Κάτω τα ξερά σας από το Bella ciao

Θα μπορούσαμε να πούμε το “Επέσατε θύματα” για όλα αυτά τα κομμάτια που κακοποιήθηκαν κατά καιρούς, αλλά είναι πιθανό να το πάρουν κι αυτό και να το διασκευάσουν ως χιτάκι και να το σκοτώσουν.

 

Κάποτε λέγαμε πως οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν ακόμα και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε. Το σύστημα αυτό πουλάει κι αγοράζει τα πάντα, προϊόντα, ανάγκες, ιδέες, και δεν ορρωδεί προ ουδενός, όταν μυρίζεται κέρδη. Μπορεί να κάνει τον Τσε pop idol, να στήσει βιομηχανία προϊόντων πάνω στην Ostalgie ή το λογότυπο της CCCP και να πάρει έναν αντάρτικο σκοπό για να τον κάνει χιτάκι.

Το Bella Ciao, μια από τις πιο γνωστές μελωδίες διεθνώς, είναι το αγαπημένο θύμα της μουσικής βιομηχανίας, που κατά μία έννοια αποτίει εμμέσως το δικό της φόρο τιμής στην αξία των αντάρτικων τραγουδιών, που συγκινούν διαχρονικά τον κόσμο. Θα μπορούσαμε να πούμε το “Επέσατε θύματα” για όλα αυτά τα κομμάτια που κακοποιήθηκαν κατά καιρούς, αλλά είναι πιθανό να το πάρουν κι αυτό και να το διασκευάσουν ως χιτάκι και να το σκοτώσουν.

Ο Ζαραλίκος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα πως παράγουμε περισσότερα Bella Ciao απ’όσα μπορούμε να αντέξουμε, πριν κάνει τη δική του διασκευή: “με λένε Ζάρα, με λένε Λίκο”, που κατέληγε με την ευχή “αγάπη μόνο ρε μ…”. Αυτό που γίνεται όμως τους τελευταίους μήνες ξεπερνά κάθε φαντασία.

Το Μπέλα Τσάο έγινε σουξέ απ’το “εναλλακτικό” Casa de Papel, έπαιξε σε κλαμπάκια, όπως το Nammos κι ίσως αυτός να ήταν ο πραγματικός λόγος που πήγαν να το κλείσουν, γιατί ενόχλησε το κατεστημένο. Και πλέον υπάρχει και σε μια μπιτ άχαρη και νερόβραστη διασκευή στα ελληνικά, που το κάνει σχεδόν καψουροτράγουδο: “Και σ’αγαπάω-πάω-πάω…

Εξάλλου κι ο ιταλικός κύκλος σε μια μπέλλα, μια όμορφη κυρία αναφέρεται. Άλλο αν στην αρχή μιλάει και για έναν παρτιζάνο, δηλαδή αντάρτη, λεπτομέρειες…

Ω αντάρτη πάρε με μακριά

Όμορφη γεια σου, όμορφη γεια σου, όμορφη γεια σου, γεια σου, γεια σου

Ω αντάρτη πάρε με μακριά

Γιατί νιώθω πως πεθαίνω

Η νέα διασκευή που έχει συγκεντρώσει άπειρες αρνητικές ψήφους και σχόλια στο Youtube και τα social media, ξύνει τον πάτο του βαρελιού και φτάνει πιο χαμηλά. Στην πραγματικότηα υπάρχουν ακόμα και γηπεδικά συνθήματα που είναι στιχουργικά ποιο σοβαρά από αυτή την αθλιότητα.

Και το ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής: Ρε παληκάρια, δεν έχετε συναίσθηση πως το ξεφτιλίσατε λίγο; Κάτω τα ξέρα σας από το Bella Ciao, δεν είναι για τα δόντια σας….

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: