Νέα, πλήρης έκδοση των ιστοριών του κυρίου Κόινερ

Ο Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει τις ιστορίες του κ. Κ. στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και τις συνέχισε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κάποιες δημοσιεύτηκαν υπήρξαν όμως και αυτές που ανακαλύφτηκαν το 2004. Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημοσιεύεται η πλήρης σειρά των Ιστοριών του κυρίου Κόινερ.

Στα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις Κείμενα, η πλήρης έκδοση των ιστοριών του κυρίου Κ. σε φρεσκαρισμένη μετάφραση από τον Πέτρο Μάρκαρη

Ο Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει τις ιστορίες του κ. Κ. στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και τις συνέχισε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κάποιες δημοσιεύτηκαν υπήρξαν όμως και αυτές που ανακαλύφτηκαν το 2004. Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημοσιεύεται η πλήρης σειρά των Ιστοριών του κυρίου Κόινερ.

Ούτε το κακό πράγμα είναι φτηνό

Διάφορες σκέψεις του γύρω από την ανθρωπότητα οδήγησαν τον κύριο Κόινερ σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με την κατανομή της φτώχειας. Κάποια μέρα κοίταξε γύρω του στο σπίτι και βρήκε πως ήθελε άλλα έπιπλα, πιο κακής ποιότητας, πιο φτηνά, πιο φτωχικά. Πήγε αμέσως σε έναν μαραγκό και του παράγγειλε να ξύσει το λούστρο, από τα έπιπλά του. Αλλά όταν έφυγε το λούστρο τα έπιπλα δεν έδειχναν πιο φτωχικά, μα κατεστραμμένα. Ο λογαριασμός του μαραγκού έπρεπε ωστόσο να πληρωθεί και ο κύριος Κόινερ αναγκάστηκε επιπλέον να πετάξει τα έπιπλά του και να αγοράσει καινούργια, πιο φτηνά, πιο φτωχικά, πιο κακής ποιότητας, μια και τα ήθελε έτσι. Κάποιοι που το έμαθαν γέλασαν με την γκάφα του κυρίου Κόινερ, αφού τα φτωχικά έπιπλα του είχαν κοστίσει πιο ακριβά από τα λουστραρισμένα. Ο κύριος Κόινερ όμως είπε: «Χαρακτηριστικό της φτώχειας δεν είναι η οικονομία, αλλά το έξοδο. Σας ξέρω όλους εσάς: Η φτώχεια σας δεν ταιριάζει στις ιδέες σας. Αλλά στις δικές μου ιδέες δεν ταιριάζει ο πλούτος».

Ο μόχθος των άριστων

«Με τι ασχολείστε τώρα;» ρώτησαν τον κύριο Κόινερ. Ο κύριος Κόινερ αποκρίθηκε: «Κοπιάζω πάρα πολύ, ετοιμάζω το επόμενο λάθος μου».

Για τους φορείς της γνώσης

«Όποιος είναι φορέας της γνώσης δεν επιτρέπεται να αγωνίζεται, ούτε να λέει την αλήθεια ούτε να προσφέρει κάποια υπηρεσία ούτε να μένει νηστικός ούτε να αρνείται τιμές ούτε να είναι ευδιάκριτος. Όποιος είναι φορέας της γνώσης έχει από όλες τις αρετές μόνο μία: ότι είναι φορέας της γνώσης» είπε ο κύριος Κόινερ.

Ο κύριος Κόινερ και το ερώτημα αν υπάρχει Θεός

Κάποιος ρώτησε τον κύριο Κόινερ αν υπάρχει Θεός. Ο κύριος Κόινερ απάντησε: Σου συνιστώ να σκεφτείς αν η συμπεριφορά σου θα άλλαζε ανάλογα με την απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση. Αν δε θα άλλαζε, τότε μπορούμε να διαγράψουμε την ερώτηση. Αν θα άλλαζε, τότε μπορώ τουλάχιστον να σε βοηθήσω λέγοντας: Έχεις ήδη αποφασίσει. Χρειάζεσαι έναν Θεό.

ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΟΪΝΕΡ, ΤΟΝ ΣΤΟΧΑΣΤΗ, ΗΡΘΕ ένας κουτός μαθητής και του είπε: Στην Αμερική υπάρχει ένα μοσχάρι με πέντε κεφάλια. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό; Δεν έχω να πω τίποτα, απάντησε ο κύριος Κόινερ. Ο κουτός μαθητής χάρηκε και του είπε: Όσο περισσότερη η σοφία σου, τόσο περισσότερα θα είχες να πεις.

Ο κουτός περιμένει πολλά. Αυτός που στοχάζεται λέει λίγα.

Τα ερωτήματα που πείθουν

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναιρέσουμε μια βλακεία με μια σοφία. Πολλές βλακείες τίθενται σε κυκλοφορία στον κόσμο μόνο και μόνο για να διαψεύσουν βλακείες. Έχω παρατηρήσει, είπε ο κύριος Κόινερ, ότι τρομάζουμε πολλούς με τη θεωρία μας, επειδή έχουμε σε όλα μιαν απάντηση. Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε, για χάρη της προπαγάνδας, έναν κατάλογο των ερωτημάτων που μας φαίνονται εντελώς αναπάντητα;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: