Χρόνια πολλά κύριε Χατζιδάκι

Για την ημέρα των γενεθλίων του Μάνου Χατζιδάκι, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν ένα ολοήμερο αφιέρωμα στη μουσική του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, 93 χρόνια από τη γέννησή του.

Αφιέρωμα στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζουν η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 23 του Οκτώβρη, μέρα που ο μεγάλος μας συνθέτης θα συμπλήρωνε φέτος τα 93 του χρόνια.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Χρόνια πολλά κύριε Χατζιδάκι», στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος», την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού, από τις 17.00 έως τις 23.00.

ΑΝΑΛΥΤΙΚO ΠΡOΓΡΑΜΜΑ

Συναυλία με μεταγραφές έργων του Μάνου Χατζιδάκι από φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί»

17.00 – 17.35

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚH ΣΚΗΝH

Ένα πρόγραμμα με φωνητικές διασκευές ορχηστικών συνθέσεων από το έργο Το χαμόγελο της Τζοκόντας και μία επιλογή τραγουδιών από το σύνολο του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, όπως, μεταξύ άλλων, τα «Πέρα στο Θολό Ποτάμι» και «Περιμπανού». Η προσέγγιση του Κουαρτέτου «Γιασεμί» στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι βασίζεται στην ιδέα ότι οι μελωδίες των έργων του έχουν την ιδιότητα να αποτυπώνονται στη μνήμη με τρόπο που ένας μέσος ακροατής χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση να μπορεί να τις αναπαράξει σιγοτραγουδώντας σπαράγματα από τις ενορχηστρώσεις. Αυτή η ιδιαιτερότητα φαίνεται να έχει υπάρξει καταλυτική στην αποτύπωση του έργου του Χατζιδάκι στη συλλογική μνήμη.

Το Φωνητικό Κουαρτέτο «Γιασεμί» αποτελείται από τους:
Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσο Πούλιο.
Τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν τη φωνή σαν ένα πολύπλευρο μουσικό όργανο.


Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό ξεκινά την Τρίτη 16/10, στις 12.00 το μεσημέρι. Τα Δελτία Εισόδου αναμονής θα αρχίσουν να διατίθενται στις 15:30μ.μ. Στη λίστα αναμονής δικαιούται ο καθένας ως 2 δελτία εισόδου.

Ντόρα Μπακοπούλου, πιανιστικά

18.00 – 18.40

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚH ΣΚΗΝH

Η διακεκριμένη πιανίστα, συνοδοιπόρος και εμβληματική ερμηνεύτρια έργων του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεύει τα σπουδαία πιανιστικά έργα: Ιονική σουίτα, Ερημιά, Έξι λαϊκές ζωγραφιές.

Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό ξεκινά τη Τρίτη 16/10, στις 13.00 το μεσημέρι. Τα Δελτία Εισόδου για τη σειρά αναμονής θα αρχίσουν να διατίθενται στις 16:30μ.μ. Στη λίστα αναμονής δικαιούται ο καθένας ως 2 δελτία εισόδου.

Λυρικοί τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια του

19.00 – 19.45

ΑIΘΟΥΣΑ ΣΤΑYΡΟΣ ΝΙAΡΧΟΣ

Οι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν σπουδαία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, συνοδεία πιάνου.
Συμμετέχουν οι: Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Λυδία Αγγελοπούλου (μεσόφωνος), Σταμάτης Μπερής (τενόρος), Δημήτρης Πακσόγλου(τενόρος), Νίκος Στεφάνου (τενόρος), Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Δημήτρης Κασιούμης(βαθύφωνος), Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος) Πιάνο: Φρίξος Μόρτζος.


Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό ξεκινά τη Τρίτη 16/10, στις 14.00 το μεσημέρι. Τα Δελτία Εισόδου ια τη σειρά αναμονής θα αρχίσουν να διατίθενται στις 17:30μ.μ. Στη λίστα αναμονής δικαιούται ο καθένας ως 2 δελτία εισόδου.

Η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ ανακαλύπτει τον Μάνο των παιδιών

20.00 – 20.15

ΑΓΟΡΑ

H Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου των παιδιών. Από την Εποχή της Μελισσάνθης, έως τον Μεγάλο Ερωτικό και από το «Χρυσόψαρο» έως τον «Γαϊδαράκο», τα τραγούδια του Χατζιδάκι συνομιλούν με την αθωότητα των παιδιών και ταξιδεύουν το μουσικό σύμπαν του Μάνου από γενιά σε γενιά. Μουσική διεύθυνση: Βασούλα Δελλή

Ελεύθερη είσοδος

Η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου

20.30 – 21.30

ΑIΘΟΥΣΑ ΣΤΑYΡΟΣ ΝΙAΡΧΟΣ

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λαϊκές φωνές της νεότερης γενιάς, η Γιώτα Νέγκα, κάνει το ντεμπούτο της στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεύοντας τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο και κύκλους τραγουδιών. Από το «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», έως το «Ήσουν Παιδί σαν τον Χριστό» και από το «Ήρθε βοριάς ήρθε νοτιάς», έως την «Αθανασία» και το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», η Γιώτα Νέγκα θα επιχειρήσει να δώσει μια νέα ερμηνεία πάνω στα τραγούδια του Μάνου που όλοι έχουμε σιγοψιθυρίσει.
Πιάνο: Λευτέρης Μιχαλόπουλος


Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό ξεκινά τη Τρίτη 16/10στις 15.00 το μεσημέρι. Τα Δελτία Εισόδου για τη σειρά αναμονής θα αρχίσουν να διατίθενται στις 18:45μ.μ. Στη λίστα αναμονής δικαιούται ο καθένας ως 2 δελτία εισόδου.

Ο Καπετάν Μιχάλης με τον Διονύση Σούρμπη

21.30 – 21.50

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚH ΣΚΗΝH

Ο διακεκριμένος βαρύτονος της ΕΛΣ Διονύσης Σούρμπης, ερμηνεύει έναν από τους πιο σπουδαίους κύκλους τραγουδιών, τον Καπετάν Μιχάλη, που γράφτηκε για τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο ανέβηκε από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο το 1966, σε σκηνοθεσία Μάνου Κατράκη. Μετά την εμβληματική πρώτη ερμηνεία του Γιώργου Ρωμανού, ο Διονύσης Σούρμπης δίνει μια νέα πνοή στο έργο. Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης


Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό ξεκινά τη Τρίτη 16/10, στις 16.00 το μεσημέρι. Τα Δελτία Εισόδου για τη σειρά αναμονής θα αρχίσουν να διατίθενται στις 20:00μ.μ. Στη λίστα αναμονής δικαιούται ο καθένας ως 2 δελτία εισόδου.

Οι Μπάντες του Schoolwave “πειράζουν” τραγούδια και μουσικές του

22.00 – 23.15

ΑIΘΟΥΣΑ ΣΤΑYΡΟΣ ΝΙAΡΧΟΣ

Συμμετέχουν τα συγκροτήματα του Schoolwave:
Boulevard, Alternative Rock συγκρότημα από Αθήνα (Μαθητικό)
Μυστήριος Τύπος, Hip Hop συγκρότημα από Αθήνα (Φοιτητικό)
Γης Μαδιάμ, Παραδοσιακό πολυφωνικό συγκρότημα από Σέρρες (Μαθητικό)
Astrarot, Metal συγκρότημα από Θεσσαλονίκη (Φοιτητικό)


Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό ξεκινά τη Τρίτη 16/10, στις 17.00 το μεσημέρι. Τα Δελτία Εισόδου αναμονής θα αρχίσουν να διατίθενται στις 20:30μ.μ. Στη λίστα αναμονής δικαιούται ο καθένας ως 2 δελτία εισόδου.

Θα υπάρξει και ειδική συμμετοχή της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού σε ώρα και χώρο που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή. Οι προεγγραφές θα πραγματοποιηθούν στις 16 Οκτώβρη, στα www.nationalopera.gr και www.SNFCC.org

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: