«Η Ελλάδα του Ελύτη»

Στο βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον «Ίκαρο» και την επιμέλεια του οποίου υπογράφει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, περιλαμβάνονται 130 επιλεγμένα αποσπάσματα πεζού λόγου του Νομπελίστα ποιητή, που «διαμορφώνουν μιαν άλλου είδους πατριδογνωσία»

«Η Ελλάδα του Ελύτη»

«Στο έργο του Ελύτη, Ελλάδα, πατρίδα, χώρα, ελληνισμός, γλώσσα, τέχνη, Αιγαίο, πολιτική, έθνος, κράτος, είναι λέξεις που χαράζονται βαθιά στο νου και ματώνουν συχνά την ψυχή, αλλά και τον καμβά της δράσης μας. Λέξεις απαντοχές μιας χώρας, τής χώρας μας, μισοπραγματικής, μισοφανταστικής – «Ελλάδα δεύτερη του επάνω κόσμου» την ονόμασε στον «Μικρό Ναυτίλο». Λέξεις λεπτές γραμμές στο δακτυλικό μας αποτύπωμα», σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου προλογίζοντας τη νέα έκδοση «Η Ελλάδα του Ελύτη» που πρόκειται να κυκλοφορήσει το προσεχές διάστημα από τον εκδοτικό οίκο «Ίκαρος».

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου επιμελείται το βιβλίο και επιλέγει 130 αποσπάσματα πεζού λόγου του Νομπελίστα ποιητή, που «διαμορφώνουν μιαν άλλου είδους πατριδογνωσία». Η Ελλάδα, η ιστορία του ελληνισμού, η ελληνική γλώσσα, η ελληνική θάλασσα – το Αιγαίο, η ελληνική φύση, η ελληνική τέχνη και η ελληνική πραγματικότητα αποτελούν τους επτά επιμέρους θεματικούς άξονες των κειμένων.

«Ευκαιρία μελέτης, αναλογισμού, λογισμού και ονείρου η επέτειος των διακοσίων χρόνων ύπαρξης του Νεοελληνικού Κράτους. Ευκαιρία, επίσης, επαναπροσδιορισμού των όρων, επανεκτίμησης γεγονότων και πράξεων. Σε μια τέτοια διαδικασία η διεισδυτική σκέψη του Οδυσσέα Ελύτη είναι πολύτιμη, όχι μόνον ως αναφορά ή ως πηγή εκατοντάδων αποφθεγματικών φράσεων, αλλά ως αποκαλυπτική και επίμονη έρευνα στις ρίζες των εννοιών. Η σκέψη του: μία ανυπότακτη πνευματική δύναμη που δεν φοβήθηκε ποτέ να εναντιωθεί στην τρέχουσα αντίληψη και που ολοένα αναζητούσε την αλήθεια. Άλλοτε μιλώντας με την αμεσότητα των λέξεων, που καθημερινά χτίζουν αλλά και αναδιαμορφώνουν την άποψή μας για την πραγματικότητα, άλλοτε με την αλληγορία μιας προσωπικής ποιητικής γραμματικής, ο Οδυσσέας Ελύτης ανασκάπτει ιδεολογικά εδάφη, που, ενώ μοιάζουν οικεία, αποδεικνύεται πως κρύβουν σχεδόν άγνωστους για τα μάτια μας θησαυρούς», σημειώνει η επιμελήτρια του βιβλίου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: