασιδιάρηδες, το ΚΚΕ αντιπάλεψε το φασισμό μέσα στην κοινωνία”

Το μήνυμα που μπορούν να στείλουν οι εργαζόμενοι στις εκλογές αυτές είναι ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα ελάχιστα, με τη μισοδουλειά, τους μισθούς πείνας, τη χαμοζωή.

Ο Θέμης Κλιομιδιώτης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Λέσβο και μένει στο Μανταμάδο, τη μικρή Μόσχα, όπως λέγεται ένα από τα παραδοσιακά κάστρα του ΚΚΕ στο κόκκινο νησί. Μιλήσαμε μαζί του εν όψει των εκλογών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι του νησιού, για το προσφυγικό, τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας σε αντίθεση με τη φιλία των λαών τους, για τη μάχη ενάντια στο φασισμό-ρατσισμό και τα αναχώματα του συστήματος.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι στον αγροκτηνοτροφικό τομέα του νησιού; 

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού μας έχουν να κάνουν με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στα προϊόντα που παράγονται, όπως είναι το γάλα, το κρέας και το λάδι. Έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής. Με την κοροϊδία των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην παραγωγή από τις ζωονόσους, με την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Όλα τα παραπάνω σκοπό έχουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και το πέρασμα της παραγωγής στα χέρια λίγων για να δημιουργηθούν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού μας, στηρίζοντας με συνέπεια τα δίκαια αιτήματά τους. Που συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες τους για επιβίωση, έδωσε μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα συμφέροντά τους και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Τι προοπτικές έχει η νεολαία στο νησί σήμερα; Είναι πολλοί όσοι αναγκάζονται να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους; 

Για να μπορέσει να μείνει ένας νέος στον τόπο που γεννήθηκε θα πρέπει να μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες του. Ανάγκες που έχουν να κάνουν με την εργασία του, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία. Αν και το νησί μας έχει όλες τις δυνατότητες ώστε να καλυφτούν αυτές οι ανάγκες σήμερα, αυτό δεν γίνεται.

Μεγάλο κομμάτι τις νεολαίας του νησιού τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τον αγροτικό τομέα και, ενώ ξεκίνησε με όνειρα και με όρεξη ώστε να μπει στην παραγωγή, γρήγορα αντιλήφθηκε ότι δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ, αλλά το μόνο που του μένει είναι ο κόπος του κι έτσι οδηγήθηκε και στην απογοήτευση. Το ίδιο ισχύει και για τους νέους, που είτε τελειώνοντας το λύκειο πέρασαν σε μια σχολή και αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους γύρισαν στο νησί, είτε μπήκαν κατευθείαν στην αγορά εργασίας: Αυτό που κυριαρχεί είναι η μισοδουλειά και η ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, αν και γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από ερασιτεχνικές ομάδες και σωματεία και με την μεγάλη παράδοση που έχει το νησί μας στον πολιτισμό, λείπουν οι απαραίτητες υποδομές.

Για παράδειγμα πάνω από το 70% των γηπέδων ποδοσφαίρου στο νησί είναι με ξερό χώμα, υπάρχει μόνο ένα κλειστό γήπεδο για να καλύψει όλες τις ανάγκες του νησιού, ενώ παραμένουμε και χωρίς κολυμβητήριο εδώ και δέκα χρόνια.

Η Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του προσφυγικού ζητήματος. Πώς το αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία σήμερα;

Υπαίτιοι για το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι άλλοι από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των κεφαλαιοκρατών για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κρατά διπλά εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες και στο νησί και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αφήνει τις διάφορες ΜΚΟ να λειτουργούν σαν κράτος εν κράτει, έφερε την FRONTEX στο νησί και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Επίσης έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στους κατοίκους του νησιού, αφού παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την προστασία των κατοίκων και την αποζημίωση όποιων από αυτούς έχουν υποστεί ζημιές από την πολυετή παρουσία των προσφύγων στο νησί μας. Καλούμε τους εργαζομένους του νησιού να κλείσουν τα αυτιά τους σε ρατσιστικές φωνές, αντιθέτως να εντείνουν την αλληλεγγύη, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αυτή την στιγμή απαιτείται να παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα. Απαιτούμε:

α) Το κλείσιμο των «hotspots» σε όλη την Ελλάδα.

β) Tον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από το νησί μας και όλα τα νησιά του Αιγαίου, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, από όπου στη συνέχεια να φύγουν για τους τόπους προορισμού τους.

γ) Τη μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα των κέντρων όπου θα γίνονται οι αιτήσεις ασύλου, η κατάθεση των εγγράφων, η εξέτασή τους, η έκδοση όποιων άλλων εγγράφων είναι αναγκαία ανάλογα με τη περίπτωση. Να απομακρυνθούν από τη Λέσβο και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου όλες αυτές οι διαδικασίες.

δ) Την αποζημίωση όλων των κατοίκων του νησιού στο ακέραιο για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας, από την πολυετή παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί

ε) Την ένταξη όλων των εργαζομένων σήμερα στα «hotspots» σε κρατικές και αυτοδιοικητικές δομές, κοντά στους τόπους κατοικίας τους.

Ζείτε σε απόσταση μισής ώρας από τα παράλια της Τουρκίας. Ποιες είναι οι σχέσεις του απλού κόσμου με το γειτονικό λαό και πώς βλέπουν την ένταση μεταξύ των δύο κρατών;

Οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ καλές. Ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών που έρχεται στη Λέσβο είναι από την Τουρκία, αντίστοιχα και πολύ Λέσβιοι πηγαίνουν στα απέναντι παράλια. Έχουν αναπτυχθεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Για παράδειγμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το χορευτικό τμήμα του Μανταμάδου συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στα απέναντι παράλια, όπως επίσης και στην Παλλεσβιακή έκθεση κεραμικής, που γίνεται κάθε χρόνο στο Μανταμάδο, συμμετέχουν πολλοί Τούρκοι αγγειοπλάστες. Αντίθετα οι αστικές τάξεις των δύο χωρών καλλιεργούν τον εθνικισμό για να μπορέσουν να αναβαθμίσουν το γεωστρατηγικό ρόλο τους στην περιοχή για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα εφησυχάζει το λαό, αφού λίγο ως πολύ λέει ότι θα μας προστατεύσουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ενώ είναι αυτές οι δυνάμεις που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών. Είναι αυτές οι δυνάμεις που προωθούν τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο.

Γιατί κάποιος που νοιώθει αριστερός να ψηφίσει το ΚΚΕ και όχι κάποιο άλλο κόμμα που δηλώνει αριστερό; Πχ ΛΑΕ, Βαρουφάκη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Μπροστά στη δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική, όποιος και αν είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών, αυτό που είναι κρίσιμο είναι να δυναμώσει εκείνη η δύναμη που θα μπορέσει να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στα ήδη ψηφισμένα μέτρα και σ΄αυτά που θα ‘ρθουν μετά τις εκλογές. Να ανοίξει το δρόμο για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Ποιο άλλο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ μπορεί να το κάνει αυτό;

Ποιος άνθρωπος που δηλώνει αριστερός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε κόμματα όπως αυτό του Βαρουφάκη; Που δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Που έβαλε την υπογραφή του στην επέκταση της δανειακής σύμβασης και δήλωνε ότι το 70% του προηγούμενου μνημονίου είναι καλό. Ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε κόμματα όπως η ΛΑΕ που βουλιάζοντας στις αυταπάτες της, προσπαθεί να παίξει το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, ανάγοντας σε κύριο πολιτικό ζήτημα το νόμισμα.

Όσο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η ζωή έχει αποδείξει πως αυτό το «αντικαπιταλιστική αριστερά» είναι μια αποκριάτικη μάσκα ίδιας πολιτικής αξίας με αυτό το «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ. Η απομάκρυνση από τις γραμμές τους μελών και στελεχών τους σε όλη την Ελλάδα και η προσέγγισή τους με το ΚΚΕ δείχνει πως ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι.

Τι μήνυμα μπορούν να δώσουν αυτές οι εκλογές και ποιος στόχος μπαίνει;

Το μήνυμα που μπορούν να στείλουν οι εργαζόμενοι στις εκλογές αυτές είναι ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα ελάχιστα, με τη μισοδουλειά, τους μισθούς πείνας, τη χαμοζωή. Διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Απαραίτητος σύμμαχος στον αγώνα αυτό για τους εργαζόμενους του νησιού μας θα είναι να εκλεγεί ξανά κομμουνιστής βουλευτής στο νομό.

Τι κάνει το ΚΚΕ για να αντιμετωπίσει τους φασίστες και τον ρατσισμό;

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που, όταν άλλοι έβγαιναν φωτογραφίες με τους Κασιδιάρηδες και άλλοι ενστερνιζόταν ρατσιστικές θέσεις και απόψεις όπως έκανε η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου, όπου έλεγε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο «λαθρομετανάστες» για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αντιπάλεψε το φασισμό μέσα στην κοινωνία. Στα σχολεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, που στη διοίκησή του είναι οι ταξικές δυνάμεις, ήταν αυτό που την επομένη της επίθεσης στους πρόσφυγες και μετανάστες οργάνωσε συλλαλητήριο και έδωσε απάντηση στο ρατσιστικό δηλητήριο.

Το κυριότερο που κάνει το ΚΚΕ όμως, είναι ότι αγωνίζεται για να ανοίξουν δρόμοι για την ανατροπή του συστήματος που γεννά το φασισμό. Όπως έλεγε και ο Μπρεχτ «ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός».

Πώς, λοιπόν, τώρα μπορεί να πει κάποιος ότι είναι αντίπαλος του φασισμού όταν δε θέλει να πει τίποτα για τον καπιταλισμό που τον γεννά;

Όλοι αυτοί μοιάζουν με ανθρώπους που θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα.

Είδατε το ΣΥΡΙΖΑ να λεηλατεί αριστερές ψήφους και στο νησί σας. Μετά από τόσες απογοητεύσεις, πού βρίσκεται σήμερα αυτός ο κόσμος. Πήγε σπίτι του; Γύρισε πίσω ή παραμένει στις αυταπάτες του;

Ο Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός ήρθε στη Μυτιλήνη και προσπαθώντας να οικειοποιηθεί την αγωνιστική παρακαταθήκη του νησιού μας και αναφέρθηκε και στο ιστορικό «go back» του λεσβιακού ΕΑΜικού κινήματος. Κάθε άνθρωπος που νιώθει αριστερός και πίστεψε στα λόγια του Τσίπρα για το σκίσιμο των μνημονίων, που μπορεί να είχε την άποψη ότι με μια «αριστερή» κυβέρνηση κάτι μπορεί να κερδίσουμε, στη λογική του μικρότερου κακού, γρήγορα απογοητεύτηκε από την όλη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που νιώθουν αριστεροί και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αριστερά του ΝΑΤΟ, αριστερά των μνημονίων, που γνωρίζει ότι μόνο μέσα από τους αγώνες περνά η καλυτέρευση της ζωής του, το ΚΚΕ κρατάει μια θέση πλάι του στον αγώνα. Ήδη η συμπόρευση με τέτοιο κόσμο έχει γίνει πράξη και στο νησί και μπορεί να δυναμώσει μπροστά στις εκλογές του Ιουλίου.

Πώς νιώθετε που κατάγεστε από ένα παραδοσιακό κάστρο του ΚΚΕ και ένα χωριό που αποκαλείται μικρή Μόσχα;

Ο Μανταμάδος έχει τη δική του συμβολή στο Κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Με εκατοντάδες φυλακισμένους, εξόριστους και εκτελεσμένους ήρωες της ταξικής πάλης. Δική μας ευθύνη, των νέων κομμουνιστών του Μανταμάδου, είναι να διατηρήσουμε αυτήν την αγωνιστική παρακαταθήκη, που μπορεί να εμπνεύσει νέους ανθρώπους σε ανώτερα ιδανικά ώστε να μπουν στη μάχη μαζί με το ΚΚΕ για την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος και την εγκαθίδρυση της νέας κοινωνίας του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: