Θέατρο τη Δευτέρα: «Αντριάνα» του Θανάση Παπαγεωργίου

“Πρόσωπο πονεμένο, προδομένο, θυμωμένο, ενοχλημένο αλλά ταυτόχρονα ηρωικό, δυνατό,  αγαπητό και, κυρίως, ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο, ένα πρόσωπο δικό μας. Μια γυναίκα  που βρίσκεται στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας, στον περίγυρό μας. Στην γειτονιά μας. Δίπλα μας…”

Ο θεατρικός μονόλογος «Αντριάνα», του Θανάση Παπαγεωργίου, πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 σαν ένα τμήμα της τριλογίας «Με όλο μου το είναι» που παρουσίασε το θέατρο Στοά στην περίοδο 2012 – 13 και απέσπασε ιδαιτέρως εγκωμιαστικές κριτικές και σχόλια, τόσο σαν έργο όσο και σαν ερμηνεία (στο ρόλο της «Αντριάνας» η Εύα Καμινάρη).

Το έργο, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, με την Εύα Καμινάρη, παρουσιάστηκε για λίγες παραστάσεις και στο Από Κοινού Θέατρο το διάστημα Γενάρης -Φλεβάρης του 2019.

Ο μονόλογος αποτελείται από 15 τηλεφωνήματα που κάνει μία γυναίκα σε διάφορα πρόσωπα, με αφορμή μια ερωτική απιστία της αδελφής της.

Προσπαθώντας, ως η λογική και ώριμη γυναίκα της οικογένειας, να βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων του αντρόγυνου, ξεδιπλώνεται το δράμα που κρύβει η ίδια έχοντας υποστεί μια βάρβαρη προδοσία από τον άνθρωπο που λάτρεψε στη ζωή της, αυτή την αδελφή.

Μια γυναίκα, μόνη στη σκηνή, παρέα μόνο με τις εφιαλτικές αναμνήσεις της, με το ένα χέρι σιδερώνει τραπεζομάντιλα εστιατορίων και με το άλλο κρατάει το ακουστικό του τηλεφώνου, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην κόλαση της μνήμης της και στην ενοχική εξάρτησή της.

Η παράσταση που θα παρακολουθήσουμε παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αλκμήνη (για 40 παραστάσεις, από 16 Οκτώβρη 2015 μέχρι και 9 Φλεβάρη 2016) σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, με την εξαίρετη Μαρία Αντουλινάκη στο ρόλο της «Αντριάνας» (απέσπασε το Βραβείο “Αντιγόνη Βαλάκου” στα «35α Κορφιάτικα Θεατρικά Βραβεία» – 2016).

Θέατρο τη Δευτέρα: «Αντριάνα » του Θανάση Παπαγεωργίου – Μαρία Αντουλινάκη

Σημείωμα του σκηνοθέτη  Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη για την παράσταση «Αντριάνα»:

«Ένα κείμενο που λέξη τη λέξη σκιαγραφεί μια ιστορία ζωής. Ένας χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει την καθημερινότητα της  μέσης Ελληνίδας. Αφανείς ήρωες που μέσα από τα λόγια της ηρωίδας εμφανίζονται ανάγλυφοι στα μάτια του θεατή. Μια ηθοποιός που ερμηνεύει την κάθε  πτυχή του έργου με δύναμη και εσωτερικότητα. Συνεργάτες που βυθίστηκαν στην ουσία αυτού του σύγχρονου έργου. Η «Αντριάνα» του Θανάση Παπαγεωργίου με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Η Μαρία Αντουλινάκη ήταν και είναι για μένα μια εξαίρετη ηθοποιός. Η «Αντριάνα» είναι πλέον αγαπημένη μου ηρωίδα. Πρόσωπο πονεμένο, προδομένο, θυμωμένο, ενοχλημένο αλλά ταυτόχρονα ηρωικό, δυνατό,  αγαπητό και, κυρίως, ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο, ένα πρόσωπο δικό μας. Μια γυναίκα  που βρίσκεται στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας, στον περίγυρό μας. Στην γειτονιά μας. Δίπλα μας. Αυτή είναι η παράσταση της Αντριάνας για μένα.»

Κείμενο: Θανάσης Παπαγεωργίου. Σκηνοθεσία: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης. Παραγωγή: t-shOrt. Φωτισμοί: Κυριάκος Βλοντάκης. Μουσική – Sound design: Αντώνης Λιβιεράτος. Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης. Κοστούμια: Boudoir Team. Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Νάκος. Βοηθός σκηνοθέτη: Λαμπρινή Παπαδημητρίου. Βοηθός παραγωγής: Φίλιππος Κουντουράς.

Στο ρόλο της «Αντριάνας» η Μαρία Αντουλινάκη.

Δείτε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: