Εξευτελιστικός μισογυνισμός από το Sportime – Εξώφυλλο κατά των αμβλώσεων για τη “μέρα του αγέννητου παιδιού”

Κάποιοι ονειρεύονται την επιστροφή σε μια εποχή που οι γυναίκες κατακρεουργούνταν σε αυτοσχέδια χειρουργεία χασάπηδων, άλλοι θεωρούν ιδανικό για τα παιδιά που τόσο αγαπούν υποτίθεται ένα περιβάλλον όπου οι μητέρες τα μεγαλώνουν απλά επειδή εξαναγκάστηκαν.

Το κύμα νεοσυντηρητισμού που κατακλύζει την ελληνική – και όχι μόνο – κοινωνία τα τελευταία χρόνια, λογικό κι επόμενο είναι να στοχοποιήσει και θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, όπως η αυτοδιάθεση του σώματός του και η επιλογή τους στη μητρότητα. Το “κίνημα” κατά των αμβλώσεων βρίσκεται διεθνώς σε έξαρση, παίρνοντας στη χώρα μας νέα ώθηση από τη στιγμή που η Εκκλησία της Ελλάδας αποφάσισε πριν κάποιους μήνες να αναγνωρίσει επίσημα τη “μέρα του αγέννητου παιδιού”, που από τον γνωστό υπερσυντηρητικό πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και να την “εορτάζει” κάθε πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα (κι όχι του Ευαγγελισμού, όπως στους Καθολικούς), προκειμένου να δημιουργούνται στο ποίμνιο οι κατάλληλοι συνειρμοί με τη γέννηση του Χριστούλη μας.

Την εκλαΐκευση του μηνύματος μίσους εναντίον των γυναικών και στο μη χριστεπώνυμο πλήθος, αναλαμβάνει “πρωτοπόρα” η γνωστή αθλητική εφημερίδα Sportime, κυκλοφορώντας σήμερα με ένα κατάπτυστο μαύρο εξώφυλλο από το οποίο προβάλλει μια παλάμη με το σκίτσο ενός εμβρύου και την “σπαρακτική’ επιγραφή βγαλμένη από ταινία του Νίκου Ξανθόπουλου “Αφήστε με να ζήσω”. Κι αυτό γιατί ο φτηνός μελοδραματισμός και οι συναισθηματικοί εκβιασμοί είναι η πάγια τακτική των “pro-lifers” απανταχού της γης. Για να μην αδικούμε βέβαια τους συντάκτες της εφημερίδας, φροντίζουν να πλαισιώσουν το εξώφυλλό τους και με “λογικά” επιχειρήματα. Βγαλμένα βέβαια απευθείας από ναζιστικό εγχειρίδιο ευγονικής του ’30, αλλά καθένας με ό,τι έχει πορεύεται. Έτσι, πληροφορούμαστε μεταξύ άλλων ότι ο πληθυσμός μας μειώνεται με αριθμό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κατοίκων “Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης”, ότι γίνονται ετησίως 354000 αμβλώσεις στη χώρα μας, πως τα ιδιωτικά μαιευτήρια τζιράρουν 200 εκ. το χρόνο από αμβλώσεις (γεγονός που οφείλεται βέβαια στο ότι η επέμβαση δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία) και το … καλύτερο: Πως αρκούν 4 μόλις χρόνια αν σταματήσουν οι αμβλώσεις για να αυξηθεί ο πληθυσμός μας κατά 1 εκατομμύριο. Κουβέντα βέβαια για τα πρωτίστως κοινωνικά αίτια που οδηγούν τις γυναίκες σε απόφαση διακοπής κύησης, κουβέντα για την ανύπαρκτη στήριξη των μητέρων και των νέων ζευγαριών στη δημιουργία οικογένειας, σε μια χώρα όπου παρουσιάζεται περίπου ως “επανάσταση” η χορήγηση ενός εφάπαξ επιδόματος 2000 ευρώ. Ούτε είναι φυσικά τυχαία η επίκληση σε δημογραφικά μεγέθη σε μια περίοδο που οι πολεμοκάπηλες σειρήνες έχουν χτυπήσει κόκκινο με αφορμή την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο.

Κάποιοι ονειρεύονται την επιστροφή σε μια εποχή που οι γυναίκες κατακρεουργούνταν σε αυτοσχέδια χειρουργεία χασάπηδων, άλλοι θεωρούν ιδανικό για τα παιδιά που τόσο αγαπούν υποτίθεται ένα περιβάλλον όπου οι μητέρες τα μεγαλώνουν απλά επειδή εξαναγκάστηκαν. Ούτε είναι τυχαίο φυσικά ότι αυτό το κατάπτυστο εξώφυλλο απευθύνεται σε ένα έντυπο που απευθύνεται πρωτίστως σε αντρικό αναγνωστικό κοινό (κάτι που επίσης είναι απόρροια κοινωνικών στερεοτύπων για τα “σωστά” ενδιαφέροντα που πρέπει να έχει κάθε φύλο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση), επιδιώκοντας να εγείρει ταπεινά κτητικά ένστικτα ελέγχου πάνω στο γυναικείο σώμα και τον καθορισμό της ζωής της γενικότερα. Δε θα τους περάσει, όση προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσουν, όσο κι αν νομίζουν ότι η κοινωνική και ιδεολογική συγκυρία τους ευνοεί. Θα φροντίσουν γι’ αυτό ανάμεσα στα άλλα και οι πάμπολλοι παλιοί αναγνώστες του Sportime, που ντράπηκαν για την κατάντια του εντύπου που τους συντρόφευε από τα μαθητικά τους πολλές φορές χρόνια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: