Η ποντικότρυπα

Είναι ολότελα άδικο το εργατικό μυθιστόρημα να το βλέπουν πολλοί ψυχρά σαν κάτι μακρινό και υπόδικο. Αξίζει τον κόπο κάποιος να απολαύσει το  μυθιστόρημα του Θωμά Κασσελούρη, να προβληματιστεί, να σκεφτεί, να δράσει.

Γράφει ο Γιώργος Ηρακλέους

Κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από τη «Σύγχρονη Εποχή» το μυθιστόρημα του Θωμά Κασσελούρη «Η ποντικότρυπα». Πρόκειται για ένα κοινωνικό – εργατικό μυθιστόρημα, που ως είδος σπανίζει πλέον στη σύγχρονη ελληνική και ξένη πεζογραφία.

Το θέμα του είναι οι παράλληλοι βίοι τεσσάρων εργαζομένων σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Νήσο. Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από αυτούς τους βασικούς ήρωες: μια εργολαβική καμαριέρα και τρεις σπουδαστές μαγειρικής, οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους στο ξενοδοχείο. Έρχονται αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης.  Γύρω τους εμπλέκονται μια σειρά πρόσωπα και αναδεικνύονται καταστάσεις, που θέτουν τους ήρωές μας απέναντι σε διλήμματα, τόσο σε εργασιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Θα διαλέξουν τον δρόμο της αντίστασης ή της σιωπής και του συμβιβασμού; 

Ο συγγραφέας με ιδιαίτερο τρόπο χρησιμοποιεί σύμβολα και τεχνικές από τέσσερα διαχρονικά έργα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας: την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την Άννα Καρένινα τουΤολστόι, τον Κόκκινο Τράγο του Παρορίτη και την Ισμήνη του Ρίτσου. Οι συνεχείς ανατροπές χαρακτηρίζουν την πλοκή του μυθιστορήματος. 

Η παρουσίαση των ηρώων του γίνεται μέσα από τον κοινωνικό- ψυχογραφικό ρεαλισμό, με σαφείς επιρροές από την τολστοϊκή και ντοστογιεφσκική γραφή και φτάνει μέχρι τον μυχό της ύπαρξής τους. Η προσωπική εμπειρία του συγγραφέα ταυτίζεται με την πίστη και την προσήλωση στον κόσμο της εργατικής τάξης και την υπόθεσή της. Είναι ολότελα άδικο το εργατικό μυθιστόρημα να το βλέπουν πολλοί ψυχρά σαν κάτι μακρινό και υπόδικο. Αξίζει τον κόπο κάποιος να απολαύσει το  μυθιστόρημα του Θωμά Κασσελούρη, να προβληματιστεί, να σκεφτεί, να δράσει.

Γιώργος Ηρακλέους
Κριτικός ερμηνευτής της λογοτεχνίας – Ποιητής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: