Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

Καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές, φτάνοντας στα όρια του γελοίου.

Τη διάσημη κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης», σε μετάφραση – σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου, με τον Ανδρέα Φιλιππίδη, στον επώνυμο ρόλο, παρουσιάζει σήμερα η στήλη. Η παράσταση μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1977, από την ΕΡΤ, στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «Το Θέατρο της Δευτέρας».

Με τον «Αρχοντοχωριάτη» ο Μολιέρος προχωρά σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές, φτάνοντας στα όρια του γελοίου.

«Το καταπληκτικό με τον Μολιέρο, είναι πως έγραφε κωμωδίες για να διασκεδάζει τους αριστοκράτες, τους οποίους στα έργα του χτύπαγε αλύπητα! Και εκείνοι γελούσαν! Ο βασιλιάς, μάλιστα, τον τίμησε με βραβεία και του έδωσε ένα από τα τρία μεγάλα θέατρα της Γαλλίας, για να δίνει τις παραστάσεις του. Βέβαια, όταν το τράβαγε περισσότερο, του απαγόρευαν τα έργα (Ταρτούφος)».

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

«Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου: Ανδρέας Φιλιππίδης

Μουσική σύνθεση: Δανάη Ευαγγελίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Φιλιππίδης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Νίκος Απέργης, Γωγώ Ατζολετάκη, Γιώργος Γεωγλερής, Γιώργος Μπάρτης, Χρήστος Δοξαράς, Τρύφων Καρατζάς, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος  Γιώργος Μπαγιώκης,  Ζανό Ντάνιας, Νίτα Παγώνη, Ματίνα Καρρά, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Άγγελος Κορμέντζας, Τάσος Κωστής, Γιώργος Παυλικανίδης, Γιώργος Δρακόπουλος, Ηρώ Κωστή.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: