Εις Μνήμην: H Aretha Franklin στο hip-hop

Κάποιοι από εμάς πεθαίνουν, κάποιοι άλλοι πάλι όχι. Η Aretha αποδεδειγμένα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Τιμούμε τη μνήμη της με πέντε κλασσικά hip-hop κομμάτια που δανείστηκαν τη μουσική της.

Από τον Kanye West και τον Timbaland, ως τον Pete Rock και τον J Dilla δεν υπάρχει παραγωγός που να μη χρησιμοποίησε δείγμα της δουλειάς της. Δεν υπάρχει ράππερ που να μην πάτησε πάνω σε beat που περιείχε κάποιο δείγμα από τη μουσική ή/και τη μεθυστική φωνή της, που να μην έχει παραφράσει κάποιους στίχους της. Είναι ανάμεσα στους “δευτερογενείς” καλλιτέχνες που μορφοποίησαν το hiphop όπως το ξέρουμε σήμερα και το στιγμάτισαν, καλλιτέχνες δηλαδή όπως James Brown, o Isaac Hayes και ο Herbie Hancock.

Δεν ήταν απλώς μια τραγουδίστρια όμως. Ήταν ένα ορόσημο της μαύρης Αμερικής. Ως μια μαύρη γυναίκα στην Αμερική των 50s, των 60s και των 70s τραγούδησε για την γυναικεία χειραφέτηση, συνδέθηκε με τα κινήματα ισότητας, τα τραγούδια της έγιναν ύμνοι για τη μελανή σελίδα του πολέμου του Βιετνάμ. “Τραγουδώ για τους ρεαλιστές” είχε δηλώσει η ίδια κάποτε. “Είναι ο λόγος που οι γυναίκες θέλουν να τραγουδήσουν” έχει δηλώσει η Mary J Blige. Μεγαλωμένη σε Detroit, Νέα Υόρκη και Los Angeles γεύτηκε από πρώτο χέρι τι προβλέπει η γη των ελευθέρων και σπίτι των γενναίων για τους μη προύχοντες, εμπειρίες που έχουν αποτυπωθεί στα τραγούδια της. Πάλεψε και κατάφερε να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει, ως η βασίλισσα της Soul. Όχι απλώς έγινε η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στο Rock & Roll Hall Of Fame, πολύ περισσότερο όμως κατέκτησε πρωταρχική θέση στο σημαντικότερο Hall Of Fame που υπάρχει. Στη συνείδηση κάθε καταπιεσμένου, ανεξαρτήτως χρώματος, ανεξαρτήτως φύλου. Η δισκογραφία της έγινε ένα πραγματικό απάγκιο παρηγοριάς από την πραγματικότητα της εκμετάλλευσης, του περιθωρίου και της βιοπάλης.

Κάποιοι από εμάς πεθαίνουν, κάποιοι άλλοι πάλι όχι. Η Aretha αποδεδειγμένα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Τιμούμε τη μνήμη της με πέντε κλασσικά hiphop κομμάτια που δανείστηκαν τη μουσική της.

1. EPMD – I’m Housin’

Αρχικό δείγμα: Rock Steady

2. Heavy D – Yes Y’all

Αρχικό Δείγμα: Young, Gifted And Black

3. Talib Kweli – Joy

Αρχικό δείγμα: I Get High

4. Mos Def – Ms. Fat Booty

Αρχικό δείγμα: One Step Ahead

5. Kanye West – School Spirit

Αρχικό Δείγμα: Spirit In The Dark

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: