Τα Όνειρα Της Νέας Γενιάς Δε Χωράνε Σε 50 Gigabytes! Στο Φεστιβάλ Της ΚΝΕ Παίρνουν Εκδίκηση!

Τα όνειρα της νεολαίας, ευτυχώς, δεν μπορούν να χωρέσουν σε 50 gigabytes που με μπόλικη δόση εμπαιγμού παρουσίασε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, ούτε στα 600 ευρώ εφάπαξ χαρτζιλίκι, όταν για όλους τους υπόλοιπους μήνες και χρόνια δουλειάς, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Τα όνειρά μας απλώνονται πολύ πέρα από αυτά!

Του Θανάση Σγουρού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ – Αναδημοσίευση από Thessnews

Άντεξε και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και φέτος θα βρίσκεται ακόμη πιο ανανεωμένο, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και περιεχόμενο. Κι αυτό γιατί είναι το μοναδικό φεστιβάλ που έχει την ικανότητα να συνδέεται με τη ζωή και τα βιώματα του λαού μας, να εκφράζει με μοναδικό τρόπο τον προβληματισμό τους, να απελευθερώνει συνειδήσεις από τα μεγάλα αδιέξοδα της εποχής μας, να προβάλει ένα άλλο είδος πολιτισμού δίνοντας βήμα και στην ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία. Να είναι μια αδιάκοπη προβολή στην κοινωνία του μέλλοντος! Σ’ αυτό το Φεστιβάλ ακούστηκαν, τραγουδήθηκαν και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα πολλά και από τα μεγαλειώδη τραγούδια και μουσικές που μας αφήνει ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Οι ήχοι τους θα μας συνεπάρουν και πάλι και στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στις 16-17-18 Σεπτέμβρη μέσα από το μεγάλο μουσικό αφιέρωμα που ετοιμάζει η ΚΝΕ στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ προς τιμήν του, αλλά και μέσα από τα τραγούδια όλων των μεγάλων καλλιτεχνών που θα βρεθούν και φέτος στις σκηνές του.

Ειδικά φέτος μέσα σε μια χρονιά με τόσο πυκνές εξελίξεις, μια χρονιά που γέννησε μεγάλα γεγονότα και ακόμα περισσότερα ερωτήματα στο μυαλό της νεολαίας, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ μπορεί να δώσει απαντήσεις. Γιατί μέσα από σύνθημα του δηλώνει ότι:

  • -Η γενιά μας μπορεί να ζήσει σήμερα καλύτερα αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες, τις τεχνολογικές εξελίξεις υπέρ της. Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί λογικό μια ολόκληρη γενιά να γυρνά ο χρόνος έναν αιώνα πίσω. Να ζει δουλεύοντας 10 και 12 ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς κυριακάτικη αργία σε πολλές περιπτώσεις, όπως προβλέπει ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης. Να γεμίζει με ανασφάλεια, όταν δε γνωρίζει αν την επόμενη μέρα θα έχει δουλειά, αν θα μπορεί να βρει αξιοπρεπή κατοικία με φθηνό ενοίκιο, αν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους λογαριασμούς και την ακρίβεια. Σήμερα μπορεί και πρέπει να γίνει αυτονόητη η σταθερή δουλειά με μειωμένο ωράριο, η εργασία να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, κατοικία με σύγχρονες υποδομές, πρόσβαση σε χώρους άθλησης, πρασίνου και ψυχαγωγίας, που μέσα στην πανδημία έγινε ακόμη πιο φανερή η ανάγκη τους.
  • -Κάθε νέα και νέος πρέπει να τολμήσουν να μπουν στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Εκεί βρίσκεται η λύση. Τον οργανωμένο αγώνα πρέπει να εμπιστευτούμε μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και εμπόδια που δημιουργεί το σημερινό σύστημα. Εκεί κανείς δε νιώθει μόνος και ανήμπορος, μπερδεμένος ή απογοητευμένος. Η αλληλεγγύη, ο κοινός αγώνας με όσους έχουν τα ίδια συμφέροντα και προβλήματα μπορεί να δώσει πνοή και αισιοδοξία μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ακούστηκε από πολλούς μέσα στο καλοκαίρι ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και αποδείχτηκε στην πραγματικότητα! Οι φοβερές και συγκινητικές εικόνες αλληλεγγύης και αυτοθυσίας μέσα στον όλεθρο των πυρκαγιών απέδειξαν ότι την κρίσιμη στιγμή, η πιο σωτήρια, η πιο σημαντική είναι η ίδια η παρέμβαση του λαού. Μόνο εκεί μπορεί κανείς να βασίζει τις ελπίδες του για καλύτερη προοπτική. Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με το ΠΑΜΕ το προηγούμενο Σάββατο στη ΔΕΘ είναι εικόνες ελπίδας !
  • -Προχωρώντας μαζί, στον ίδιο δρόμο, όλοι όσοι έχουμε τις ίδιες σκέψεις, τα ίδια ερωτήματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις έξω από τα όρια του σημερινού οικονομικού και κοινωνικού συστήματος. Ένα σύστημα που κάθε μέρα που περνά δείχνει όλο και περισσότερο το πιο αποτρόπαιο πρόσωπό του, αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να προσφέρει όσα χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος. Τεράστιες αντιθέσεις που γεννούν μεγάλα ερωτήματα: Πώς γίνεται, από τη μία, η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το 16,5% ανάπτυξη και από την άλλη η ανεργία των νέων να φτάνει στο 37,5%; Οι μισθοί να παραμένουν καθηλωμένοι για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον, την ίδια στιγμή που το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο πραγματικά θησαύρισε φέτος το καλοκαίρι; Σε αυτά τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς θέλουμε να απαντήσουμε μέσα στο χώρο του φετινού φεστιβάλ !

Τα όνειρα της νεολαίας, ευτυχώς, δεν μπορούν να χωρέσουν σε 50 gigabytes που με μπόλικη δόση εμπαιγμού παρουσίασε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, ούτε στα 600 ευρώ εφάπαξ χαρτζιλίκι, όταν για όλους τους υπόλοιπους μήνες και χρόνια δουλειάς, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Τα όνειρά μας απλώνονται πολύ πέρα από αυτά! Φθάνουν μέχρι την ολοκληρωμένη και ουσιαστική μόρφωση για όλους, χωρίς να χρειάζεται να δουλέψει κανείς παράλληλα για να ολοκληρώσει το σχολείο ή τις σπουδές του. Οι προσδοκίες των νέων είναι για σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, μειωμένο ωράριο, στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και αγαπάμε να κάνουμε. Η ελπίδα κάθε νέου ανθρώπου είναι να μπορεί να ζήσει σε μια κοινωνία που θα του προσφέρει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε υποδομές πρασίνου, ψυχαγωγίας, άθλησης, πολιτισμού!

Αυτά τα όνειρα χωράνε και αναπτύσσονται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” και στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος χώρος, που επιλέξαμε, είναι ακριβώς ένας χώρος απέραντου πράσινου, που διεκδικούμε να αξιοποιηθεί για τη νεολαία της περιοχής, να αναδειχθεί και να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και άθλησης που τόσο χρειάζεται η Θεσσαλονίκη. Η κόκκινη πολιτεία, που θα λειτουργήσει για τρεις μέρες, είναι για εμάς ένα παράθυρο στο μέλλον που μπορούμε να ζήσουμε, στη νέα σοσιαλιστική κοινωνία και στο παρόν που πρέπει να διεκδικήσουμε. Οι χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι που θα βρεθούν και φέτος στο Φεστιβάλ θα είναι οι πρωταγωνιστές σε αυτά!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: