Donna Summer – Μια “εργατική στιγμή” της βασίλισσας της Disco

Την αποκάλεσαν βασίλισσα της ντίσκο και τα τραγούδια της ακούγονται ευχάριστα μέχρι σήμερα, κερδίζοντας την αναγνώριση του κοινού. Λίγοι στέκονται όμως στην “ταξική σκοπιά” μιας γνωστής επιτυχίας της…

Το πραγματικό της όνομα ήταν ΛαΝτόνα (και όχι Μαντόνα) Άντριαν Γκέινς. Κράτησε όμως το επίθετο του πρώτου της συζύγου από τη Γερμανία (Ζόμερ) στην αγγλική του εκδοχή.

Προερχόταν από ευσεβή χριστιανική οικογένεια και τραγουδούσε γκόσπελ στην ενορία της γειτονιάς της. Την “ξελόγιασε” όμως η ερμηνεία της Τζάνις Τζόπλιν, για να συγκρουστεί με την οικογένειά της και να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα. Έτσι από τις μαθητικές μιμήσεις φτασμένων συγκροτημάτων της εποχής, η πορεία της απογειώθηκε μετά τη γνωριμία της με το Giorgio Moroder στην Ευρώπη.

Η πρώτη έκρηξη ήρθε με το “Love to love you baby” κι η επιτυχία του οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στη σεξουαλική διάθεση που απέπνεε, μαζί με κάποιους ερωτικούς αναστεναγμούς-ήχους και την “αλά Μονρόε” τσαχπινιά. Αυτό σκανδάλισε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που αρνούνταν να παίξουν το κομμάτι, εξασφάλισε όμως πλατιά φήμη στην Ντόνα Σάμερ, για να ξεφύγει μια και καλή από την αφάνεια.

Τα επόμενα χρόνια είχε μια εκρηκτική άνοδο με χρυσές επιτυχίες που μνημονεύονται μέχρι σήμερα και την καθιέρωσαν στην κορυφή, δίνιντάς της το προσωνύμιο της Βασίλισσας της Ντίσκο.

Η κλασική επιτυχία που έκανε μαζί με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ως ντουέτο

Ακόμα και τραγούδια που δεν ήταν δικά της, αλλά η επανεκτέλεση τα αναδείκνυε…

Και φυσικά, η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της με το Hot Stuff, που ακούγεται σχεδόν σε κάθε disco party μέχρι σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια άλλαξε κάπως το στίλ της, βαδίζοντας σε πιο ποπ-ροκ μονοπάτια, τα οποία μας έδωσαν ως πιο αξιόλογη στιγμή το τραγούδι “she works hard for the money”, για το οποίο κάνουμε λόγο και στον τίτλο.

Οι στίχοι είναι αξιόλογοι για τα δεδομένα του είδους, δείχνοντας τη ζωή μιας σκληρά εργαζόμενης γυναίκας.

She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right

I met her there in the corner stand
And she wonders where she is and
It’s strange to her
Some people seem to have everything

Twenty-eight years have come and gone
And she’s seen a lot of tears
Of the ones who come in
They really seem to need her there

It’s a sacrifice working day to day
For little money, just tips for pay
But it’s worth it all
To hear them say that they care

Ασφαλώς δεν πρόκειται για κάποιο μανιφέστο, αλλά βάζει τη σκοπιά της κοπέλας που εργάζεται σκληρά για τα λεφτά, θυσιάζεται, απορεί πού είναι και γιατί κάποιοι φαίνεται να τα έχουν όλα. Για τα Made in USA καλλιτεχνικά προϊόντα -και ακόμα περισσότερο για την ποπ- κάθε παρόμοια κρίση πρέπει πάντα να συνοδεύεται από τη φράση “τηρουμένων των αναλογιών”, με κεφαλαία γράμματα.

Τα επόμενα χρόνια, η καριέρα της ακολούθησε φθίνουσα πορεία, ενώ μετά τη δεκαετία του 90′ αποσύρθηκε από τη δισκογραφία, για να επανέλθει μετά από 17 χρόνια απουσίας, για να ηχογραφήσει τον τελευταίο της δίσκο. Κύκνειο άσμα σε μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις, με πέντε βραβεία Γκράμι και μια ζωντανή εμφάνιση στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ομπάμα… Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα, που δε λένε και πολλά -σε αντίθεση με την αναγνώριση του κόσμου και τα τραγούδια της, που ακούγονται ευχάριστα μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Ντόνα Σάμερ έπασχε από την επάρατο νόσο, και το Μάη του 2012 βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, έχοντας κλείσει τα 63 της. Είχε γεννηθεί την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1949 και αν ζούσε, σήμερα θα έκλεινε τα εβδομήντα χρόνια της. Κατά κάποιον τρόπο, οι δίσκοι της είναι μια καλή μουσική υπόκρουση για την περίσταση (παραμονή Πρωτοχρονιάς) και αυτή ήταν κι η βασική αφορμή για την ανάρτηση…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: