Η Αναγέννηση η κεντρική ιδέα της Τελετής Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, της πρώτης διοργάνωσης μετά την πανδημία

Η επίσημη τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, η πρώτη μεγάλη πράξη χαράς, αισιοδοξίας, δημιουργίας της καρναβαλικής περιόδου θα δώσει το έναυσμα για ένα Καρναβάλι γεμάτο συγκινήσεις και εκπλήξεις και, όπως όλα δείχνουν, απαλλαγμένο από αυστηρούς περιορισμούς, αντάξιο της αίγλης που είχε στην προ κορονοϊού εποχή.

Δώδεκα μέρες μάς χωρίζουν από την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, της πρώτης διοργάνωσης της μεγάλης και αγαπημένης γιορτής της Πάτρας μετά την περιπέτεια της πανδημίας που στέρησε σε μεγάλο βαθμό από τους αναρίθμητους φίλους της την αμεσότητα, τη συμμετοχή και τη φυσική παρουσία στον ανοικτό χώρο, την πλατεία και τους δρόμους, τον κατεξοχήν χώρο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η επίσημη τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, η πρώτη μεγάλη πράξη χαράς, αισιοδοξίας, δημιουργίας της καρναβαλικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 το βράδυ στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ δίνοντας το έναυσμα για ένα Καρναβάλι γεμάτο συγκινήσεις και εκπλήξεις και, όπως όλα δείχνουν, απαλλαγμένο από αυστηρούς περιορισμούς, αντάξιο της αίγλης που είχε στην προ κορωνοϊού εποχή. Ένα Καρναβάλι που θα χαρούμε σε όλο του το μεγαλείο μέχρι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου που θα πέσουν οι τίτλοι του τέλους με την Μεγάλη Παρέλαση και τη φαντασμαγορική τελετή λήξης. 

Μετά τις παραδοσιακές περιοδείες του Μουσικού Άρματος και του Τελάλη που από την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου και κατ΄ έθιμο ημερολογιακή έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού θα μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της έναρξης στους δρόμους του κέντρου και των συνοικιών της πόλης, αλλά και την καθιερωμένη παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχείο το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου, το μεγάλο ραντεβού των καρναβαλιστών και των χιλιάδων φίλων του Καρναβαλιού μας θα δοθεί το βράδυ του Σαββάτου με την επίσημη τελετή έναρξης. Στην πλατεία Γεωργίου Α΄, την πλατεία που θα συντονιστούν και φέτος οι παλμοί του Πατρινού Καρναβαλιού, θα ξετυλιχτεί το τελετουργικό της κήρυξης της επίσημης έναρξης από τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή βραδιά με πολλά δρώμενα και εκπλήξεις. Και βέβαια δίνει πρωταρχική και κεντρική θέση στην αναγέννηση που όλοι έχουμε ανάγκη ως άξονα και μήνυμα της μεγάλης αυτής γιορτής.

Ο Σπύρος Κουβαράς

Ένα μέρος και βασικό δρώμενο της τελετής έναρξης αποτελεί ιδέα και υλοποίηση του διακεκριμένου, διεθνούς, χορογράφου Σπύρου Κουβαρά, ιδρυτή της ελληνογαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co. Ο Σπύρος Κουβαράς αποδεχόμενος την πρόσκληση για την καλλιτεχνική δημιουργία της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, προτάσσει την Αναγέννηση ως κεντρική ιδέα της Τελετής για το 2023. Μια Αναγέννηση της φύσης και του πολιτισμού, μια ενεργο-ποίηση της ελπίδας, της φαντασίας και των αισθήσεων. Αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης ο Σπύρος Κουβαράς, στήνει επί σκηνής ένα “φανταστικό κήπο”. Από τον μικρότερο οργανισμό μέχρι τη μεγαλύτερη οροσειρά, από το απλό παιχνίδι των παιδιών μέχρι την κίνηση των γαλαξιών, ό,τι κινείται συμμετέχει στη ζωή. Με την ιδιαίτερη παραστατική ματιά τους, ο χορογράφος και η ομάδα του θα παρουσιάσουν ένα μικτό θέαμα κίνησης, εικόνας και ήχου στο οποίο επίγειοι και εναέριοι χορευτές, πολυεπίπεδες βιντεοπροβολές και φωτιστικές αντανακλάσεις, θα αλληλοεπιδράσουν καλειδοσκοπικά, χτίζοντας προσθετικά ένα συλλογικό ταξίδι, μια αναγεννησιακή ελεγεία για το τώρα και το αύριο του κόσμου μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Χορογραφία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σπύρος Κουβαράς

Visuals και Εικαστικός Σχεδιασμός: Ελένη Ξυνογαλά

Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Κουβαράς

Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Κορίνα Κοτσίρη

Χορεύτριες: Ελένη Λαγκαδινού, Λουκιανή Παπαδάκη, Άννα Απέργη,  Μίνα Ανανιάδου

Performer-Soprano: Αναστασία Κατσιναβάκη

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Αργύρης Αγγελή και Κυριακή Νασιούλα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος

Βοηθός Χορογραφίας: Μίνα Ανανιάδου

Κατασκευή Κοστουμιών: Σοφία Τάμπλερ

Ειδικές Κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη

Βοηθός Παραγωγής: Χαρίκλεια Πετράκη.

Σε ρυθμούς χαράς λοιπόν αφού λίγο μετά την έλευση του νέου έτους, η Πάτρα συντονίζεται σε καρναβαλική συχνότητα. Το Καρναβάλι της Πάτρας, το Καρναβάλι όλης της Ελλάδας είναι κοντά μας. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: