Μπάμπης Παπαδόπουλος – «Παραλογές του Άχρηστου»

Κυκλοφορεί σήμερα το νέο άλμπουμ

Σε αυτή τη νέα του δουλειά που περιλαμβάνει 10 οργανικές συνθέσεις ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ανανεώνει τα εκφραστικά του μέσα – όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε δισκογραφική του κατάθεση. Παρατηρώντας την ως τώρα διαδρομή του διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε ένα δημιουργικό μονοπάτι μέσα στο οποίο εξελίσσεται διαρκώς εξερευνώντας τον ήχο του, τα μουσικά υλικά του αλλά και τη φιλοσοφία του. Το Παραλογές του Άχρηστου συνεχίζει αυτήν την συναρπαστική πορεία με τον καλύτερο τρόπο.

Από τον αμιγώς ηλεκτρικό ήχο του Σκηνές από ένα ταξίδι, στις ακουστικές οργανικές διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών της δεκαετίας του 1930 στο Απ’τη σπηλιά του Δράκου και από εκεί στον μεσογειακό ήχο και τις πλούσιες ενορχηστρώσεις του Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος οι Παραλογές του Άχρηστου ρίχνουν νέο φως στην μέχρι τώρα πορεία του Μπάμπη καθώς είναι ένα άλμπουμ γεμάτο εκπλήξεις.

Πότε αφοπλιστικά μελωδικό και ταξιδιάρικο (“Πέρασε πάλι από μπροστά μου…”), πότε άγρια ξεσηκωτικό -παρά την λυρική αντίθεση του φινάλε του – (“Grecania…” – το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο), πότε αναμνηστικό των ηχοτοπίων και των κατευθύνσεων που ακολουθεί στις εξαιρετικές δουλειές του για το θέατρο και τον κινηματογράφο (“Κι άλλοι σφυρίζουν κλέφτικα”), πότε κλείνοντας με νόημα το μάτι σε ρυθμούς της ελληνικής παράδοσης (“Χασάπικο 100519051801191523101925”) το Παραλογές του Άχρηστου είναι ένα άλμπουμ που η κάθε του ακρόαση ανταμείβει τον ακροατή.

Στο άλμπουμ συμμετέχουν οι μουσικοί του «Ακούστικ Σετ», του σχήματος δηλαδή που τον συνοδεύει στα live του εδώ και χρόνια (όταν δεν εμφανίζεται σόλο) :

Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι), Μιχάλης Βρέτας (βιολί), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), Αναστάσης Μισυρλής (τσέλο) και Φώτης Σιώτας (βιολί και βιόλα)

Την ορχήστρα πνευστών στο καταληκτικό “Αναστοχασμός” αποτελούν οι:

Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Αντριάνα Αλφιεράκη – Σους (κόρνο) Γιάννης Ανισέγκος (φλάουτο), Βαγγέλης Βραχνός (κόρνο), Νίκος Δημηνάκης (βαρύτονο & τενόρο σαξόφωνο), Μιχάλης Καρανίκος (τρομπόνι), Δημήτρης Λεοτζάκος (κλαρινέτο), Δημήτρης Πανέλας (τρομπέτα), Θάνος Σιδέρης (μπάσο κλαρινέτο).

Από τις Τρύπες, το συγκρότημα με το οποίο ξεκίνησε, στις συνεργασίες του που ακολούθησαν με καλλιτέχνες όπως ο Φλώρος Φλωρίδης, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας, στην ενεργή συμμετοχή του στις μέρες μας στα σχήματα των Χειμερινών Κολυμβητών, του Γιώργου Μανωλάκη και των Βazenesmen (ντουέτο με τον Χρήστο Γερμένογλου), στην παράλληλη πορεία του με μουσική για θέατρο/ παραστάσεις χορού (“Βορέαδες” – κυκλοφορεί σε cd από την Puzzlemusik – , “Ορέστης”, “Στέλλα Κοιμήσου” κ.α.) και κινηματογράφο (“Το μικρό ψάρι” κυκλοφορεί σε βινύλιο από την Feelgood) ο Μπάμπης Παπαδόπουλος αποτελεί στις μέρες μας τον ορισμό του συνθέτη / ενορχηστρωτή / εκτελεστή που παραδίδει έργο ουσίας. Με αφοπλιστική φυσικότητα, σταθερά, εισπράττοντας από το κοινό και τους συνεργάτες του τον σεβασμό και την αγάπη που δείχνει και ο ίδιος απέναντι τους.

Ο τίτλος του άλμπουμ είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο του Nuccio Ordine Η Χρησιμότητα του Άχρηστου. Η εικόνα του εξωφύλλου βασίζεται στη θεωρία του μαθηματικού August Ferdinand Möbius, γνωστή ως Möbius strip. Σχεδιασμός εξωφύλλου: Σίμος Σαλτιέλ (Red Creative).

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Royal Alzheimer Hall με μηχανικούς ήχου τους Τίτο Καργιωτάκη και Χρήστο Χαρμπίλα οι οποίοι υπογράφουν επίσης τόσο τις μίξεις όσο και το mastering.

Παραγωγή: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας

Η πρώτη επίσημη live παρουσίαση του άλμπουμ θα γίνει τον χειμώνα του 2020 σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε cd & digital και θα είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στα ενημερωμένα δισκοπωλεία καθώς επίσης και σε streaming και download στα itunes, Spotify, Google Play, Deezer, Tidal και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Έχει προγραμματιστεί και η κυκλοφορία του σε βινύλιο, αργότερα μέσα στη σεζόν.

You Tube link “Grecania…” : https://www.youtube.com/watch?v=dzXaZgMRrUg

Προηγούμενη προσωπική δισκογραφία Μπάμπη Παπαδόπουλου:

Βορεάδες (μουσική από την ομώνυμη παράσταση χορού) Puzzlemusik CD, 2018 | Μέσα στον πόνο είναι η χαρά, μες στη χαρά είναι ο πόνος Puzzlemusik CD, 2015 και Puzzlemusik / Bother Side LP, 2016 | Το μικρό ψάρι (σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη) Feelgood records, 10” βινύλιο, 2014 | Απ΄τη σπηλιά του Δράκου Puzzlemusik, CD, 2010 (και σε βινύλιο από την Inner Ear, 2012) | Σκηνές από ένα ταξίδι, Puzzlemusik, CD, 2008

Μπάμπης Παπαδόπουλος Links:

Site: http://babispapadopoulos.gr/ Facebook: www.facebook.com/PapadopoulosBabis

Puzzlemusik: e-mail: [email protected]

▶ Site: http://www.puzzlemusik.com/ ▶ Soundcloud: https://soundcloud.com/puzzlemusik ▶ Facebook: https://www.facebook.com/puzzlemusik.label ▶ Twitter: https://twitter.com/puzzlemusik ▶ YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCW8ImbB46Rnx03IeopkjSow

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: