Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Βράδυ Σαββάτου»

Το «Βράδυ Σαββάτου» είναι μια ατμοσφαιρική μπαλάντα με μελαγχολικά «χρώματα» που τραγουδά την απουσία. Κι είναι ίσως το πιο κατάλληλο τραγούδι για ν’ «αποχαιρετήσει» η στήλη τον δημοφιλή τραγουδοποιό που έφυγε πρόωρα από τη ζωή…

Το «Βράδυ Σαββάτου» είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγουδιού που συνδέθηκε άρρηκτα με την ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Εμπεριέχεται στον δίσκο του σπουδαίου ερμηνευτή που φέρει τον τίτλο «Σφεντόνα» (1992) και γράφτηκε (στίχοι και μουσική) από τον Χρήστο Κυριαζή.

Όμως, το πρώτο «ταξίδι» του το είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Το «Βράδυ Σαββάτου» ήταν ένα από τα 12 τραγούδια του ομότιτλου δίσκου του Χρήστου Κυριαζή, δεν γνώρισε  όμως ιδιαίτερη επιτυχία και δεν είχε πρόβλημα να το παραδεχτεί δημόσια ο ίδιος, σε συνέντευξή του: «Το “Βράδυ Σαββάτου” γράφτηκε στο λιμάνι του Πειραιά ένα Σάββατο βράδυ. Το κυκλοφόρησα στη Lyra αλλά το τραγούδι δεν ακούστηκε. Κάποια στιγμή με πήρε ο Βασίλης και με ρώτησε αν θέλω να το πει. Και βέβαια είπα ναι. Η πορεία του είναι γνωστή, το θεωρώ από τα καλύτερά μου».

Ο Χρήστος Κυριαζής ήταν ένας πολύ καλός – όπως έχει ειπωθεί – επιπλοποιός, κι ένας μουσικός (λάτρευε τις κιθάρες του) που έγραφε τραγούδια και τα ερμήνευε. Δεν είχε αυτό που λέγεται «καλή φωνή», διέθετε όμως εκφραστικότητα και ευαισθησία και κατέθετε ψυχή και αγάπη σ’ αυτά που έκανε, έχοντας δημιουργήσει με τα χρόνια ένα πιστό κοινό και φίλους στον χώρο του τραγουδιού. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1953 και εμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα και στη δισκογραφία τη δεκαετία του 1970 (δημιουργός και μέλος του Συγκροτήματος «Πρόκες», το 1972, και προηγουμένως, των συγκροτημάτων «Mirabilis Zalapa» και «What a pity»). Έγινε πλατιά γνωστός τη δεκαετία του 1980 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία γράφοντας τραγούδια που ερμήνευε συνήθως ο ίδιος.

Το «Βράδυ Σαββάτου» είναι μια ατμοσφαιρική μπαλάντα με μελαγχολικά «χρώματα» που τραγουδά την απουσία. Κι είναι ίσως το πιο κατάλληλο τραγούδι για ν’ «αποχαιρετήσει» η στήλη τον δημοφιλή τραγουδοποιό που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στις 10 του Νοέμβρη 2021, νικημένος από τον καρκίνο, σκορπίζοντας θλίψη, με τον θάνατό του να γίνεται η αφορμή να φωτιστούν από τα φώτα της επικαιρότητας κάποιες από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο.

«Βράδυ Σαββάτου» – Χρήστος Κυριαζής 2 Νοέμβρη 2019…

Βράδυ Σαββάτου κι εσύ ‘σαι κάπου
άραγε πού να βρίσκεσαι για τι να λες
περνάει ο χρόνος βαρύς και μόνος
κι όλες τις σκέψεις μου για σένα δεν τις θες

Βράδυ Σαββάτου ζω στη σκιά του
και ξενυχτάω στα λιμάνια στους σταθμούς
βράδυ Σαββάτου στην ερημιά του
σου τραγουδάω πού να είσαι δεν ακούς

Άδεια η πόλη πού πήγαν όλοι
κι όλοι ‘σαι εσύ που έφυγες χωρίς να φταις
άδεια η πόλη τι γίναν όλοι
αν με θυμάσαι στην υγειά μου κάτι πιες

Βράδυ Σαββάτου κι η μοναξιά του
να με γυρίζει σαν σκυλί στις γειτονιές
βράδυ Σαββάτου κι η συννεφιά του
να με τυλίγει από παντού χωρίς να φταις

Άδεια η πόλη πού πήγαν όλοι
κι όλοι ‘σαι εσύ που έφυγες χωρίς να φταις
άδεια η πόλη τι γίναν όλοι
αν με θυμάσαι στην υγειά μου κάτι πιες

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Βράδυ Σαββάτου»

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Βράδυ Σαββάτου»: Χρήστος Κυριαζής – Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… και από 26/10/2020 νέα ονομασία: Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να  συγκινούν, να συντροφεύουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές των ανθρώπων, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.

Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», «παίζει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια γραμμένα από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.

Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, εμπνέουν και συγκινούν σήμερα.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Ακούστε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: