«ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!» – 175 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μαρξ και Ένγκελς

Στο Μανιφέστο των Μαρξ και Ενγκελς αποκαλύπτεται στην εργατική τάξη η ιστορική της αποστολή, η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και η οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Στις 24 Φλεβάρη 1848 κυκλοφορεί το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο Πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύσσονται συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ενγκελς.

Οι Μαρξ και Ενγκελς, από τις πρώτες σελίδες του, παρουσιάζουν τη διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και των κορυφαίων στιγμών της, των επαναστάσεων.

Περιγράφουν την ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και της τάξης η οποία θα γίνει ο νεκροθάφτης του, της εργατικής τάξης. Στο Μανιφέστο αποκαλύπτεται στην εργατική τάξη η ιστορική της αποστολή, η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και η οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Παράλληλα, οι Μαρξ και Ενγκελς αναπτύσσουν για πρώτη φορά τις βασικές θέσεις της θεωρίας τους για το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τονίζουν πως οι κομμουνιστές αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του προλεταριάτου και πως το Κομμουνιστικό Κόμμα, οπλισμένο με την πρωτοπόρα επαναστατική θεωρία, είναι το μόνο που ερμηνεύει τις νομοτέλειες της κοινωνικής εξέλιξης, το μόνο που είναι ικανό να ηγηθεί στον αγώνα του προλεταριάτου για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της αταξικής, κομμουνιστικής κοινωνίας.

Αντίτυπο του Κομμουνιστικού Μανιφέστου που κυκλοφόρησε στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας που έλεγχε ο ΔΣΕ

Αντίτυπο του Κομμουνιστικού Μανιφέστου που κυκλοφόρησε στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας που έλεγχε ο ΔΣΕ

Η έκδοση του Μανιφέστου αποτέλεσε γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας για την προώθηση των αγώνων της εργατικής τάξης.

175 χρόνια μετά, το Μανιφέστο παραμένει ένα σύγχρονο κείμενο στρατηγικής για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Οι συγγραφείς του Μανιφέστου κλείνουν διακηρύσσοντας:

«Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος. Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπρος στην κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σε αυτήν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους. Εχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: