Θέατρο τη Δευτέρα: «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου

Η Μαργαρίτα δίνει μέχρι και τη ζωή της για τον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς φασίστες, αλλά και όσους συνεργάστηκαν μαζί τους. Είναι μία από τους χιλιάδες νέους του ελληνικού λαού που δεν υποτάχθηκαν, αλλά αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους και τη ζωή που αξίζει σε όλους μας…

Το θεατρικό έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα», του Γεράσιμου Σταύρου, είναι βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη». Η παράσταση που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, σε σκηνοθεσία Στέφανου Ληναίου και Κώστα Κατσαρόπουλου, προβλήθηκε από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το θέατρο της Δευτέρας», για πρώτη φορά το 1984.

Το έργο εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1944, στη διάρκεια της κατοχής, και είναι πραγματική ιστορία.  Η Μαργαρίτα, κόρη καλής οικογένειας που έχει ξεπέσει οικονομικά, τελειώνει τις σπουδές της ως δασκάλα και γυρίζει στην πόλη της. Η οικογένειά της τη βοηθάει να βρει δουλειά και να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη και τις ικανότητές της για να ανέβει και πάλι κοινωνικά. Στο πρόσωπό της ο καθένας θέλει να δει να πραγματώνεται ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει πράξη αυτός.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου

Ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου στο «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου

Τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, όταν η Μαργαρίτα εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση, ενώ η οικογένειά της τάχει καλά με το γερμανόφιλο καθεστώς. Οι συνθήκες θα την αναδείξουν σε πραγματική ηρωίδα: Η Μαργαρίτα δίνει μέχρι και τη ζωή της για τον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς φασίστες, αλλά και όσους συνεργάστηκαν μαζί τους. Είναι μία από τους χιλιάδες νέους του ελληνικού λαού που δεν υποτάχθηκαν, αλλά αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους και τη ζωή που αξίζει σε όλους μας…

Η μουσική της παράστασης ανήκει στον Σπήλιο Μεντή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Καρύδη. Παίζουν: Έλλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος, Έρση Μαλικένζου, Ντίνα Κώνστα, Πέτρος Ζαρκάδης, Βάσος Ανδρονίδης, Σταύρος Ξενίδης, Χρήστος Κελαντώνης, Πάνος Αναστασόπουλος, Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Χριστίνα Στόγια.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: