Reviving Lazaretta? / Ζωντανεύοντας τα Λαζαρέτα; – Στο Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου

Το Eye’s Walk Digital festival θέλει, με το “Ζωντανεύοντας τα Λαζαρέτα;”, να ανοίξει το δρόμο σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν τα ερείπια της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε βιωμένους και αγαπημένους τόπους. Θέλουμε να σωθούν τα Λαζαρέτα και ένας τρόπος είναι να τα περπατήσουμε και να μαγευτούμε από αυτά.

“Ζωντανεύοντας τα Λαζαρέτα;” στα πλαίσια του 8ου Eye’s Walk Digital festival. Ένα συμμετοχικό project με καλλιτέχνες, επισκέπτες και κατοίκους της Σύρου.

-10 Πρόσωπα περνάνε απέναντι και επισκέπτονται το Λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου. Βλέπουν την καταστροφή ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεσπόζει από τα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στο λιμάνι της Ερμούπολης, και ονειρεύονται το μέλλον του. 

-Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Andrew Duggan παρουσιάζει τη συλλογική performance “milk+honey”, με τη συμμετοχή κατοίκων του νησιού και με την υποστήριξη του Culture Ireland. Τα κελιά του Λοιμοκαθαρτηρίου του 19ου αι.  ξαναποκτούν επισκέπτες της σημερινής Πανδημίας. Τα πιο μαλακά συστατικά, το μέλι και το γάλα, ρέουν από τα χέρια τους, δημιουργούν ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα, νέες αρτηρίες ελπίδας προς το μέλλον. 

«Άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»

Το Eye’s Walk Digital festival θέλει, με το “Ζωντανεύοντας τα Λαζαρέτα;”, να ανοίξει το δρόμο σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν τα ερείπια της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε βιωμένους και αγαπημένους τόπους. Θέλουμε να σωθούν τα Λαζαρέτα και ένας τρόπος είναι να τα περπατήσουμε και να μαγευτούμε από αυτά.

Η ιστορία πίσω από το έργο.

Το Project “Reviving Lazaretta? | Ζωντανεύοντας τα Λαζαρέτα;”, έχει ξεκινήσει εδώ και 7 μήνες, είναι εν εξελίξει και περιλαμβάνει τις ακόλουθες, σπονδυλωτές δράσεις,: 

-Τον Μάρτιο 2021 εγκαινιάστηκε η ψηφιακή γκαλερί “Project Lazaretta”, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια νέα πλατφόρμα ψηφιακού πολιτισμού με 22 έργα Digital & Video Art, Screen Dance, Video Performances και Sound Art από καλλιτέχνες από 14 χώρες, με έμπνευση δύο Λαζαρέτα, της Σύρου και της Κέρκυρας, και με επίκεντρο την σύγχρονη ιστορική στιγμή της Πανδημίας.

-Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021, η επιμελήτρια του Eye’s Walk Digital festival, Φιλία Μηλιδάκη, συνοδοιπόρησε με καλλιτέχνες, ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου, στο ιστορικό κτήριο του Λοιμοκαθαρτηρίου, το οποίο εδώ και χρόνια, ερειπώνεται και εγκαταλείπεται στη φθορά.

Οι επισκέπτες γνώρισαν τα Λαζαρέτα, μέσα από άγνωστες ιστορίες. Είδαν το εμπορικό πλοίο «Αθηνά» να σταματάει για τη διαδικασία της λοιμοκάθαρσης. Συνάντησαν ένα μικρό βαρκάκι, με το οποίο οι έγκλειστοι του Λοιμοκαθαρτηρίου αποτολμούσαν να «σπάσουν» την καραντίνα τους και να ανοιχτούν, για λίγες στιγμές ελευθερίας, στο πέλαγος.

-Οι συνοδοιπόροι μας, περιηγήθηκαν επίσης στη σελίδα του ψηφιακού “Project Lazaretta”, μελέτησαν τα έργα των καλλιτεχνών και εμπνεύστηκαν από αυτά. Μοιράστηκαν, τέλος, τις σκέψεις τους και τα όνειρά τους για το μέλλον των Λαζαρέτων.

Περισσότερες εικόνες από την performance του Andrew Duggan αλλά και αφηγήσεις των επισκεπτών μπορείτε να δείτε στα social media του Eye’s Walk digital festival:

Fb: https://www.facebook.com/eyeswalk ,

Instagram: eyeswalk_festival.

Επισκεφτείτε και γνωρίστε τα Λαζαρέτα μέσα από το Project Lazaretta https://projectlazaretta.eyeswalk.gr με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συν-διοργάνωση: Περιφέρεια Ν. Αιγαίου & Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

«Να στέκεσαι ολόρθος στον αγώνα»: Κέρκυρα – Λαζαρέτο, τελευταίο δρομολόγιο 47-49,54 / Project Lazaretta

Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο

Project Lazaretta – Τι μας ενώνει με τους χιλιάδες που πέρασαν από τα Λαζαρέτα αυτού του κόσμου;

*Μπορείτε να δηλώστε συμμετοχή για επιτόπιες συναντήσεις/ συνοδοιπορίες  στα  μαγικά Λαζαρέτα που χάνονται, στο [email protected].

Στις περιηγήσεις συμμετείχαν:

Jean-Pierre Xiradakis [Γαλλία] Ιδιοκτήτης του La Tupina 

Maria-Cristina Machin Sanchez [aka Alba] [Γαλλία-Ισπανία] Ζωγράφος 

Χάρης Αθανασιάδης Ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλοσοφίας) και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Αρχοντία  Μαντζαρίδου Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου- 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, Σύμβουλος-Καθηγήτρια στο ΕΑΠ, 

Εύη Στάμου Δημοσιογράφος

Andrew Duggan [Ιρλανδία] Visual Artist 

Γιάννης Φακορέλλης Σύμβουλος Επιχειρήσεων Στρατηγικής και Digital Marketing

Λιάνα Σκόρδη Event curator στην CliQish events

Στέλιος Fontrier Business Development Advisor

Πέγγυ Γρηγορίου Marketer, Communication Strategist.

 

Στην performance“milk+honey” του Andrew Duggan συμμετείχαν:

Χαρά Γιαννακοπούλου, Ελένη Γκρίλλα, Θοδωρής Τριφύλλης. 

Μουσική: Λίνα Ζηνά

Curator: Φιλία Μηλιδάκη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: