«801,5μ» | Παράσταση – ντοκουμέντο για τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αναγκάστηκε να φύγει από τη ζωή. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως βρέθηκε 800 μέτρα μακριά από τη σχολή του, ενώ διένυσε ακόμα 1,5 μ., πριν χαθεί για πάντα…

Ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης, βρέθηκε νεκρός με τραύματα από μαχαίρι, τον Μάρτη του 2015, κοντά στη λίμνη των Ιωαννίνων, ενώ είχε εξαφανιστεί ένα μήνα νωρίτερα.

Ο θάνατος του Βαγγέλη έφερε στο φως το φριχτό μαρτύριο που βίωνε, μέσα σε καθεστώς «νόμου της σιωπής». Οι καταγγελίες από στόματα που άνοιξαν μετά τον τραγικό χαμό του, μιλάνε για άσκηση ψυχολογικής βίας, συνεχείς εξευτελισμούς, επικίνδυνες σωματικές βλάβες ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων βασανιστηρίων, που ασκούσαν πάνω του μια ομάδα «παλικαράδων» συμφοιτητών του, που δεν μπορούσαν να ανεχτούν ότι ο Βαγγέλης ήταν διαφορετικός από αυτούς, ένα παιδί χαμηλών τόνων, σεμνό, διακριτικό και ευγενικό, δεν ήταν δηλαδή σαν τα μούτρα τους.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αναγκάστηκε να φύγει από τη ζωή. Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σκεφτόταν, τι να ήθελε να πει παρά μόνο ερμηνείες είμαστε σε θέση να κάνουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως βρέθηκε 800 μέτρα μακριά από τη σχολή του, ενώ διένυσε ακόμα 1,5 μ., πριν χαθεί για πάντα.

Το θέατρο προσφέρει αυτόν τον μαγικό χώρο -τα 801,5 μ.-, που μας επιτρέπονται οι υποθέσεις.

Σε μια κοινωνία που επιμελώς καλύπτει τις παθογένειές της, όπου η άκρατη βία μεταξύ νέων παιδιών είναι καθημερινό φαινόμενο, το θέατρο ντοκουμέντο έρχεται να υπενθυμίσει για ακόμη μια φορά τα οικεία κακά. Η υπόθεση του Βαγγέλη αποτελεί την αφορμή να ακούσουμε αυτούς και αυτές που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να μιλήσουν.

Η παράσταση, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, παρουσιάστηκε το 2023 στα Ιωάννινα, ενώ η παρουσίασή της στην Αθήνα είναι μια συνεργασία του θεάτρου Τζένη Καρέζη και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Το κείμενο της παράστασης αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, ενώ βασίζεται και σε αληθινά ντοκουμέντα.

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων: 20/21, 27/28 Μαΐου & 3/4 Ιουνίου. Στις 21:00.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Συντελεστές παράστασης: Σκηνοθεσία/σύλληψη ιδέας: Χάρης Πεχλιβανίδης

Σύμβουλος δραματουργίας: Κορίνα Βασιλειάδου

Σκηνογραφία: Χρήστος Κόλλιας

Μουσική: Δημήτρης Καραγέωργος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Ενδυματολογία: Αφροδίτη Μήτση

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κεβρεκίδου

Graphicdesign: WOW

Παίζουν: Αφροδίτη Αθανασιάδου, Μαρία Αποστολακέα, Κίκα Ζαχαριάδου, Γιάννης Κοντός, Φάνης Κοσμάς

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: