Συζήτηση για την απελευθέρωση της Αθήνας

Απόψε στις 10 μ.μ. στην ΕΡΤ, συζήτηση με τον Προκόπη Παπαστράτη, το Σωτήρη Ριζά, τον Κώστα Σκολαρίκο και το Γιώργο Μαργαρίτη, για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 22:00 στην ΕΡΤ1 η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος στην εκπομπή «Οι μέρες της Απελευθέρωσης -Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1944», υποδέχονται στο στούντιο τον καθηγητή Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Προκόπη Παπαστράτη, τον διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρη Ριζά και το μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Κώστα Σκολαρίκο. Από τη Θεσσαλονίκη, παρεμβαίνει ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης.

Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» κι αποσκοπούν στην ανάδειξη του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό/ναζισμό κατά την περίοδο του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου και η διάχυση της σχετικής με την περίοδο επιστημονικής γνώσης.

Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20:15 στην ΕΡΤ2, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου «28 και 12 Οκτωβρίου, μια προκήρυξη».Ένα ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει την προκήρυξη που κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 1945, όπου οκτώ σημαντικές μορφές των γραμμάτων και της πολιτικής απευθύνθηκαν δημόσια και ζήτησαν να καθιερωθεί η 12η Οκτωβρίου ως ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης από τη ναζιστική και φασιστική κατοχή. Πρόκειται για τους Άγγελο Σικελιανό, Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Σοφιανόπουλο, Σταμάτη Μερκούρη, Βασίλη Ρώτα, Μάριο Βάρβογλη, Δημήτρη Φωτιάδη και Ροδόλφο Κράους οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη να υλοποιήσουν την πρόταση οι ίδιοι την αμέσως επόμενη χρονιά.

Την ίδια μέρα -ημέρα της απελεθέρωσης της Αθήνας- η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής το έργο του Χρήστου Λεοντή «Φυλλάτειν Θερμοπύλας» (ελεύθερη είσοδος, με δελτία προτεραιότητας, έναρξη στις 8.30).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: