Έχουμε χορτάσει από κοροϊδία και υποσχέσεις! – Ανακοίνωση για τις εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού

Ένα σωματείο δεν παίζει το ρόλο μιας επιτροπής ακροάσεων, αλλά οργανώνει τους εργαζόμενους ώστε να διεκδικηθούν συνθήκες εργασίας, που θα προστατεύουν πρώτα και κύρια τον πιο αδύναμο, που δεν έχει τη διαπραγματευτική ικανότητα απέναντι στον εργοδότη. Κι αυτό κατοχυρώνεται μόνο με την πάλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

«…Μετά από δύο μήνες καραντίνας και ένα καλοκαίρι με πολλές ακυρώσεις και μέτρα απαγόρευσης της εργασίας μας, έρχεται ο χειμώνας που προδιαγράφεται ότι θα είναι ο πιο δύσκολος που έχουμε ζήσει.

H κυβερνητική απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα είναι να μας φορτώνει την ευθύνη για τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων στο χώρο μας. Κι αυτοί -όπως κι οι προκάτοχοί τους διαχρονικά- βολεύονται να συντηρούν και να καλλιεργούν μια κατάσταση που μας θέλει φτηνούς, ευέλικτους και διαθέσιμους σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων παραγωγών και των ιδρυμάτων του χώρου.

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε χορτάσει από κοροϊδία και υποσχέσεις! Όχι γιατί δεν μας είχαν μετρήσει καλά, ή δεν είχαν καλό σχέδιο ή τους έφταιγε η κακιά οργάνωση του κράτους τους. Ιδιαίτερα με την πανδημία επιταχύνθηκαν στόχοι, που για χρόνια βρίσκονταν στα συρτάρια κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρηματιών και στο χώρο του Πολιτισμού. Η περιβόητη οικονομική ενίσχυση κάλυψε τελικά πολύ λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου μας, τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των χώρων εργασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο και τα χειροκροτήματα στους υγειονομικούς δεν κάλυψαν ποτέ τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Έτσι είδαμε, να προωθείται αποφασιστικά η κατεύθυνση για τον ψηφιακό πολιτισμό με αφαίρεση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων μας, να παγιώνονται τα πιο μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, και να είναι προ των πυλών η αφαίρεση ακόμα και της καλλιτεχνικής μας ιδιότητας (βλ. Μητρώο Καλλιτεχνών), να πλήττονται οι μικροί επαγγελματίες του κλάδου και οι ομάδες (βλέπε νομοσχέδιο για το Ακροπόλ) και την ίδια στιγμή να ενισχύονται ιδρύματα και μεγάλοι παραγωγοί.

Κι όλα αυτά μετά από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες…

Όμως αν κάτι υπάρχει σε όλο αυτό το μαύρο σκηνικό, είναι αυτή ακριβώς η αγωνιστική στάση. Το αντανακλαστικό εκείνο που στα δύσκολα κινητοποίησε χιλιάδες καλλιτέχνες και από το χώρο μας για να διεκδικήσουμε, μέσα στην καραντίνα αλλά και τώρα, το αυτονόητο: την εξασφάλιση της επιβίωσης από τη δουλειά μας!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ωρίμασε ακόμα περισσότερο η ανάγκη της οργάνωσης του κλάδου. Φαίνεται η σημασία, όλο και περισσότεροι χορευτές, δάσκαλοι, χορογράφοι να συμμετέχουμε πιο δραστήρια στις συζητήσεις, στις δράσεις, στις κινητοποιήσεις, στις διαδικασίες του Σωματείου, στην κοινή πάλη με το κίνημα των υπόλοιπων εργαζόμενων.

Μπροστά στη θύελλα που έρχεται, ενόψει μιας νέας οικονομικής κρίσης και με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν όλο και πιο απειλητικά στην περιοχή μας, χρειάζεται να χτίσουμε ένα σωματείο-φάρο της οργάνωσης του κλάδου του Χορού στη διεκδίκηση όχι απλά των όρων επιβίωσής μας, αλλά των πραγματικών μας αναγκών.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινείται και η διοίκηση του σωματείου μας. Γι’ αυτό στις εκλογές ψηφίζουμε την Αγωνιστική Συσπείρωση Χορευτών γνωρίζοντας πως έτσι ενισχύουμε την πάλη για:

– Σωματείο ανοιχτό στον κλάδο. Όσο πιο ανοιχτό είναι, όσο περισσότερα και ενεργότερα μέλη έχει, τόσο καλύτερα μπορεί να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και το ίδιο το επάγγελμα. Ένα σωματείο δεν παίζει το ρόλο μιας επιτροπής ακροάσεων, αλλά οργανώνει τους εργαζόμενους ώστε να διεκδικηθούν συνθήκες εργασίας, που θα προστατεύουν πρώτα και κύρια τον πιο αδύναμο, αυτόν που δεν έχει τη διαπραγματευτική ικανότητα απέναντι στον εργοδότη. Κι αυτό κατοχυρώνεται μόνο με την πάλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε ελεύθερο θέατρο, κρατικά και στις σχολές Χορού και τα studio.

– Σωματείο που ενώνει τα συμφέροντα των εργαζόμενων και τα προασπίζεται απέναντι σε όσους προσπαθούν να του τα στερήσουν. Και τα δικαιώματα δεν τα στερούν οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλέψουν με χειρότερους όρους εργασίας, αλλά οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις που τα θεσμοθετούν. Εκεί πρέπει να στρέψει τα βέλη της η πάλη μας και μάλιστα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: ή με τους εργαζόμενους ή με τους εργοδότες. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Εξασφάλιση της ενίσχυσης όλων των εργαζομένων στο χώρο του Χορού για την περίοδο της πανδημίας.

– Σωματείο που θα προβάλλει το δικαίωμα ελεύθερης και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής δημιουργίας. Διεκδικούμε ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση και εξασφάλιση δωρεάν υλικοτεχνικών υποδομών σε εγκαταστάσεις, αίθουσες και χώρους για άσκηση, δημιουργία, παραγωγή και παρουσίαση της Τέχνης του Χορού. Επιχορηγήσεις που δε θα ενισχύουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα αποκλειστικά στους καλλιτέχνες.

– Σωματείο που θα διεκδικεί την ουσιαστική εκπαίδευση και καλλιέργεια όλων των καλλιτεχνών, άρα και την αναβάθμιση της Τέχνης του Χορού. Ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, δημόσιων και δωρεάν για την επιστημονική μόρφωση των χορευτών, δασκάλων, χορογράφων και των καλλιτεχνών κάθε ειδικότητας. Δημιουργία των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στην τέχνη και τον πολιτισμό. Έλεγχος και αναβάθμιση των ιδιωτικών επαγγελματικών σχολών Χορού με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Καλούμε συνολικά τον κλάδο σε επαγρύπνηση και αντίδραση για τα όσα πρόκειται να συμβούν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία ευκαιρία χαμένη για να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν. Καλούμε σε αγωνιστικό συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων για τη διεκδίκηση των κοινών δικαιωμάτων και την ικανοποίηση των κοινών αναγκών μας. Συμμετέχουμε στην προσπάθεια το συνδικαλιστικό κίνημα να σηκώσει το κεφάλι του μέσα από ένα μεγάλο εργατικό μέτωπο, σε αντιπαράθεση με τις φιλοκυβερνητικές και εργοδοτικές λογικές της ΓΣΕΕ.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε αγωνιστικά και στο ΣΕΧΩΧΟ.

Ψηφίζουμε Αγωνιστική Συσπείρωση Χορευτών

Τηλ. επικοινωνίας: 6979577318 – 6937457022 // E-mail: [email protected]».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: