«Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ… Ελπίζω στους σεισμούς που μέλλονται για να ’ρθουν»

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός, Μπέρτολτ Μπρεχτ. Το όνομά του ταυτίστηκε με τη στρατευμένη τέχνη. Ο ίδιος στρατεύτηκε συνειδητά με την εργατική τάξη.

Σαν σήμερα, στις 10 του Φλεβάρη 1898, γεννήθηκε στο Άουγκσμπουργκ ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός, Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Το όνομά του ταυτίστηκε με τη στρατευμένη τέχνη. Ο ίδιος στρατεύτηκε συνειδητά με την εργατική τάξη.

Τα έργα του, εμπνευσμένα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, μπαίνουν στο στόχαστρο των Ναζί, όπως και ο ίδιος, μετά την άνοδό τους στην εξουσία. Έτσι ο Μπρεχτ εγκαταλείπει την Γερμανία για σχεδόν 15 χρόνια. Επιστρέφει στη Λαοκρατική πια Δημοκρατία της Γερμανίας (ΓΛΔ) το 1949.

Το 1950 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε επίσης με το Εθνικό Βραβείο της ΓΛΔ το 1951 και το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.

Ο ποιητής, ο πεζογράφος, ο δραματουργός, ο θεωρητικός, ο σκηνοθέτης, ο δάσκαλος, Μπέρτολτ Μπρεχτ, με το πολύμορφο έργο του, αποτέλεσε για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, μια επαναστατική πρωτοπορία στα πολιτιστικά δρώμενα της Δυτικής Ευρώπης του 20ού αιώνα, με διεθνή απήχηση και πολύπλευρη επίδραση.

Το όραμά του για μια νέα κοινωνία, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, αποτυπώνεται στο έργο του ως ανάταση ζωής για το μέλλον.

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις αναρτήσεις του περιοδικού για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: