Έκθεση αδημοσίευτων φωτογραφιών από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου (ΦΩΤΟ)

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες, όσες και οι μέρες των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας του αξέχαστου σκηνοθέτη «Η άλλη θάλασσα» που δεν έμελλε να ολοκληρωθεί, παρουσιάζονται στο κοινό με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του.

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, όσες και οι μέρες των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η άλλη θάλασσα», που δεν έμελλε να ολοκληρωθεί, παρουσιάζονται από τις 29 Γενάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του αξέχαστου σκηνοθέτη.

Η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Γεφυροποιός» του φωτογράφου, σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Νίκου Νικολόπουλου θα «εισάγει» το κοινό στο «πλατό» της τελευταίας ταινίας του Αγγελόπουλου, ο οποίος στις 24 Γενάρη 2012 τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενη μοτοσικλέτα στη Δραπετσώνα, σε διάλειμμα γυρισμάτων της ταινίας.

Σύμφωνα με τον Ν. Νικολόπουλο, ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο πλατό της «Άλλης θάλασσας» και «ενώνει αυτό που συνέβαινε μπροστά από την κάμερα με το έργο που γινόταν πίσω, στη δική μου πλευρά». Ο Νίκος Νικολόπουλος εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό για τη συγκεκριμένη ταινία και ήταν ο «αθόρυβος» αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνέβησαν στα γυρίσματα των 20 ημερών. Οι φωτογραφίες του μας μεταφέρουν στο «αγγελοπουλικό σύμπαν», αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο ο σπουδαίος σκηνοθέτης εργαζόταν και κατηύθυνε τους ηθοποιούς, την απόλυτη προσήλωση στη δουλειά του, τη θεατρικότητα των κινήσεών του, τις μιμικές εκφράσεις και τη συναισθηματική του σχέση με όσους εργάζονταν για την ταινία. «Αναζωπυρώνουν», ακόμα, το ενδιαφέρον για μια ταινία – αίνιγμα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Τα τυπώματα θα αναρτηθούν στην ειδικά διαμορφωμένη και φωτισμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, σύμφωνα με τη μουσειογραφική πρόταση που συνυπογράφουν οι επιμελητές της έκθεσης, ο καλλιτέχνης και η αρχιτέκτονας Μαρία Μανέτα.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 15.00, Δευτέρα κλειστά.Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: