Θέατρο τη Δευτέρα: «Φον Δημητράκης», του Δ. Ψαθά, με τον Θύμιο Καρακατσάνη

Ο «Φον Δημητράκης» είναι ο άνθρωπος που πουλά πατρίδα, οικογένεια, την αξιοπρέπειά του, προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα του και να διατηρήσει την ισχύ της εξουσίας του…

Με δύο… παρεκκλίσεις υποδέχεται η στήλη την τελευταία βδομάδα του Ιούνη. Η παράσταση που θα παρακολουθήσουμε σήμερα δεν παρουσιάστηκε από την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Το θέατρο της Δευτέρας», αλλά είναι μεταγενέστερη και προβλήθηκε από το ιδιωτικό κανάλι ALPHA, η πρώτη. Το ίδιο έργο, του Δημήτρη Ψαθά, έχει ήδη προβληθεί από τη στήλη, με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η δεύτερη…

Στοιχεία για το έργο του Δημήτρη Ψαθά, «Φον Δημητράκης», μπορείτε να δείτε στην παλαιότερη ανάρτησή μας, εδώ.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Φον Δημητράκης», του Δ. Ψαθά, με τον Θύμιο Καρακατσάνη

Ο Θύμιος Καρακατσάνης «Φον Δημητράκης», στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά

Ο Θύμιος Καρακατσάνης ανέβασε τον «Φον Δημητράκη», το 1999, στο θέατρο «Βεάκη», σε δική του σκηνοθεσία και με τον ίδιο στον ρόλο του Δημήτρη Χαρίτου, «σηκώνοντας στους ταλαντούχους ώμους του, όχι μόνο τον επώνυμο ρόλο, προσφέροντας με τον υποκριτικό άθλο του αληθινή ευδαιμονία στο θεατή, αλλά και τη σκηνοθεσία. Ορθότερα, τη διδασκαλία του έργου. Δηλαδή, το κλίμα και το ήθος της εποχής, τις ιδέες, τα πάθη και τους πόθους που το ενέπνευσαν στον Ψαθά. Καθάρια, κωμικά ευφορότατη, αλλά και συγκινητική, με το δραματικό μέτρο και την αλήθεια της, η διδασκαλία του Καρακατσάνη αντανακλά την αγάπη του στο έργο, τη σε βάθος ρεαλιστική, ηθογραφική και κοινωνική «ανάγνωσή» του, την προσεκτική καθοδήγησή του για μια λεπτοδουλεμένη – σε κοινωνιολογική, ιδεολογική, χαρακτηρολογική και ψυχογραφική βάση – ερμηνεία των ρόλων», όπως σημειώνει στην κριτική της, στο Ριζοσπάστη, η Θυμέλη (Αριστούλα Ελληνούδη, ολόκληρη η κριτική της παράστασης εδώ).

Σκηνοθεσία: Θύμιος Καρακατσάνης. Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Χρήστος Μπίρος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Βασίλης Κολοβός, Λήδα Ματσάγγου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννης Πολιτάκης, Πάνος Νικολαΐδης, Λευτέρης Λουαδής, Μάρθα Παπαδοπούλου.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: