Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Το κορίτσι του φίλου μου»

Πολλά χρόνια πριν οι βραζιλιάνικες σειρές αλώσουν την ελληνική τηλεόραση ένα τραγούδι με προέλευση από τη χώρα του καφέ κατακτούσε την ελληνική επικράτεια με τη φωνή του Λάκη Τζορντανέλλι

Πολλά χρόνια πριν οι βραζιλιάνικες σειρές αλώσουν την ελληνική τηλεόραση ένα τραγούδι με προέλευση από τη χώρα του καφέ κατακτούσε την ελληνική επικράτεια «λιώνοντας» 45άρια στα πικάπ και κορμιά στα πάρτι και στις πίστες των night clubs.

Roberto Carlos «Namoradinha de um amigo meu»

Το 1968 οι «Cinquetti» διασκευάζουν στα ελληνικά το τραγούδι «Namoradinha de um amigo meu» του διάσημου Βραζιλιάνου τραγουδιστή – τραγουδοποιού Ρομπέρτο Κάρλος που έχει γίνει μεγάλη επιτυχία στη χώρα του δυο χρόνια νωρίτερα και ο Λάκης Τζορντανέλλι ερμηνεύει «Το κορίτσι του φίλου μου» με ελληνικούς στίχους του Κώστα Τσερώνη.

Λάκης Τζορντανέλλι «Το κορίτσι του φίλου μου»

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη ως Μανόλης Ιορδανόπουλος, ο τραγουδιστής ίνδαλμα της ποπ μουσικής στις δεκαετίες 1960-1970, αποκτά το ψευδώνυμο Τζορντανέλλι εξαιτίας των πολλών ιταλικών τραγουδιών που ερμηνεύει, αρχικά στην Πόλη και στη συνέχεια στην Ελλάδα όπου φτάνει σε ηλικία 18 ετών.

«Το κορίτσι του φίλου μου» Λάκης Τζορντανέλλι / Ορφέας Περίδης – Μια απρόσμενη γοητευτική «συνάντηση»…

Ο Λάκης Τζορντανέλλι (και Τζορντανέλη) είναι λάτρης της ιταλικής ποπ που εκείνη την περίοδο έχει κατακτήσει το ελληνικό κοινό (πολλά τραγούδια ακούγονται στα ιταλικά ή και διασκευάζονται από Έλληνες καλλιτέχνες) ενώ το συγκρότημά του παίζει κυρίως διασκευές ξένων επιτυχιών στα ελληνικά.

«Το κορίτσι του φίλου μου» – Διασκευή… της διασκευής με τη σφραγίδα του απολαυστικού Τόνι Σφήνου

Μετά τη διάλυση των «Cinquetti» (1969) ο Τζορντανέλλι συμμετέχει στους «Τζούνιορς» και σύντομα θ’ ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Το 1975 αποσπά το τρίτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την επιτυχία «Το δικό μου τραγούδι». Άλλες πολύ γνωστές επιτυχίες του: «Αγοράζω παλιά», «Τζένγκις Χαν», «Μαρία Μανταλένα», «Μια όμορφη ιστορία», «Εσένα θέλω μόνο» κ.ά.

Το κορίτσι του φίλου μου

Αυτό που τώρα μου συμβαίνει,
πρέπει να σας πω γιατί θα τρελαθώ
ξέρω ότι είναι λάθος
μα δεν ξέρω πως το έπαθα αυτό
ερωτευμένος ζω για το κορίτσι αυτό,
του φίλου μου η μικρή μ’ άνοιξε πληγή

Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω
δε θα πρέπει να το μάθουνε κι οι δυο
πρέπει να ξεχάσω το βλέμμα της
αυτό που μ’ έκανε τρελό
και τώρα προσπαθώ, αν και θα λυπηθώ
να διώξω πια τη μορφή που πονώ

Θα ψάξω για να βρω
μιαν άλλην ν’ αγαπώ
σε κανέναν να μην ανήκει
να φύγουνε οι τύψεις λίγο να χαρώ

Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω
δε θα πρέπει να το μάθουνε κι οι δυο
πρέπει να ξεχάσω το βλέμμα της

αυτό που μ’ έκανε τρελό
και τώρα προσπαθώ, αν και θα λυπηθώ
να διώξω πια τη μορφή που πονώ

Θα ψάξω για να βρω
μιαν άλλην ν’ αγαπώ
σε κανέναν να μην ανήκει
να φύγουνε οι τύψεις λίγο να χαρώ

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… και από 26/10/2020 νέα ονομασία: Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να  συγκινούν, να συντροφεύουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές των ανθρώπων, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.

Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», «παίζει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια γραμμένα από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.

Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, εμπνέουν και συγκινούν σήμερα.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Ακούστε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: