Το ΚΚΕ το έβλεπε – Εσύ το άκουσες;

Δε χρειαζόταν μαγική σφαίρα, ούτε το φλιτζάνι του καφέ, για να δεις τα μελλούμενα. Απλώς μια ματιά στα σωστά πρωτοσέλιδα…

Τις προάλλες ήταν η επέτειος του δημοψηφίσματος. Μία μέρα μετά, “το Όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ΝΑΙ”, όπως θα έλεγε και ένας τροβαδούρος της αυλής του Καραμανλή. Κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα, κάποιοι έπεσαν σε κατάθλιψη, κάποιοι έπεσαν στην παγίδα και ξεγελάστηκαν ή απλώς έζησαν το δικό τους “σύντομο καλοκαίρι” και τη γλυκιά αυταπάτη τους ως το τέλος.

Κάποιοι άλλοι όμως γνώριζαν καλά τι θα ακολουθήσει, γιατί είχαν τα σωστά εργαλεία και το κατάλληλο όργανο για να το προβλέψουν. Δεν είναι μαγική σφαίρα, ούτε το φλιτζάνι του καφέ, αλλά το όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Αρκούσε έστω μια απλή ματιά στα πρωτοσέλιδα…

Η πρόσφατη επέτειος μας δίνει την αφορμή για μια μικρή αναδρομή σε όσα έλεγε και έκανε το ΚΚΕ εκείνες τις μέρες, μέσα από το αρχείο του Ριζοσπάστη.

Την ημέρα (βασικά νύχτα) που ο Τσίπρας ανακοίνωνε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το ΚΚΕ είχε προγραμματίσει μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με σύνθημα: «Όχι στη νέα συμφωνία. Αρκετά πληρώσαμε τους εκβιασμούς και την κοροϊδία κυβερνήσεων – δανειστών. Ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και την εξουσία τους».

Στην ομιλία του στο Σύνταγμα, ο Δ. Κουτσούμπας τόνιζε μεταξύ άλλων:

Από τον ελληνικό λαό πρέπει να απορριφθούν και οι προτάσεις των δανειστών – «3 θεσμών» και οι προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα των 47+8 σελίδων, γιατί η μία είναι πιο βάρβαρη από την άλλη, πραγματική καρμανιόλα για το λαό.

Την ίδια νύχτα -μετά τα μεσάνυχτα- ο Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, συγκαλώντας εκτάκτως τη Βουλή, ενώ το Σάββατο, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έβγαζε σχετική ανακοίνωση, όπου τόνιζε μεταξύ άλλων.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι στο δημοψήφισμα η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι μία: «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ».

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όταν επικαλείται το σεβασμό της λαϊκής θέλησης, για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Η θέληση του λαού όλα αυτά τα χρόνια ήταν να απαλλαγεί από τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους, τα αντιλαϊκά μέτρα και η κυβέρνηση όχι μόνο τα διατηρεί, αλλά με την πρότασή της τα ενισχύει ακόμη περισσότερο.

Την ίδια μέρα ακολούθησε η συζήτηση στη Βουλή, όπου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τη δική της πρόταση σχετικά με το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, βάζοντας ταυτόχρονα συνολικά το ζήτημα της απόρριψης της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν ο λαός εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση για συμφωνία των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού είναι τα παρακάτω:

1. ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

2. Αποδέσμευση από την ΕΕ – Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων».

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, δεν έθεσε καν την πρόταση σε ψηφοφορία, αλλά είχε έναν “χαριτωμένο διάλογο” με τον Ηλία Κασιδιάρης της Χ.Α. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη.

(Ο Η. Κ.) Ζήτησε, μεταξύ άλλων, διαγραφή μόνο του «παράνομου» δημόσιου χρέους – χρεώνοντας το λαό να πληρώσει όλο το υπόλοιπο -, ενός χρέους που δεν είναι δικό του, ενώ αργότερα, ο ίδιος είχε ένα …χαριτωμένο διάλογο, μες στην αστική αβρότητα, με την πρόεδρο της Βουλής, όπου της εξηγούσε γιατί έχει κάθε δικαίωμα να αποκαλεί τους μετανάστες «λαθρομετανάστες», χωρίς να λάβει ανταπάντηση από τη λαλίστατη Ζωή Κωνσταντοπούλου…

Στην ίδια συνεδρίαση, είχαμε και την στιχομυθία μεταξύ Α. Τσίπρα και Δ. Κουτσούμπα, με τον πρωθυπουργό να λέει πως καταλαβαίνει την αμηχανία του ΚΚΕ, γιατί περίμενε πως αυτή η Βουλή θα υπογράψει μνημόνια, αλλά “δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη”. Για αυτές τις στιγμές έχει γεννηθεί η φράση: μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες…

Τσίπρας: Κύριε Παφίλη, κατανοώ απολύτως την αμηχανία σας. Επί πέντε συναπτούς μήνες, είχατε προεξοφλήσει κάτι το οποίο και εσάς βόλευε, ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδεχτεί μνημόνια και θα φέρει σε αυτήν τη Βουλή μνημόνια να ψηφιστούν. Δεν σας κάνουμε τη χάρη, ούτε σ’ εσάς ούτε στους άλλους από την άλλη μεριά. Θα σας ζητούσα, όμως, να αναλογιστείτε και την ιστορία του κόμματός σας και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να μην κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, θα περίμενα με μεγάλη σαφήνεια να τοποθετηθείτε στο κυρίαρχο δίλημμα: Με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, του εργαζόμενου λαού, της εργατικής τάξης ή με τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνία; Και μην ταυτίζεστε εσείς με την άλλη πλευρά. Δεν σας περιποιεί τιμή.

Δ. Κουτσούμπας: Κύριε Τσίπρα, εσείς κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια και είστε πρωθυπουργός της χώρας και βρίσκεστε ενώπιον του Κοινοβουλίου σήμερα.

Η πρότασή μας είναι καθαρή. Τη δική σας πρόταση προς την τρόικα, τους τρεις «θεσμούς», λέμε να βάλετε επίσης για ψηφοφορία, για δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό, γιατί αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο. Αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο και είναι καραμπινάτο μνημόνιο. Και ξέρετε πολύ καλά ότι είναι ένα μνημόνιο πολύ κακό, «Αρμαγεδδώνας» της τρόικας. Και είναι ένα πολύ κακό, επίσης, μνημόνιο το δικό σας, καρμανιόλα. Τι να διαλέξει, δηλαδή, ο ελληνικός λαός;

Και η στιχομυθία συνεχίστηκε ως εξής λίγο αργότερα.

Αλ. Τσίπρας: Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας ή δικό σας, είναι του ελληνικού λαού, που θα κληθεί να αποφασίσει κυρίαρχα για το μέλλον του.

Σέβομαι τη διάθεσή σας να διαφοροποιηθείτε. Εντούτοις, ταυτόχρονα χαιρετίζω το γεγονός ότι, είτε ηθελημένα είτε άθελα, την άλλη Κυριακή θα ψηφίσουμε το ίδιο ψηφοδέλτιο.

Δ. Κουτσούμπας: Κάνετε μεγάλο λάθος.

Αλ. Τσίπρας: Δε θα ψηφίσετε;

Δ. Κουτσούμπας: Κάνετε μεγάλο λάθος. Θα ψηφίσουμε αυτό που σας προτείνουμε απόψε να γίνει ζήτημα στη Βουλή και θα είμαστε και έξω από τα εκλογικά τμήματα και μέσα στα εκλογικά τμήματα. Εσείς δεν ξέρω πού θα είστε την άλλη Δευτέρα.

Αυτή πάλι ήταν μια σπουδαία προφητική φράση. Κι ας μην έγινε viral…

Εξίσου μεστές ήταν και οι τοποθετήσεις όλων των μελών της ΚΟ του ΚΚΕ από το Βήμα της Βουλής. Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικά αποσπάσματα από τις ομιλίες του Θ. Παφίλη και της Α. Παπαρήγα.

Θανάσης Παφίλης

Τον Γενάρη είπατε ότι η Ευρώπη αλλάζει. Εμείς είπαμε ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει και όταν αλλάζει, γίνεται χειρότερη. Ποιος είχε δίκιο; Δημιουργήσατε αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες, όπως κάνατε και με το Μάαστριχτ και με την ΕΟΚ κ.λπ.

Τώρα πάλι μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο, όπως εσείς λέτε, τι ξαναλέτε στο λαό; Να απορρίψει την πρόταση και όχι αυτούς που φτιάχνουν όλες αυτές τις προτάσεις και έχουν δημιουργήσει αυτήν τη βαρβαρότητα κυριολεκτικά.

Αλέκα Παπαρήγα

Το κυριότερο πρόβλημα για μας είναι για ποιον σκοπό κάνει το δημοψήφισμα. (…) Και με την τρομοκρατία και τη δημαγωγία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, και με τον τρόπο που χειρίζεστε εσείς το θέμα, σε ένα πράγμα αποβλέπετε αντικειμενικά. Στο να γίνει, αν είναι δυνατόν στο 99% – δεν θα το καταφέρετε, βέβαια – άποψη στο λαό η πάση θυσία παραμονή, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά, πάση θυσία στην ΕΕ.

Και δεν είναι τυχαίο ότι σταματάτε να μιλάτε για Ευρωπαϊκή Ενωση. Λέτε «ναι ή όχι στην Ευρώπη». Και μόνο το γεγονός ότι η Ευρώπη ταυτίζεται με την ΕΕ -με συγχωρείτε, αλλά τι να σας πω – δείχνει, όχι απλώς έναν δογματισμό, αλλά, μια ολοκληρωτική αντίληψη και εξαιρετικά επικίνδυνη. Εμφανίζετε την Ευρώπη ως Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι καμιά νομοτέλεια η ΕΕ. Η Ευρώπη θα υπάρχει και με ΕΕ των δέκα κρατών και των δεκαπέντε και των σαράντα πέντε – τώρα θα βάλουν μέσα και τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, θα βάλουν και τις αραβικές χώρες – και θα υπάρχει και χωρίς καθόλου Ευρωπαϊκή Ενωση, ή Ευρώπη του σοσιαλισμού ή η Ευρώπη της πορείας του σοσιαλισμού.

Αν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα, βάλτε συγκεκριμένα ζητήματα. Δέχεται ο ελληνικός λαός που έχει καταντήσει η Ελλάδα «πλασιέ» του ΝΑΤΟ; Βγαίνουν οι διάφοροι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, από εδώ και από εκεί και γίνονται «πλασιέ» του ΝΑΤΟ. Λαϊκή κυριαρχία, όταν υπάρχουν εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι – έτσι για να το πω απλά και λαϊκά – δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρχει.

Την επόμενη μέρα, βγήκε η ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε στη σχετική της διακήρυξη.

Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα μεταφραστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως έγκριση της δικής της αντιλαϊκής πρότασης των 47+8 σελίδων. Το ΝΑΙ θα μεταφραστεί ως συγκατάθεση στα βάρβαρα μέτρα της τρόικας και «παραμονή στην ΕΕ με κάθε θυσία», όπως λένε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ. Και οι δύο απαντήσεις οδηγούν στο ΝΑΙ στην ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ο λαός να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Να σηκώσει το ανάστημά του και να εκφράσει, με όλα τα μέσα και τους τρόπους, στο δημοψήφισμα, την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας της.

Να «ακυρώσει» αυτό το δίλημμα, ψηφίζοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ.

Στα επόμενα φύλλα, ο Ριζοσπάστης έκανε φύλλο και φτερό τα ιδεολογήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είχε καταθέσει ως βάση συζήτησης στους “θεσμούς” μια πολυσέλιδη πρόταση, που ήταν πανομοιότυπη με αυτήν που έθετε στο δημοψήφισμα -θεωρητικά για να καταψηφιστεί.

Είναι χαρακτηριστικός ο πίνακας που συνοψίζει τις διαφορές Σκύλλας και Χάρυβδης, όπως εύστοχα ονόμασε τις δύο προτάσεις.

Παράλληλα, ο Ριζοσπάστης πρόβαλλε το ψηφοδέλτιο με το οποίο απευθυνόταν στον κόσμο το ΚΚΕ, για να δηλώσει στην κάλπη τη συνολική καταδίκη της πολιτικής που οδηγούσε νομοτελειακά σε τρίτο μνημόνιο.

Αυτή η κίνηση προκάλεσε παραληρηματικές αντιδράσεις από διάφορα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που έδρασαν -αντικειμενικά- ως δορυφόροι του αυτό το διάστημα, εξαπολύοντας έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον του ΚΚΕ, που κορυφώθηκε τη μέρα του δημοψηφίσματος, έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το σχόλιο του Ψαρίδη στον ρ/σ Κόκκινο περί “εγκεφαλικής βλάβης του ΚΚΕ“, και οι διαδόσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (αυτών που έφυγαν “απογοητευμένοι” μετά το τρίτο μνημόνιο), που έδωσαν επίσημη διάσταση στο ψέμα, για να πάρουν απάντηση από το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Για να στηρίξουν το ψευτοδίλημμα, προχωράνε σε ψευτοδιαδόσεις.

Καταγγέλλουμε την κυβερνητική Νεολαία που διαδίδει ψέματα με προβοκατόρικο τρόπο για τη στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα. Αλλού διαδίδει ότι η ΚΝΕ θα ψηφίσει το “όχι” της κυβέρνησης και αλλού ότι “το ΚΚΕ θα ψηφίσει «ναι»”! Παράκρουση ή συνειδητή διαστρέβλωση;

Αυτά τα άθλια ψέματα δεν τα αναπαράγουν μόνο ανώνυμα στο διαδίκτυο, αλλά και μέσα στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, στις γειτονιές, τα έγραψαν πάνω σε πανό φοιτητών! Επιδιώκουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους για το ΣΥΡΙΖΑίικο μνημόνιο.

Εξίσου προβοκατόρικη ήταν και η συμβολή του “Ιού” της ΕΦΣΥΝ περί “προβοκατόρικης ηγεσίας του ΚΚΕ“, με διατυπώσεις που θύμιζαν τον οχετό της Χρυσής Αυγής. Ο Τάσος Κωστόπουλος έκανε μάλιστα συγκρίσεις με την εποχή του πράκτορα Μαλινόφσκι στους μπολσεβίκους (!), στο άρθρο με τον ειρωνικό τίτλο “Προλετάριοι όλων των χωρών συμβιβαστείτε;“:

Η στάση αυτή ενός κόμματος που διεκδικεί την εκπροσώπηση της εργατικής τάξης είναι λάθος να συγκριθεί με τον επαναστατικό αριστερισμό της εκλογικής αποχής του 1946. Περισσότερο θυμίζει τον αυτοκαταστροφικό σεχταρισμό του μπολσεβίκικου κόμματος την εποχή που η ουσιαστική ηγεσία του εντός της Ρωσίας είχε περιέλθει στα χέρια ενός κανονικού πράκτορα της τσαρικής Ασφάλειας – του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Ρομάν Μαλινόφσκι (1912-14).

Στο ίδιο άρθρο, εκτιμούσε μάλιστα το εξής για τις προθέσεις της κυβέρνησης: Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου ελληνική κυβέρνηση έρχεται σε μετωπική αναμέτρηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καλώντας μάλιστα τον λαό να στηρίξει με την ψήφο του την αντίσταση στα τελεσίγραφα των Βρυξελλών. Μην τρέφετε αυταπάτες πως στάθηκε αυτοκριτικά σε αυτή τη λανθασμένη εκτίμηση στο επόμενο άρθρο του.

Από κοντά και το άρθρο στελέχους του ΝΑΡ, που έκανε ιστορικούς παραλληλισμούς με την υπερψήφιση των πολεμικών πιστώσεων από τους Σοσιαλδημοκράτες στον Α’ Π.Π. (μια είδηση που αρχικά δεν μπορούσε να πιστέψει ο Λένιν και την απέδωσε σε προβοκάτσια…). Ενώ στον… “αγώνα” μπήκαν ακόμα και φανταστικά πρόσωπα μιας εικονικής πραγματικότητας.

Πότε είναι ένας «μπαρμπα – Κώστας», παλιός κομμουνιστής, πότε μια «θεια – Φωτούλα», αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, πότε μια μάνα παλιά Μακρονησιώτισσα, που όλοι απογοητεύονται με τη στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα. Πολύ ωραία όλα αυτά. Τέτοιες ιστορίες σκαρφίζονται σε εφημερίδες και το διαδίκτυο. Δεν μας λένε όμως τίποτα για τους εκατοντάδες πραγματικούς και όχι φανταστικούς ανθρώπους μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας, συνταξιούχους και ανέργους που πίστεψαν ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η ελπίδα, η ανάκτηση απωλειών και δικαιωμάτων ότι θα έμπαινε φρένο σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αρθρογραφία του σκιτσογράφου Στάθη, που στοίχιζε το όχι του ΚΚΕ με το “ΝΑΙ” του μπλοκ “μένουμε Ευρώπη”. Αντιγράφουμε από το σχόλιο του Ριζοσπάστη.

Με ύφος από καθέδρας καθηγητή, μας λέει ότι «το όχι σας στο όχι της κυβέρνησης είναι σαν τις δύο αρνήσεις που συνιστούν μια κατάφαση. Το άκυρο που θα ρίξετε δεν θα προσμετρηθεί στο όχι, αλλά θα μειώσει την απόστασή του απ’ το ναι (αν το όχι προηγηθεί)».

Κανείς δεν έφτασε όμως την πένα του Κοψίδη στο Tvxs του Κούλογλου, που εξηγούσε ποιος είναι ο ρόλος του ΚΚΕ στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…

Η «γραμμή» του ΚΚΕ είναι πολύ συγκεκριμένη και έχει ένα αποκλειστικό στόχο. Από εντελώς διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αφετηρία σε σχέση με τις μνημονιακές δυνάμεις, καταλήγει στον ίδιο με αυτές στόχο. Στόχος που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. «Ολα τα σφυριά χτυπούν στο ίδιο το αμόνι».

Συνεχίζοντας τη διαφωτιστική, μαχητικά αρθρογραφία, το κύριο άρθρο του Ριζοσπάστη της Τετάρτης, σημείωνε ποιες είναι οι “διαφορές” της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν των θεσμών και ποια είναι η ουσία τους.

Μα, θα πει κάποιος άλλος, εάν το ΝΑΙ καταλήξει στη μείωση της σύνταξης και του μισθού μου και το ΟΧΙ καταλήξει επίσης στη μείωση του μισθού και της σύνταξης, ποιες είναι οι διαφορές; Διαφορές υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Θα πρέπει να αναζητηθούν σε αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, σε σχέση με επενδυτικά πακέτα, χρηματοδότηση, την πορεία της Ευρωζώνης, το ζήτημα της «ρύθμισης» του χρέους κ.λπ. Αντιθέσεις που δεν αφορούν τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Ο Δ. Κουτσούμπας προχωρούσε σε δηλώσεις για το δημοψήφισμα και τον χαρακτήρα του.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να φτάσει στην κάλπη με την πρότασή του και να πει:

ΔΕ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΔΕ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ – ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα είναι το πραγματικό, γνήσιο ΟΧΙ, χωρίς ναι μεν αλλά…

Η στήλη “ερώτηση-απάντηση” απαντούσε στο ερώτημα, γιατί επέλεξε εκείνη τη στιγμή το ΚΚΕ για να βάλει το ζήτημα της ΕΕ.

Σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που προβληματίζονται, απορρίπτουν την ΕΕ. Αυτό προκύπτει και από δημοσκοπήσεις. Τους καλούμε να ολοκληρώσουν το βήμα και τη σκέψη τους.

Η εφημερίδα αποκάλυπτε επίσης ποιοι ήταν οι φορείς που στήριζαν την επιτροπή του “ΝΑΙ”.

«Δεν είμαστε ένα μπλοκ. Δεν είμαστε ένα λόμπι», υποστηρίζουν. «Είμαστε διαφορετικοί και πολυσυλλεκτικοί, πάνω από πολιτικά κόμματα και συνιστώσες (…) Μας ενώνει η κοινή μας αγωνία για το μέλλον της χώρας, και η πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα ανήκει και πρέπει να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και του ευρώ».

Στην επιτροπή συμμετέχουν φορείς όπως ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΕΠΕΕ, ΕΣΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.

Από κοντά και διάφορες επιχειρήσεις, που προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, όπως ο λύκος την αναμπουμπούλα.

Σε μίτινγκ στο πολυκατάστημα «Leroy Merlin», τα στελέχη της εταιρείας επιχείρησαν να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, καθώς, όπως υποστήριξαν, το αντίθετο αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, εθνικό νόμισμα και υποτίμηση 50%, με αποτέλεσμα τη ραγδαία άνοδο των τιμών. Αυτό για τους εργαζόμενους σημαίνει, σύμφωνα με τα στελέχη της επιχείρησης, μειώσεις μισθών και απολύσεις. Συμπλήρωσαν δε, ότι ακόμα και το «ΝΑΙ» να κυριαρχήσει, πάλι θα απαιτηθούν θυσίες, αλλά «όλοι μαζί» μπορούν να παλέψουν πιο αποτελεσματικά για την ανάπτυξη.

Στην ίδια ρότα, κινήθηκε και η κατάπτυστη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όλα αυτά τα χρόνια, έβαλε πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια και δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Από τη μια λέει όχι στα μνημόνια, από την άλλη στηρίζει με νύχια και με δόντια την πολιτική που γεννά τα μνημόνια. Ορκίζεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Αναμασά τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα των επιχειρηματικών συμφερόντων, του πολιτικού τους προσωπικού, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της ΕΕ. Με τη θέση της, ουσιαστικά καλεί την εργατική τάξη να αποδεχτεί ως μονόδρομο τη στρατηγική των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Ενισχύει τη γραμμή της υποταγής της εργατικής τάξης στο φόβο και τον εκβιασμό.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ζητούσε δάνειο από τον ΕΣΜ και ο Ριζοσπάστης αποκάλυπτε ποιοι θα ήταν οι μνημονιακοί όροι μιας τέτοιας κίνησης.

Ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.

Το κύριο άρθρο της Πέμπτης, καταδείκνυε την εξαπάτηση.

Η εξαπάτηση δεν έχει όριο. Και εξηγούμαστε: Ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε προχτές αίτημα στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για νέα δανειακή σύμβαση – θηλιά για το λαό που θα συνοδεύεται από το 3ο Μνημόνιο. Ακριβώς μία μέρα μετά, ο πρωθυπουργός έστειλε στους θεσμούς και τον κατάλογο των μνημονιακών μέτρων που η ελληνική συγκυβέρνηση είναι πρόθυμη να πάρει, ώστε να πάρει το νέο δάνειο. Ενας κατάλογος που είναι στην ουσία ίδιος με την πρόταση που είχαν καταθέσει οι θεσμοί – τρόικα μόλις το περασμένο Σάββατο. Και αυτά τα κάνει με την υπογραφή του φαρδιά πλατιά και με ημερομηνία 30 Ιούνη 2015. Χτες, ο ίδιος άνθρωπος βγήκε και μίλησε στο λαό για να πει ότι το «Οχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σημαίνει το τέλος των μνημονίων!

Και η στήλη Αποκαλυπτικά, έδειχνε τις “τεράστιες διαφορές” και τη θέληση της κυβέρνησης να κλείσει συμφωνία, με κάποιες δευτερεύουσες τροποποιήσεις.

Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, η κυβέρνηση καλεί το λαό να πει «όχι» στην πρόταση των «εταίρων», που η ίδια όμως δηλώνει επισήμως ότι είναι «έτοιμη να αποδεχτεί», με 2 – 3 τροποποιήσεις στα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της!

Την ίδια μέρα, το ΚΚΕ διοργάνωνε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα (και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας), όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δείχνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τι σήμαινε πρακτικά το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, και τι θα γινόταν το επόμενο διάστημα.

Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ ισοδυναμούν με αποδοχή ενός νέου μνημονίου, του χειρότερου ίσως από αυτά που έχουμε γνωρίσει.

Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ θα οδηγήσουν το λαό σε νέα βάσανα και τραγωδίες.

Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ είναι φιλομνημονιακά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.

Το δημοψήφισμα είναι το άλλοθι για νέα μνημόνια – συμφωνίες σε βάρος του ελληνικού λαού.

Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ θα φέρουν το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα για το λαό

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε εμφατικά τον εμπαιγμό εις βάρος του λαού.

Αυτός ο τραγέλαφος πρέπει να τελειώσει.

Η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει.

Ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει.

Ο τυχοδιωκτισμός δεν έχει θέση.

Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η καθαρή ιδεολογική – πολιτική αντιπαράθεση, η οργάνωση της λαϊκής πάλης με σχέδιο και καθαρό προσανατολισμό και άλλο ο τυχοδιωκτισμός για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, και μάλιστα οικεία συναινέσει, με υφαρπαγή της ψήφου του.

Κι εδώ που τα λέμε, η κυβέρνηση προτείνει το ΟΧΙ, αλλά στην ουσία παίζει το παιχνίδι του ΝΑΙ.

Στο φύλλο του “Ρ” της Παρασκευής, δινόταν απάντηση στο επιχείρημα ότι το δημοψήφισμα είναι η ανώτατη έκφραση της δημοκρατίας, λες και δεν υπήρχε προηγούμενη αντίστοιχη πείρα.

Σ’ αυτούς που λένε ότι τα δημοψηφίσματα είναι έκφραση λαϊκής θέλησης, ας θυμηθούν όσα δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Συνθήκη της Λισαβόνας κ.ά. που επαναλαμβάνονταν μέχρι το ΟΧΙ να γίνει ΝΑΙ.

Ενώ στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, δινόταν απάντηση στους καλοπροαίρετους ψηφοφόρους του “ΟΧΙ”.

Διάφοροι καλοπροαίρετοι άνθρωποι δηλώνουν πως ψηφίζουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα γιατί θέλουν να πουν «όχι» στην τρόικα. Σωστά θέλουν. Ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε ξανά – στον «Αντέννα» αυτή τη φορά – ότι ζητά με το δημοψήφισμα να του δώσουν περισσότερη δύναμη για να διαπραγματευτεί «μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» και εντός 48 ωρών να υπογράψει αντιλαϊκή συμφωνία, αυτή που δεν υπέγραφε την προηγούμενη βδομάδα. Πώς λες, άραγε, «όχι» στην τρόικα, όταν την ίδια ώρα η ψήφος σου μετράται από τον πρωθυπουργό ως έγκριση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Σε ποιο σχέδιο λες «όχι», όταν τόσο η πρόταση της τρόικας όσο και αυτή της κυβέρνησης είναι παραλλαγές ενός και του αυτού κειμένου; Το πρόβλημα δεν το έχει ο πρωθυπουργός. Δουλειά κάθε αστού πολιτικού είναι να υφαρπάξει λαϊκή ψήφο. Το πρόβλημα το έχουν όσοι ψηφίσουν σήμερα την κυβερνητική πρόταση, λέγοντας πως ψηφίζουν «όχι». Ενα «όχι» που είναι «ναι» στο τρίτο μνημόνιο. Απλά πράγματα.

Η ίδια στήλη (Από μέρα σε μέρα) σημείωνε και τη στάση μιας μειοψηφικής μερίδας εργοδοτών υπέρ του ΟΧΙ.

Ομως, και υπέρ του «όχι» παρεμβαίνει άλλο τμήμα της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φαρμακοβιομήχανος Δ. Γιαννακόπουλος, που έκανε ανοιχτά δήλωση υπέρ του «όχι», ενάντια στα μνημόνια και την τρόικα. Αραγε, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαλέξουν με ποιο τμήμα των αφεντικών τους θα πρέπει να στρατευτούν;

Στο ίδιο φύλλο, υπήρχε μια πολιτική απάντηση στην έκκληση του Γλέζου προς τα μέλη του ΚΚΕ να ψηφίσουν το ΟΧΙ, γιατί… μόνο αυτή η ψήφος τιμά την ιστορία του.

Ετσι, λοιπόν, εμφανίστηκε ο Μ. Γλέζος να απευθύνεται στα μέλη, στους οπαδούς, στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ ζητώντας να ψηφίσουν το «όχι» της κυβέρνησης… Επειδή «η χώρα βρίσκεται κάτω από έναν απόλυτο εκβιασμό των “εταίρων” και δανειστών της που έχει τα χαρακτηριστικά οικονομικού πολέμου», καταλήγοντας ότι μόνο το «όχι» τιμά την Ιστορία του ΚΚΕ.

Καταρχήν δεν τιμά τους αγώνες στους οποίους είχε πάρει ο ίδιος μέρος, να καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να διαλέξουν με ποια θηλιά θα κρεμαστούν, πώς θέλουν να αυτοκτονήσουν, με το μνημόνιο Τσίπρα ή με το μνημόνιο Γιούνκερ.

Η αρθρογραφία του Ριζοσπάστη αναδείκνυε ως την τελευταία στιγμή, το κάλπικο δίλημμα που έβαζε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα της κυβέρνησης.

«Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα», είτε με το «ναι» είτε με το «όχι», διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας… Ετσι ή αλλιώς, δηλαδή, οι διεργασίες για το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση από Δευτέρα. Η όλη πορεία της «περήφανης διαπραγμάτευσης», αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις, οπότε και πέφτουν πλέον οι μάσκες, επιβεβαιώνουν ότι όποια και αν είναι η προσωρινή κατάληξη της αστικής διαπραγμάτευσης, ο λαός θα βρεθεί χαμένος αν παραμείνει παθητικός θεατής ή υποστηρικτής των στόχων της αστικής τάξης.

-.-

Δεν διαλέγουμε ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, ανάμεσα στην Μέρκελ και στον Ομπάμα, ανάμεσα στον Ολάντ και στην Λεπέν, ανάμεσα στην Λαγκάρντ και στον Σόιμπλε, ανάμεσα στην ηγεμονία των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Ευρώπη. Οπως έδειξε η ιστορική πείρα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και η πρόσφατη της Ελλάδας, καμιά αλλαγή αστικής κυβέρνησης και κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να μεταμορφώσει φιλολαϊκά ούτε την ΕΕ, ούτε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

-.-

  • Στην Ιρλανδία, ο λαός απέρριψε το 2001, σε δημοψήφισμα, τη Συνθήκη της Νίκαιας. Αμέσως μετά, τα όργανα της …δημοκρατικής ΕΕ αγνόησαν την ετυμηγορία και επέβαλαν τη διεξαγωγή νέου επαναληπτικού δημοψηφίσματος. Τελικά, μετά κόπων και βασάνων, η Συνθήκη εγκρίθηκε το 2002.
  • Το 2008, ξανά ο ιρλανδικός λαός απέρριψε την αντεργατική Συνθήκη της Λισαβόνας. Και πάλι έγινε δεύτερο δημοψήφισμα το 2009, που ενέκρινε, με τον μπαμπούλα της καπιταλιστικής κρίσης, τη Συνθήκη.
  • Στη Δανία, το 1992, ο λαός απέρριψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η κυβέρνηση της Δανίας και η Ευρωπαϊκή Ενωση πέφτουν πάνω στο λαό και προκαλούν νέο δημοψήφισμα, που τελικά εγκρίνει τη Συνθήκη το 1993.

-.-

Η άποψή τους ότι το ΟΧΙ μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που παρουσιάστηκε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, είναι μόνο επιθυμίες. Οταν βγει το ψηφοδέλτιο του ΟΧΙ από την κάλπη, θα γράφει ένα ξερό ΟΧΙ. Δε θα γράφει ΟΧΙ στην πρόταση των «θεσμών» και «μερικά ΟΧΙ ακόμα». Ούτε θα γράφει ότι «το ψηφοδέλτιο αυτό το έριξε κάποιος που επιθυμεί το ΟΧΙ να σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που λέει η κυβέρνηση».

Από την άλλη, πράγματι το ΟΧΙ σηκώνει πολλές ερμηνείες (και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το επέλεξε η συγκυβέρνηση, για να εγκλωβίσει). Ομως, η ερμηνεία που θα γίνει πράξη είναι μία και αυτή είναι που μετράει. Και αυτό που θα γίνει πράξη, την επομένη κιόλας μέρα, είναι ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το ΟΧΙ για να το μετρήσει ως λευκή επιταγή, για να δρομολογήσει την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων.

Παράλληλα, αναδεικνυόταν η ενδοαστική διαπάλη, πίσω από τις εξελίξεις.

Μία όμως από τις πλευρές που έχουν αναδειχτεί είναι και αυτή της οξύτατης σύγκρουσης που εκδηλώνεται με αφορμή αυτές τις εξελίξεις μέσα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αν κάποιος ανατρέξει σε δημοσιεύματα, δηλώσεις, αρθρογραφία και δει από πού προέρχονταν αντιδράσεις, με τι περιεχόμενο, αλλά και πώς εκφράζονταν θα αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της ενδοαστικής διαπάλης. Το πώς, δηλαδή, μερίδες του κεφαλαίου στρατεύονται πίσω από πολιτικές επιλογές ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Και υπήρχε άρθρο πολεμικής ενάντια στη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έκανε το αντικαπιταλιστικό ντεκόρ στη “συγκέντρωση αξιοπρέπειας” του ΟΧΙ.

Δεν υπάρχει ψήφος με αστερίσκο, ούτε ψήφος που να σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Το περιεχόμενο του ΟΧΙ το έχει καθορίσει η κυβέρνηση και όχι η θέληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του καθένα. Το ΟΧΙ της κυβέρνησης σημαίνει στην πράξη ΝΑΙ στις δικές της αντιλαϊκές προτάσεις. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσφέρουν πολύτιμο άλλοθι στα νέα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Η όσμωση αυτή έγινε πιο φανερή την ημέρα του δημοψηφίσματος, έξω από κάποια εκλογικά κέντρα. Αντιγράφουμε από το σχετικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη.

Αντικομμουνισμός από την «κυβερνώσα αριστερά» και τους φίλους της
  • Με απειλές και κλήσεις στην Αστυνομία επιχείρησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα να εμποδίσουν τη διάδοση της πρότασης του ΚΚΕ
  • Το «χεράκι» τους έβαλαν και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στις Ζωγράφου, Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Πέραμα και αλλού δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν τους δικαστικούς αντιπροσώπους για να απαγορεύσουν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να κάνουν εξόρμηση με την πρόταση του ΚΚΕ. Καλούσαν τους αστυνομικούς για να κάνουν «συστάσεις» στις δυνάμεις του ΚΚΕ και να σταματήσουν τη διάδοση της πρότασής του. «Προδότες», «απάτριδες» (!), «φίλοι των δανειστών» είναι μερικά μόνο από τα επίθετα με τα οποία «κοσμούσαν» τους κομμουνιστές, θυμίζοντας τις καλύτερες ΠΑΣΟΚικές μέρες…

Μάλιστα, εκεί που δεν έφτανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα βάλει με τους κομμουνιστές, επιστρατεύονταν και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι «αντικαπιταλιστές», που το τελευταίο διάστημα δεν έχουν λείψει από καμιά κυβερνητική συγκέντρωση, έφτασαν στο σημείο, στον Περισσό, να απειλούν τα μέλη του ΚΚΕ ότι θα φέρουν την Αστυνομία αν δε σταματήσουν την εξόρμηση. Στο Αιγάλεω κατάγγελλαν ότι «το ΚΚΕ αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση», αναπαράγοντας τις αθλιότητες που μετέδιδε το «left.gr».

Τελικά το δημοψήφισμα έγινε και η παραπάνω φιλία… δοκιμάστηκε σκληρά. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους. Αμέσως μετά την οριστικοποίησή τους, ο Δ. Κουτσούμπας προχώρησε σε μια δήλωση -που τα περισσότερα ΜΜΕ δε θεώρησαν σκόπιμο να τη μεταδώσουν ολόκληρη, παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Τα βασικά της σημεία ήταν τα εξής.

  • -Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, να μην υποκύψουν σε εκβιαστικά διλήμματα. Οσους και όσες έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μια πρόταση δηλαδή την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή, στερώντας από το λαό μας το δικαίωμα να το ρίξει μαζικά στην κάλπη.
  • -Απέναντι στο κολοβό – αμφιλεγόμενο ερώτημα του δημοψηφίσματος – αστραπή, ένα μέρος του λαού κατάφερε να ξεπεράσει τον εγκλωβισμό και την παραπλάνηση, έδωσε μια πρώτη απάντηση, με το άκυρο, αλλά και το λευκό, ενώ αρκετοί επέλεξαν την αποχή από αυτή τη διαδικασία.
  • -Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους και όσες επέλεξαν σήμερα το ΟΧΙ, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να σταματήσει η λιτότητα, ότι απαντάνε με αυτόν τον τρόπο στα αντιλαϊκά μέτρα, στα μνημόνια. Να μην εφησυχάσουν, να μη συναινέσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει αυτό το ΟΧΙ σε ένα ΝΑΙ σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Τους τείνουμε το χέρι για τους αγώνες της επόμενης μέρας, ενάντια στην επιδείνωση της ζωής τους.
  • -Ανάλογα απευθυνόμαστε και σε όσους και όσες επέλεξαν το ΝΑΙ, κάτω από την πίεση της μεγαλοεργοδοσίας, κάτω από το φόβο των κλειστών τραπεζών, για το μισθό τους, τη σύνταξή τους, για τις μικρές αποταμιεύσεις τους.
  • -Η διαπραγμάτευση που έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας, με βάση την πρότασή του πριν από τρεις μέρες προς τους «τρεις θεσμούς», δηλαδή την τρόικα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο, χειρότερο μνημόνιο.

Πριν καν “κρυώσει” το δημοψήφισμα, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έδειξε ότι τα αστικά κόμματα βιάζονται να ενταφιάσουν το ΟΧΙ και να προχωρήσουν σε συμφωνία για το επόμενο μνημόνιο.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν χτες στη διάρκεια της 7ωρης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο και το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι αρχηγοί των αστικών πολιτικών κομμάτων, με το οποίο διαφώνησε ριζικά το ΚΚΕ, όπως ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, έδειξαν τι προετοιμάζουν «την επόμενη μέρα» από το δημοψήφισμα, σε βάρος του λαού, αλλά και πώς «εξήγησαν» το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Εγινε χειροπιαστό ότι οι όποιες διαφωνίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τώρα πάνε στην άκρη, προκειμένου να συμβάλουν από κοινού στο πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εντός των κανόνων και του πλαισίου της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σ’ αυτά τα πλαίσια, επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους και τη βιασύνη τους για το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου σε βάρος του λαού.

Τα πρακτικά της σύσκεψης δεν βγήκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Ο μόνος που διαφώνησε με το κοινό ανακοινωθέν ήταν το ΚΚΕ. Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε μεταξύ άλλων πως κανείς δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει νέα μνημόνια.

Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η διαφωνία μας έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις για το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού χτες, αλλά κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στο γενικό της πλαίσιο και στη γενική της κατεύθυνση.

Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας. Και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα, κάποιοι πήγαν σπίτι τους αποηγοητευμένοι, άλλοι πέρασαν τα διάφορα στάδια του πένθους. Τίποτα από όλα αυτά δε θα συνέβαινε όμως αν είχαν τα κατάλληλα εργαλεία ανάλυσης, οξυμένο πολιτικό κριτήριο ή αν απλά αξιοποιούσαν την πείρα τους για να βγάλουν συμπεράσματα. Κι αν κάποιοι βρίσκουν “κούφια” και “ξύλινη” αυτή την φράση, δεν υπάρχει τίποτα πιο κούφιο και ξύλινο από τις ανοησίες που επαναλαμβάνουν, για να μη φτάσουν σε αυτό το σημειο και να μην αφήσουν και κανέναν άλλο να το κάνει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: