Πίσω από την λαμπερή επιφανεια – Δουλεύω σεζόν επτά μήνες και μάζευα τσίμα-τσίμα 3-3,5 χιλιάρικα

Κάποιες μικρές ρωγμές αφήνουν να φανεί ένα μέρος της πραγματικής εικόνας, πίσω από την λαμπερή επιφάνεια και το καταθλιπτικά χαζοχαρούμενο τηλεοπτικό τοπίο.

Δεν είναι κάποιο ταξικό μήνυμα -δύσκολα βρίσκουν θέση αυτά στο αποστειρωμένο τηλεοπτικό περιβάλλον ενός ριάλιτι- περιγράφει όμως μια πραγματικότητα. Και σπάει ένα δυνατό στερεότυπο, με βάση το οποίο οι σεφ “πιάνουν την καλή”, έχουν πάντα δουλειά και βγάζουν ένα σωρό λεφτά, ζώντας κι αυτοί το μύθο τους στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, όπου το μόνο βαρύ είναι η εκμετάλλευση. Greek dream is a state of mind -δε χρειάζεται να έχει αντίστοιχο αντίκτυπο και στην τσέπη.

Μια διαγωνιζόμενη στο Μάστερ-Σεφ κερδίζει ένα χρηματικό βραβειο και αναλογίζεται ότι δουλεύοντας σεζόν βάζει στην άκρη ένα κλάσμα από όσα της δίνει το συγκεκριμένο έπαθλο. Για τους άριστους, αυτό μπορεί να είναι μια απόδειξη πως η σκληρή δουλειά φέρνει αποτέλεσμα και αναγνώριση των κόπων μας, ακόμα και για τους “ταπεινούς”. Στην πραγματικότητα, αναδεικνύει τον κανόνα πίσω από την εξαίρεση και αφήνει -ακούσια- μια μικρή ρωγμή στο καταθλιπτικά χαζοχαρούμενο και πολύχρωμο τηλεοπτικό τοπίο.

Η παίκτρια ονειρεύεται όλα όσα δεν μπορούσε να κάνει μέχρι τώρα: ταξίδια, ακόμα και να παντρευτεί… Μια προσεκτική ανάγνωση μας δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Ότι χωρίς έπαθλο μπορούσε μόνο να ονειρεύεται, αλλά δεν μπορούσε να κάνει πράξη ούτε καν τον γάμο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: