Θέατρο τη Δευτέρα: «Μάριος – Φανή – Καίσαρ» του Μαρσέλ Πανιόλ

Μια σπάνια τηλεοπτική συνεύρεση δυο σπουδαίων Ελλήνων ηθοποιών, του Μίμη Φωτόπουλου και του Ντίνου Ηλιόπουλου.

Η τριλογία «Μάριος – Φανή – Καίσαρ» του Γάλλου συγγραφέα, σεναριογράφου, παραγωγού και σκηνοθέτη του κινηματογράφου Μαρσέλ Πανιόλ (1895-1974) προβλήθηκε το 1976 από την ΕΡΤ, στα πλαίσια της τηλεοπτικής σειράς «Το θέατρο της Δευτέρας».

Πρόκειται για μια σπάνια τηλεοπτική συνεύρεση δυο σπουδαίων Ελλήνων ηθοποιών, του Μίμη Φωτόπουλου και του Ντίνου Ηλιόπουλου.

Αθρώπινες ιστορίες του λιμανιού, ο «Μάριος» (1929) και η «Φανή» (1931) που γράφτηκαν για το θέατρο και ο «Καίσαρ» (1936) για τον κινηματογράφο, συγχωνεύτηκαν σε ένα έργο στο οποίο εκτός από τους δυο μεγάλους του ελληνικού θεάτρου-κιννηματογράφου Ηλιόπουλο-Φωτόπουλο παίζουν και άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί,

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο («Φανή») ανέβηκε το 1961 στο Θέατρο Μουσούρη σε σκηνοθεσία Κώστα Μουσούρη, με τον ίδιο, την Τζένη Καρέζη, τον Σταύρο Ξενίδη και άλλους γνωστούς ηθοποιούς στους ρόλους, με τη νεαρή Καρέζη στον ομώνυμο ρόλο να αποσπά θετικές κριτικές για την ερμηνεία της.

Ντίνος Ηλιόπουλος – Μίμης Φωτόπουλος στο «Μάριος – Φανή – Καίσαρ» του Μαρσέλ Πανιόλ

Λίγα λόγια για το έργο: «Ο νεαρός Μάριος νιώθει να ασφυκτιά στο ψαροχώρι της Μασσαλίας όπου ζει. Ο πατέρας του, ιδιοκτήτης καφενείου, έχει σχεδιάσει τη ζωή του γιου του σύμφωνα με την δική του επιθυμία. Ο Μάριος ονειρεύεται να ταξιδέψει στη θάλασσα. Την παραμονή της μέρας που πρόκειται να φύγει για ένα πενταετές ταξίδι, η Φανή, μια κοπέλα με την οποία μεγάλωσαν μαζί, του εκμυστηρεύεται τον έρωτα της γι’ αυτόν. Ο Μάριος συνειδητοποιεί πως κι αυτός είναι ερωτευμένος μαζί της. Τώρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διαλέξει μια συναρπαστική ζωή στη θάλασσα ή μια βαρετή ζωή στο χωριό με τη γυναίκα που αγαπά. Και η Φανή θα πρέπει να διαλέξει αν θα κρατήσει κοντά της τον άντρα που αγαπά ή αν θα τον αφήσει να ζήσει τη ζωή που εκείνος θέλει» (πηγή: retromaniax).

Την παράσταση που θα παρακολουθήσουμε σκηνοθέτησαν ο Κώστας Ζωγόπουλος και ο  Ντίνος Ηλιόπουλος. Το έργο μετέφρασε ο Ντίνος Ηλιόπουλος και τα σκηνικά είναι του Γιάννη Καρύδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Έλντα Αθανασάκη, Ανέστης Βλάχος, Γιώργος Πάλλης, Γιάννης Φέρμης, Γιώργος Μάζης, Γιώργος Νέζος, Άκης Αναγνώστου, Μαίρη Ανερούση, Σταύρος Ζερβός, Μάρθα Ηρακλέους, Νίκος Κάπιος, Παναγιώτης Παναγόπουλος.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: