Μπάμπης Γκολές – Μεταλαμπάδευσε στις νεότερες γενιές το ρεμπέτικο τραγούδι

Λαϊκός συνθέτης και ερμηνευτής, ο Μπάμπης Γκολές υπηρέτησε άξια το λαϊκό τραγούδι για δεκαετίες, ανήκοντας στους καλλιτέχνες που «μετέφεραν» με γνώση και σεβασμό το ρεμπέτικο στις νεότερες γενιές.

Λαϊκός συνθέτης και ερμηνευτής, ο Μπάμπης Γκολές υπηρέτησε άξια το λαϊκό τραγούδι για δεκαετίες και ανήκει στους καλλιτέχνες που «μετέφεραν» με γνώση και σεβασμό το ρεμπέτικο στις νεότερες γενιές.

Ο Μπάμπης Γκολές γεννήθηκε στις 5 του Νοέμβρη 1947, στη συνοικία “Ταμπάχανα” της Πάτρας.

Αυτοδίδακτος, πρωτόπαιξε κιθάρα και ούτι σε ηλικία 8 χρόνων και μπουζούκι από τα 12. Στη διαδρομή του γνώρισε και συνεργάστηκε με πολλούς από τους μεγάλους εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, που είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε συνοικιακό καφενείο της Πάτρας. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα “Τα παιδιά από την Πάτρα” στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς, ενώ το 1982 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο “Τσάρκα στα παλιά”.

Ο Μπάμπης Γκολές παίζει για τους απεργούς χαλυβουργούς σε συναυλία αλληλεγγύης έξω από την μάντρα του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο

Ο Μπάμπης Γκολές εκτός από το λαϊκό πάλκο συμμετείχε στα κοινά. Δεν ξεχνιέται ότι στάθηκε αλληλέγγυος στον τιτάνιο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών στον Ασπρόπυργο, είχε λάβει μέρος σε αρκετά Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή όπου τραγουδούσε ανιδιοτελώς, και στήριζε με δηλώσεις του πάντα το ΚΚΕ.

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 68 του χρόνια, στις 11 του Γενάρη 2015, χτυπημένος από τον καρκίνο, αφήνοντας παρακαταθήκη στους φίλους του καλού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού εκατοντάδες ηχογραφημένα παλιά και νέα τραγούδια.

 

Δείτε ακόμα:

Η Κατιούσα προτείνει: Μπάμπης Γκολές – Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: