Rick and Morty: Η ποπ κουλτούρα στο μπλέντερ με τους υπαρξιακούς μας φόβους

Αν κάτι μ’ αρέσει πολύ σε αυτή την σειρά είναι πως επιτέλους κάποιος συνδύασε το ”Ειρήνη σε όλο το κόσμο” με τα κωλοδάκτυλα. Είναι αυτό που περίμενα χρόνια να συμβεί στην τηλεόραση..

Η σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικο κοινό ”Rick and Morty”  δεν είναι για όλους. Το χιούμορ του έχει μια μπρουτάλ και σουρεαλιστική χροιά η οποία δεν ταιριάζει σε μια εποχή που πίσω από την πολιτική ορθότητα κρύβει την υποκρισία της. Ο Rick, ο μέθυσος 70χρ0νος ευφυής επιστήμονας που δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο τους πάντες και τα πάντα προκειμένου να περάσει καλά και να σώσει το τομάρι του, σου δίνει να το καταλάβεις από τον πιλότο της σειράς: εδώ θα ακούσεις όλες τις πικρές αλήθειες που δεν θες να παραδεχτείς στον εαυτό σου.

Η σειρά ξεκίνησε το 2013, από το δίδυμο Τζάστιν Ρόιλαντ και Νταν Χάρμον και από την πρώτη στιγμή η σειρά ξεχώρισε για τον σουρεαλιστικό της χιούμορ, την μη πολιτική της ορθότητα, την ανεξάντλητη φαντασία των δημιουργών και την εξαιρετική εισαγωγή εντός της όλων όσων αγαπάμε από την ποπ κουλτούρα. Αξίζει να σημειωθεί πως το δίδυμο έχει στηριχθεί σε ένα άλλο αγαπημένο δίδυμο κινηματογραφικών ταινιών του Δρ. Ντοκ και του Μάρτι από την ”Επιστροφή στο μέλλον” και πως ο Ρόιλαντ είχε δημιουργήσει προηγουμένως ένα μικρό φιλμάκι και μια σειρά web επεισοδίων στο Channel 101 με τίτλο ”Οι περιπέτειες του Δρ. Ντοκ και του Μάρτι”. Εντός της σειράς δεν λείπει καμία αναφορά από γνωστές και μη, ταινίες ή σειρές επιστημονικής φαντασίας. Είναι εκεί απλόχερα μπροστά σου.

Και τώρα θα πει κάποιος ”Σιγά τα ωά! Πόσες σειρές και ταινίες δεν κάνουν αναφορές στην ποπ κουλτούρα;” Και η απάντηση είναι “πολλές αλλά τόσο καλά.. καμιά!” Δεν είναι μόνο πως χρησιμοποιεί γνωστούς και αγαπημένους ”κοινούς τόπους” σε όλους μας, είναι κυρίως πώς τα παρωδεί. Είναι η ματιά των δημιουργών που σου τρίβει στην μούρη σου ”Κοίτα σε τι αηδίες σπαταλάς το χρόνο σου ή/και δίνεις τα λεφτά σου ή την προσοχή σου”. Η  σειρά είναι μια ατελείωτη αναφορά για το πόσο μικροί και ασήμαντοι είμαστε μέσα σε ένα τεράστιο σύμπαν με πολλές εκδοχές του εγώ μας και η ύπαρξή μας, πολλώ δε μάλλον ο τρόπος διασκέδασης μας, δεν έχει τίποτα το ξεχωριστό και το σπουδαίο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα στην σειρά όταν οι πρωταγωνιστές παρακολουθούν κανάλια τηλεόρασης από άλλα παράλληλα σύμπαντα, όπου τα πιο μουρλά αλλά ταυτόχρονα και τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα από τα ανθρώπινα ξεπροβάλλουν μπροστά στα μάτια σου, παρωδώντας την μιζέρια της συμβατικής τηλεόρασης, τον παραλογισμό της, την κακή αισθητική της και τον τρόπο που γεμίζει με άχρηστα θέματα την ζωή μας.

Ο Ρικ είναι ένας τρελο-επιστήμονας παππούς ο οποίος μαζί με τον έφηβο εγγονό του Μόρτι ζούνε απίστευτες περιπέτειες ταξιδεύοντας στο διάστημα και σε παράλληλα σύμπαντα. Είναι ένας μέθυσος, φιλοτομαριστής και ιδιαίτερα σκληρός με τα εγγόνια του παππούς. Φαίνεται να έχει ζήσει και δοκιμάσει τα πάντα στην ζωή του. Δεν διστάζει να σκλαβώνει μικρο-σύμπαντα ώστε να του φορτίζουν την μπαταρία του διαστημικού του αυτοκινήτου, να γελοιοποιεί τον εγγονό του μπροστά στους άλλους ξεβρακώνοντας τον, να υποτιμά τον γαμπρό του και να ενδιαφέρεται για το γυναικείο φύλο μόνο αν είναι να τον υπηρετήσει ή να το πηδήξει. Καθόλου καλό πρότυπο. Ένας αντι-ήρωας με ποδιά επιστήμονα, ο οποίος  κάνει τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που περιμένεις μέσα στο αποστειρωμένο περιβάλλον της επιστήμης. Η ηθική δεν παίζει κανένα ρόλο στο δικό του αξιακό σύστημα ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Η αγάπη για την οικογένεια του κρύβεται καλά κάτω από τον εγωισμό του όμως σε πολλές περιπτώσεις αναδύεται στην επιφάνεια με τρόπο που τον ”δικαιολογεί” και τον κάνει αξιολάτρευτο στα μάτια του κοινού παρά την θεότρελη και ανήθικη συμπεριφορά του. Τα εγγόνια του και η κόρη του τον λατρεύουν. Μια κόρη η οποία εγκαταλείφθηκε στα παιδικά της χρόνια από τον ίδιο, έμεινε έγκυος στην κόρη της Σάμερ στα 17 από τον αδύναμο και άβουλο σύζυγο της Τζέρι και αντί για χειρουργός ανθρώπων κατάφερε να γίνει χειρουργός αλόγων το οποίο ποτέ δεν αποδέχτηκε. Το τέλειο συνεξαρτώμενο  άτομο από την πατρική φιγούρα ο οποίος όχι μόνο δεν της αντιγυρίζει την αγάπη και τον σεβασμό που του δείχνει αλλά θέτει τα παιδιά της σε κίνδυνο στο διάστημα ή σε διάφορα παράλληλα σύμπαντα ενώ καταφέρνει να μειώσει περισσότερο στα μάτια της τον Τζέρι διαλύοντας τον γάμο της. Ο άνεργος διαφημιστής πατέρας της οικογένειας έχει παραμεριστεί από την πληθωρική προσωπικότητα του πεθερού του. Έχει χάσει τον σεβασμό από όλη την οικογένεια του αν και όχι άδικα.

Ο Μόρτι αποτελεί το άλλο μισό δίδυμο της σειράς. Ένας έφηβος που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του τον φόβο και την αβουλία αλλά ταυτόχρονα γεμάτος ιδεαλισμό αποτελεί το άλλο άκρο του Ρικ. Με όλη την ζωή μπροστά του, αφελής απέναντι στα σοβαρά ζητήματα της ζωής και με χαμηλή εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας για τον Ρικ ώστε να προστατεύεται από τους εχθρούς τους, οι οποίοι δεν είναι λίγοι, ο Μόρτι γίνεται η συμβατική φωνή της καθημερινότητας μέσα σε ένα χωρίς λογική και σκοπό ύπαρξης σύμπαν. Ο Μόρτι δεν είναι ένας ηλίθιος έφηβος. Σε κάποιους μπορεί να θυμίσει τον δικό τους εαυτό σε αυτή την ηλικία. Οι ανησυχίες του και η συμπεριφορά του είναι η ίδια όπως εκατομμύρια εφήβων εκεί έξω. Η συνύπαρξή του με ένα μηδενιστή, απογοητευμένο μέθυσο παππού ετών 70 δείχνει κατά κάποιο τρόπο την πορεία ζωής μας όταν χάσουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα.

Όλη η σειρά άλλωστε διακωμωδεί την ίδια μας την ύπαρξη στο σύμπαν. Στην καθημερινότητά μας είναι ελάχιστες οι φορές που σκεφτόμαστε πως δεν είμαστε παρά μια μικρή κουκκίδα πάνω σε έναν πλανήτη που αιωρείται μέσα σε ένα αχανές σύμπαν και οι ελκτικές δυνάμεις τον συγκρατούν κοντά στον δικό μας ηλιακό σύστημα. Στην σειρά αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι ένας από τους λόγους που ο Ρικ, έχοντας αντιληφθεί την αλήθεια, μεθοκοπά και επιδίδεται σε όργια με εξωγήινα πλάσματα. Τίποτα δεν έχει πραγματική σημασία μέσα σε ένα αχανές σύμπαν το οποίο όχι μόνο δεν είναι το μοναδικό αλλά έχει εκατομμύρια άλλες παράλληλες εκδοχές του, με εκατομμύρια άλλες εκδοχές του Ρικ και της οικογένειάς του.

Σε κάποιους αυτό μπορεί να φαίνεται ανακουφιστικό ενώ κάποιους άλλους να τους τρελαίνει. Παρά την παραδοχή της αλήθειας για την ματαιότητα των πάντων, ο Ρικ προσπαθεί ακόμα να κρατήσει την ”μοναδικότητά του” προσπαθώντας να ξεχωρίσει ανάμεσα στους άλλους Ρικ των παράλληλων συμπάντων έχοντας την πεποίθηση πως είναι ο Πιο Ρικ από όλους, όπως και ότι ο εγγονός του είναι ο Πιο Μορτυ από όλες τις υπόλοιπες εκδοχές που κυκλοφορούν. Η ανάγκη του να αισθάνεσαι ξεχωριστός ακόμα και σε έναν κόσμο που ξέρεις πως δεν είσαι, δείχνει πόσο η ανθρώπινη φύση ενυπάρχει με την ανάγκη της για επιβίωση και κυριαρχία ακόμα και απέναντι σε άπειρα εγώ μας. Κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό και στον κανονικό κόσμο αν σκεφτούμε την καλύτερη ή μάλλον τις καλύτερες εκδοχές των εαυτών μας (ανάλογα με τα πόσα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα διαχειριζόμαστε) που προβάλλουμε καθημερινά γύρω μας.

Όλοι θέλουμε να δείξουμε ”μοναδικοί”, ”χαρούμενοι”, ”κουλ” και τελικά γινόμαστε όλοι μας μια μάζα σχεδόν ημί-τρελων που αναζητούμε την αποδοχή όχι του πραγματικού εαυτού μας αλλά του προβαλλόμενου σε ένα δίκτυο που όλοι περνούν εξ’ ορισμού ”γαμάτα” όπως εσύ, ενώ στην πραγματικότητα όλοι μας λίγο πολύ περνάμε ”γάμα τα”.

Αν και ξεκίνησε το 2013 στο όχι και τόσο γνωστό κανάλι Adult Swim του Cartoon  Network, κατάφερε αποκτήσει το αγαπημένο της κοινό το οποίο περιμένει στωικά να δει στην οθόνη τις περιπέτειες του διδύμου αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας. Όταν λέμε στωικά το εννοούμε, η σειρά είναι μόλις στην 4η σεζόν της ενώ ανάμεσα σε αυτές παρεμβάλλονται ενάμισι με 2 χρόνια κενού. Αυτό φαίνεται πως πρόκειται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, αφού οι δημιουργοί ανανέωσαν το συμβόλαιο τους για 70 επεισόδια τα οποία θα μοιράσουν σε άγνωστο αριθμό σεζόν.

Η αγάπη του κοινού γι’ αυτή την σειρά είναι τέτοια ώστε έχει ξεσπάσει φρενίτιδα. Δεν είναι μόνο τα αναμενόμενα αντικείμενα με βάση τους πρωταγωνιστές που πουλούν σαν τρελά, από κούπες μέχρι μπλούζες, αλλά πως έχει καταφέρει να επαναφέρει την σάλτσα Σετσουάν στα Mc Donald’s. Σάλτσα την οποία είχαν στο μενού τους το 1998 για να προμοτάρουν την ταινία της Ντίσνεϊ ”Μουλάν” και εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποσύρει. Το πρώτο επεισόδιο της τρίτης σειράς προκάλεσε τέτοιο ενθουσιασμό με την αναφορά του σε αυτήν, που πολλοί φανατικοί προσπάθησαν να φτιάξουν την δική τους σάλτσα σετσουάν πριν το Mc Donald’s ανακοινώσουν την επιστροφή της.

Όπως και αν έχει σας προτρέπω να δείτε αυτή την σειρά ακόμα και αν θεωρητικά δεν θα την βρίσκατε του γούστου σας. Είμαι σίγουρη πως κάτι θα βρείτε ενδιαφέρον.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: