Χάρης Τζωρτζάκης σε Ιωάννα Μάνδρου: “Συμφωνείς μαζί μου αλλά δε σε βλέπω όταν βγαίνεις στα κανάλια να ελέγχεις την εξουσία” (VIDEO)

Καλεσμένος της πρωινής εκπομπής του Δημήτρη Καμπουράκη στο ΣΚΑΪ, ο ηθοποιός έβαλε στη θέση του το πάνελ, που προσπαθούσε διαρκώς να τον διακόψει και να στρέψει τα βέλη μακριά από τις πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει, ιδίως στα ΜΚΔ, η παρέμβαση του ηθοποιού Χάρη Τζωρτζάκη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ με κεντρικό παρουσιαστή το Δημήτρη Καμπουράκη και σχολιάστρια την Ιωάννα Μάνδρου, με θέμα φυσικά τις εξελίξεις των ημερών και τις καταγγελίες σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Πρόθεση των υπεύθυνων της εκπομπής ήταν προφανώς να γίνει μια χαλαρή κι ανώδυνη συζήτηση τύπου #metoo, η διάθεση του καλεσμένου ωστόσο ήταν να δώσει μια πολιτικοκοινωνική διάσταση στα τεκταινόμενα, μη διστάζοντας παράλληλα να στηλιτεύσει και τη στάση των κυρίαρχων ΜΜΕ, αλλά και των παριστάμενων στο πάνελ μεγαλοδημοσιογράφων. Μπορεί η ανάλυση του Τζωρτζάκη να μη διεκδικεί δάφνες βαθιάς και ριζοσπαστικής ανάλυσης, αξίζει όμως να την παρακολουθήσει κανείς και μόνο για την αμηχανία στην οποία έφερε τους παρουσιαστές, οι οποίοι προσπαθούσαν αδέξια να αλλάξουν θέμα συζήτησης ή και να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ως αμέτοχη σε όλο αυτό.

Στην αρχική ερώτηση για το αν ο ίδιος αισθάνεται “δικαίωση” για τις αποκαλύψεις των ημερών, ο Τζωρτζάκης απάντησε πως “δικαίωση θα είναι όταν πραγματικά αποδοθεί δικαιοσύνη και φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλό, δηλαδή αποκαλυφθεί αυτό το κύκλωμα που δε φημολογείται απλά, αλλά είναι υπαρκτό, που είναι ένα κύκλωμα παιδεραστίας”.

Μίλησε για την πολιτική διάσταση του θέματος, που αφορά την ελληνική κοινωνία, εστιάζοντας στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων: “Θα πρέπει να μιλήσουμε για όλους για τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για όλους”, τόνισε, προσθέτοντας πως  “νιώθω ότι ζω σε μια κοινωνία τεράτων, γιατί από μικρός παρακολουθώ την εξουσία, τις εκάστοτε κυβερνήσεις να γράφουν τους πολίτες στα παλιά τους υποδήματα.” Προς επίρρωση των λεγομένων του ανέφερε παραδείγματα όπως τη μη παραίτηση Παπουτσή για τους 88 νεκρούς στο ναυάγιο του “Σάμινα”, το “στρατηγό άνεμο” του Βύρωνα Πολύδωρα στις φωτιές της Ηλείας, τους νεκρούς στο Μάτι για τις οποίες δεν παραιτήθηκε κανείς και φυσικά ότι τώρα που υπάρχει καταγγελία για κύκλωμα παιδεραστίας στο θέατρο, η υπουργός πολιτισμού “σφυρίζει αδιάφορα, προσπαθεί να σώσει την πολιτική της καριέρα”.

“Είναι τόσο δυνατοί αυτοί οι άνθρωποι που θεωρούν πως ακόμα κι αν φτάσουν να βιάζουν παιδιά, δε θα τους αγγίξει κανείς”, υπογράμμισε ο καλεσμένος της εκπομπής, υπενθυμίζοντας πως από τις 6 Φλεβάρη υπάρχει η καταγγελία του Νίκου Σ., κι αναρωτήθηκε αν η υπουργός πολιτισμού ενδιαφέρθηκε να επικοινωνήσει με τη δημοσιογράφο. Στο σημείο αυτό έσπευσε, προς “διάσωση” της υπουργού η Ιωάννα Μάνδρου, που δήλωσε μάλιστα “θεατρόφιλη”, λέγοντας πως  “δεν είναι δουλειά της υπουργού να κάνει έρευνες”, κάτι στο οποίο ο ηθοποιός αντέτεινε πως “δε ζητάω από την υπουργό να παραιτηθεί επειδή γνώριζε, αν γνώριζε θα ζητούσα να παρέμβει εισαγγελέας, ζητάω να παραιτηθεί επειδή δεν γνώριζε, κι όταν τοποθετείς ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις οφείλεις να γνωρίζεις τα πάντα.”

Αναφερόμενος στη διαχρονική ασυδοσία όσων είναι σε θέσεις εξουσίας ή πλησίον αυτής, υπενθύμισε την υπόθεση βιασμού 7χρονου στο Παπάφειο, που κουκουλώθηκε, καθώς πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, που δημοσίως υποβάθμισε το θέμα λέγοντας “αυτά συμβαίνουν” και κακώς δόθηκε τέτοια έκταση.

Ο Χάρτης Τζωρτζάκης τόνισε ότι δεν έχει ζητηθεί ούτε μια συγγνώμη, όπως γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια που θυμάται τον εαυτό του. Στο σημείο αυτό Καμπουράκης και Μάνδρου επιχείρησαν να τον διακόψουν και να πουν πως “άλλες οι ευθύνες της υπουργού αν γνώριζε, κι άλλες αν δε γνώριζε”, ενώ η Μάνδρου ισχυρίστηκε πως “συμφωνεί” μαζί του, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση :”συμφωνείς μαζί αλλά δε σε βλέπω όταν βγαίνεις στα κανάλια να ελέγχεις την πολιτική εξουσία και τη δικαστική. Έχουμε μάτια και βλέπουμε”. Στους ισχυρισμούς της Μάνδρου ότι είναι παγκοσμίως δύσκολο να βγουν τα θύματα εγκαίρως και να καταγγείλλουν σεξουαλική κακοποίηση, επικαλούμενη τις εκτεταμένες υποθέσεις παιδεραστίας σε ιδρύματα της Καθολικής Εκκλησίας, ο Τζωρτζάκης υπενθύμισε πως “Βγήκε ο πάπας και ζήτησε συγγνώμη, πιστεύετε ότι στα ελληνικά ιδρύματα δε γίνονται τέτοια πράγματα. Εδώ φοβάστε να πείτε ονόματα εσείς που είστε μεγαλοδημοσιογράφοι και θα πω εγώ που είμαι ο κανένας; “. Μίλησε επίσης για την πολιτική υποκρισία που υποδηλώνει η δήλωση του πρωθυπουργού στην ΠτΔ ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα κακοποίησης, λέγοντας “μα τι δήλωση είναι αυτή, είναι δυνατόν να μην έχει;”. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το σημείο στο οποίο προσπάθησε να μιλήσει για την υπόθεση του καταδικασθέντος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων στη Μολδαβία Νίκου Γεωργιάδη, του οποίου η δίωξη έπαυσε λόγω παραγραφής, όπου κυριολεκτικά το πάνελ του έπεσε πάνω του για να τον διακόψει.

Επιπλέον, ο ηθοποιός έθεσε προ των ευθυνών τους τους ίδιους τους παριστάμενους, ρωτώντας ευθέως αν “Εσείς είστε όλοι ικανοποιημένοι από τη διαχείριση; “. Στην προσπάθεια της Μάνδρου να προβάλλει δικαιολογίες περί ποινικών ευθυνών αν αναφερθούν ονόματα, μιλώντας και για τη “θεία της στο χωριό” (sic) που μπορεί να σχηματίσει λάθος εντυπώσεις, ο Τζωρτζάκης απάντησε πως “Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, άνθρωποι βάλανε το κεφάλι τους στον ντορβά για να βγουν όσα βγήκανε”. Πρόσθεσε πως κι η δική του θεία στο χωριό μπορεί να νομίζει ότι είναι αλήτης, κι αντιγύρισε στη Μάνδρου την κατηγορία “ότι υποτιμά τη θεία”, δηλαδή τους απλούς θεατές. λέγοντας πως εκείνη τους υποτιμά. Απέκρουσε επίσης την απόπειρα της συμπαρουσιάστρια να στρογγυλέψει το πράγμα, ότι τάχα “όλοι έχουμε την ίδια θέση”, λέγοντας πως “έχουμε άλλη θέση. Έχουμε άλλη θέση. Εσείς ως δημοσιογράφοι έχετε ευθύνη να τους ελέγχετε, γιατί είναι ασύδοτοι”, υπενθυμίζοντας ότι οι μεγάλες αποκαλύψεις δεν ξεκίνησαν από τα μέινστριμ ΜΜΕ, αλλά από μικρότερα σάιτ και τα ΜΚΔ.

Μετά από αυτό, είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι το “θα τα ξαναπούμε” του Δημήτρη Καμπουράκη στο τέλος της παρέμβασης θα παραμείνει απλό σχήμα λόγου στο άμεσα ορατό μέλλον.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: