«Να μπει εδώ και τώρα στη φυλακή» – Κινητοποίηση ΠΜΣ – ΣΕΘΕΑ κατά της προκλητικής αποφυλάκισης του βιαστή Λιγνάδη

“Η απόφαση του ΜΟΔ να βγει ο Λιγνάδης εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, είναι προκλητική και σε αντίθεση με την οργή και το αίσθημα χιλιάδων καλλιτεχνών αλλά και όλου του λαού. Είναι προκλητική απέναντι στα θύματα αλλά και σε κάθε θύμα της σήψης του σημερινού συστήματος που γεννά αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα.”

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Μεσογείων 96) σήμερα Παρασκευή στις 12 μ. καλούν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΑ), με αφορμή την απόφαση να αποφυλακιστεί ο Λιγνάδης με περιοριστικούς όρους.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάστηκε με 12 χρόνια κάθειρξη για βιασμούς 2 ανηλίκων το 2015, δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, αλλά παρ’ όλα αυτά του επετράπη η έξοδος από τη φυλακή.

Σε ανακοίνωση τα σωματεία σημειώνουν:

Η απόφαση του ΜΟΔ να βγει ο Λιγνάδης εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, είναι προκλητική και σε αντίθεση με την οργή και το αίσθημα χιλιάδων καλλιτεχνών αλλά και όλου του λαού.

Είναι προκλητική απέναντι στα θύματα αλλά και σε κάθε θύμα της σήψης του σημερινού συστήματος που γεννά αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα.

Με ευθύνη διαχρονικά όλων των Κυβερνήσεων διαμορφώθηκαν οι νομικές δικλείδες που επιτρέπουν αυτή την απόφαση για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων.

Δεν μπορεί να  υπάρχει κανένα έδαφος για επιείκεια στην ποινική μεταχείρισή του.

Να μπει εδώ και τώρα στη φυλακή.

Αυτά είναι τα όρια και ο χαρακτήρας της αστικής δικαιοσύνης που από τη μια ποινικοποιεί τους αγώνες μας, απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύει προοδευτικά ριζοσπαστικά καλλιτεχνικά έργα στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας και την ίδια ώρα ρίχνει στα μαλακά τον παιδοβιαστη που έχει καταδικαστεί ηθικά στο αίσθημα όλων μας.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας

Χτες, με επείγουσα παραγγελία της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ ζήτησε να της διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ), προκειμένου να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της αναστολής της ποινής του Λιγνάδη. Παράλληλα, ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας, Κωνσταντίνο Κούντρια, να της διαβιβάσει άμεσα την αναφορά του, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους.

Ο καταδικασμένος βιαστής Λιγνάδης συγκέντρωσε ήδη το ορισθέν ποσό της εγγύησης (30.000 ευρώ) και βγήκε χτες το μεσημέρι από τη φυλακή, παρά την καταδίκη του χωρίς ελαφρυντικά. Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και 3 φορές τον μήνα παρουσία στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Κατά τη χτεσινή έξοδό του από τις φυλακές δήλωσε προκλητικά: «Πίστευα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε».

  • Χτες το απόγευμα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στην απόφαση αποφυλάκισης του Λιγνάδη.

Ριζοσπάστης, Fb ΠΜΣ, ΣΕΘΕΑ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: