Ο Πάνος Γεραμάνης και οι «Λαϊκοί βάρδοι» ξανά στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Το Δεύτερο Πρόγραμμα τιμά τον Πάνο Γεραμάνη με ένα μεγάλο αφιέρωμα μέσα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και κυρίως μέσα από εκπομπές των «Λαϊκών βάρδων».

Ήταν λίγο πριν από την Ανάσταση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 30 Απριλίου του 2005, όταν «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης που παρουσίαζε επί 15 χρόνια κάθε απόγευμα στο Δεύτερο Πρόγραμμα τους «Λαϊκούς βάρδους», την εκπομπή από όπου πέρασαν όλοι σχεδόν οι σημαντικοί δημιουργοί, μουσικοί και ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού. Παράλληλα, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου ο Πάνος Γεραμάνης παρουσίαζε στην ΕΡΑ Σπορ τους «Άσους των γηπέδων» και κάθε Πέμπτη βράδυ στη Φωνή της Ελλάδας αντίστοιχη εκπομπή για το λαϊκό τραγούδι για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Στις αρχές του ίδιου μήνα, στις 7 Απριλίου του 2005, είχε φύγει από τη ζωή ο μεγάλος ερμηνευτής Γρηγόρης Μπιθικώτσης, κατά τραγική σύμπτωση την ίδια ημερομηνία που είχε «αναχωρήσει» 5 χρόνια πριν, το 2000, ο σπουδαίος δημιουργός Άκης Πάνου.

Συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω τραγικές επετείους, 15 χρόνια από την απώλεια του Πάνου Γεραμάνη και του Γρηγόρη Μπιθικώτση και 20 απ’ αυτήν του Άκη Πάνου, το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχει ετοιμάσει για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ένα μεγάλο αφιέρωμα μέσα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και κυρίως μέσα από εκπομπές των «Λαϊκών βάρδων».

 Αναλυτικότερα:

  • Δευτέρα 27/4, Τρίτη 28/4 και Τετάρτη 29/4 στις 6 το απόγευμα θα μεταδοθούν οι 3 εκπομπές που παρουσίασε ο Πάνος Γεραμάνης στους «Λαϊκούς βάρδους», λίγες μέρες μετά το θάνατο του Άκη Πάνου, τον Απρίλιο του 2000. Οι συγκεκριμένες εκπομπές περιέχουν εκτενή αποσπάσματα -που ακούστηκαν τότε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο- από τις εμφανίσεις του Άκη Πάνου και των συνεργατών του στη μουσική σκηνή «Εννέα όγδοα» από τον Μάρτιο του 1994, καθώς και σύντομη συνέντευξή του που αναφέρεται σ’ αυτές.
  • Πέμπτη 30/4 στις 6 το απόγευμα θα παιχτεί μία έκτακτη εκπομπή του Πάνου Γεραμάνη από τον Απρίλιο του 2005, αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Στην εκπομπή ακούγονται κάποια μέρη από μεγάλη συνέντευξη του Γρηγόρη Μπιθικώτση στον Πάνο Γεραμάνη, καθώς, μαζί με τον Στέλιο Καζαντζίδη, ήταν οι καλλιτέχνες που εγκαινίασαν τους «Λαϊκούς βάρδους» στο Δεύτερο Πρόγραμμα την άνοιξη του 1990.
  • Πέμπτη 30/4 στις 7 το απόγευμα (την ώρα που για δεκαετίες ξεκινούσαν οι «Λαϊκοί βάρδοι») ο Πάνος Γεραμάνης αυτοβιογραφείται μέσα από μονταρισμένα αποσπάσματα των αφηγήσεών του σε 2 εκπομπές της σειράς «Ο καλεσμένος του Δεύτερου Προγράμματος» σε παραγωγή Έφης Μεταλληνού τον Ιούνιο του 2003.
  • Παρασκευή 1/5 στις 6 το απόγευμα θα μεταδοθεί μία εκπομπή-ανθολόγιο με καλεσμένους του Πάνου Γεραμάνη που είχε παιχτεί τον Μάρτιο του 1999, όταν οι «Λαϊκοί βάρδοι» συμπλήρωναν 9 χρόνια στον αέρα του Δεύτερου Προγράμματος.

Επιλογή εκπομπών και επιμέλεια αφιερώματος: Σιδερής Πρίντεζης.

Συντονιστείτε στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 & 102,9!

Info:

Δεύτερο Πρόγραμμα

Αφιέρωμα – «Λαϊκοί βάρδοι»

Από τη Δευτέρα 27 Απριλίου έως και την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, στις 18:00

Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: