«Ηλίας Φέρτης – Ζωγραφική. Κατοχή & Αντίσταση» στη Λαμία – Μια μοναδική έκθεση με έργα του Λαμιώτη ζωγράφου (ΦΩΤΟ)

Ο Ηλίας Φέρτης (1906-1987) συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους ζωγράφους της Αντίστασης – Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, με έργα του Λαμιώτη ζωγράφου καθώς και ντοκουμέντα από τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ κι άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων

Η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με τη «Σύγχρονη Εποχή» και την Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνουν Έκθεση, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, με έργα του Λαμιώτη ζωγράφου Ηλία Φέρτη, καθώς και ντοκουμέντα από τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ κι άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 22 έως τις 29 Μαΐου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 22 Μαΐου στις 7 μ.μ. Την ίδια μέρα στις 8 μ.μ. θα ακολουθήσει η πρώτη παρουσίαση του λευκώματος «Ηλίας Φέρτης – Ζωγραφική. Κατοχή & Αντίσταση» (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»). Για τον Ηλία Φέρτη και το έργο του θα μιλήσουν η Ειρήνη Φέρτη, κόρη του ζωγράφου, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Σαββίνα Λίτση, Ιστορικός Τέχνης μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Λαμιώτης ζωγράφος Ηλίας Φέρτης

Πτώματα στο Δημαρχιακό αυτοκίνητο», λάδι, σε κόντρα πλακέ, 46,5x38εκ., 1941.

Πτώματα στο Δημαρχιακό αυτοκίνητο», λάδι, σε κόντρα πλακέ, 46,5×38εκ., 1941.

Ο Ηλίας Φέρτης (1906-1987) συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους ζωγράφους της Αντίστασης, καθώς με το έργο του αποτύπωσε τις εικόνες της πείνας και της εξαθλίωσης στην κατεχόμενη Αθήνα, αλλά κυρίως τη μεγάλη λαϊκή ανάταση στον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που καθοδήγησε το ΚΚΕ.

Ο Ηλίας Φέρτης πρωτοπόρος στις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αλλά και με σπουδές στο Παρίσι επηρεάστηκε από τα σύγχρονα ρεύματα της Τέχνης και δημιούργησε πολυδιάστατο έργο.

Σχέδιο με σινική μελάνη και ακουαρέλα, 35 x 38,5εκ.

Από τα έργα της περιόδου που διασώζονται, ο επισκέπτης της Έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει συνθέσεις που αποδίδουν το μεγαλείο του αγώνα του ελληνικού λαού, προσωπογραφίες στελεχών του ΚΚΕ, αξιωματικών και ανταρτών του ΕΛΑΣ, όπως ο Γ. Σιάντος, Ο Πέτρος Ρούσος, ο Κόζιακας, ο Παπασταματιάδης, ο Μπελής, ο Χουλιάρας, ο Μπάφας, ο Όλυμπος (Γρηγόρης Πάνος) και άλλοι. Σχέδια του είχαν δημοσιευθεί σε παράνομα και νόμιμα έντυπα της εποχής («Ριζοσπάστης», «Νέα Γενιά»).

Ντοκουμέντα για τον ΕΛΑΣ από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ

Στον πρώτο όροφο του Μουσείου θα εκτεθούν ντοκουμέντα από τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Ντοκουμέντα που αναδεικνύουν τα επιτεύγματα του λαού, όταν εμπιστεύεται τη δύναμή του.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά έντυπα από τα πρώτα βήματα της ένοπλης αντίστασης ενάντια στην τριπλή κατοχή, αφίσες, προκηρύξεις, φωτογραφικό υλικό.

Επίσης, περιλαμβάνεται επιλογή εντύπων της προπαγάνδας της αστικής τάξης που στόχευε να καθυποτάξει το λαό, είτε συνεργαζόμενη με τους κατακτητές είτε συνεργαζόμενη με τους Βρετανούς, τρέμοντας τον οπλισμένο λαό που έπαιρνε τις τύχες του στα χέρια του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: