Σπύρος Χαλβατζής: Όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες το αστικό κράτος είναι ανύπαρκτο (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλοι όσοι υποστηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις με διάφορα ιδεολογήματα, σε μια βροχή, σε ένα χιονιά χρεοκόπησαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με ένα χιονιά παρέλυσε η Αττική, η Στερεά, η Εύβοια, όλη σχεδόν η χώρα. Μετά από κάθε πυρκαγιά έχουμε πλημμύρες

Στην ανικανότητα του αστικού κράτους να προστατεύσει τις λαϊκές ανάγκες, το οποίο όμως είναι ικανότατο, ταχύτατο, αποτελεσματικότατο όταν πρόκειται το αστικό κράτος να αποφασίσει, να νομοθετήσει για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αναφέρθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, στον τηλεοπτικό σταθμό «Flash» Κοζάνης.

Όπως τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής οι αναγκαίες υποδομές είναι ανύπαρκτες. «Έχουμε σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες. Καταστρέφονται νοικοκυριά, δάση, άνθρωποι χάνονται. Κι όλα αυτά γιατί κυριαρχεί η λογική της ανταποδοτικότητας, του κόστους – οφέλους. Υποστηρίζουν ότι όλα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Στην Αθήνα για παράδειγμα υπάρχει η Αττική Οδός. Ένας δρόμος ιδιωτικός, χρυσοπληρωμένος από τους εργαζόμενους, στον οποίο εγκλωβίστηκαν χιλιάδες αυτοκίνητα. Υπήρχαν άνθρωποι νέοι και μεγαλύτεροι, γέροι και μωρά παιδιά. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Καθώς και όλων των κυβερνήσεων για την ανυπαρξία υποδομών. Γιατί όλα τα βάζουν στη λογική κόστους – οφέλους. Όταν πρόκειται το αστικό κράτος να αποφασίσει, να νομοθετήσει για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τότε είναι ικανότατο, ταχύτατο, αποτελεσματικότατο. Όταν όμως πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, τότε είναι ανύπαρκτο. Αυτές οι ανάγκες θεωρούνται πολυτέλειες. Υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ έφτασαν να λένε ότι είναι πολυτέλεια οι περισσότερες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, όταν με βάση τους παλαιότατους Οργανισμούς των νοσοκομείων έπρεπε να υπάρχουν στην Ελλάδα 3.500. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Οι δρόμοι έχουν χρυσοπληρωθεί από τους εργαζόμενους, από τη φορολογία και οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται συνεχώς να ξαναπληρώνουν. Θέλουμε δρόμους ελεύθερους χωρίς διόδια.

Όλοι όσοι υποστηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις με διάφορα ιδεολογήματα, σε μια βροχή, σε ένα χιονιά χρεοκόπησαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με ένα χιονιά παρέλυσε η Αττική, η Στερεά, η Εύβοια, όλη σχεδόν η χώρα. Μετά από κάθε πυρκαγιά έχουμε πλημμύρες».

Σχετικά με το μέτωπο της πανδημίας σημείωσε ότι χρειάζονται προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. «Απαιτείται επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Με τη σημερινή κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας χάνονται πολλοί άνθρωποι, εκτός απ΄ αυτούς που καταλήγουν λόγω Covid-19. Γιατί πολλά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου, του Covid, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πολλά προγραμματισμένα χειρουργεία, να καθυστερούν ή να μη γίνονται οι απαραίτητες χημειοθεραπείες. Κι έτσι χάνονται άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν. Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας Υγείας συνεχώς θησαυρίζει. Και η κυβέρνηση λέει χοντρά ψέματα όταν προπαγανδίζει ότι έχει ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 έχει περικοπές 800 περίπου εκατομμυρίων στην Υγεία και Πρόνοια.

Υποστηρίξαμε ως ΚΚΕ από την αρχή ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τους χώρους όπου μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα ο ιός. Μιλήσαμε για μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους τόπους δουλειάς, όπου οργιάζουν πολλοί εργοδότες και στα σχολεία. Και σ’ αυτή την κατάσταση, αντί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα, έχουμε συμπτύξεις τμημάτων και μονάδων και φτάνουν τους 27 έως και 30 μαθητές σε τμήματα».

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε τους κινδύνους που απορρέουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική. «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η Σούδα, οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις αποτελούν πόλους αντιποίνων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης, όπως, σχεδόν, αναμένεται στην Ουκρανία. Ως ΚΚΕ υποστηρίζουμε την ανάγκη, σήμερα, τώρα να κλείσει η βάση της Αλεξανδρούπολης, η βάση της Σούδας, όλες οι ξένες βάσεις. Κανένας Έλληνας στρατιώτης, στρατιωτικός έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα. Δεν υπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σε ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση στην Πτολεμαΐδα και γενικότερα στην Ελλάδα, καθώς και για την ακρίβεια, υπογράμμισε πως «αυτόν τον καιρό που αναπτύσσει με ιδιαίτερη σπουδή η κυβέρνηση τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση αναστέλλει την απολιγνιτοποίηση και βάζει μπροστά καινούργια λιγνιτικά εργοστάσια. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εδώ επισπεύδονται τα πάντα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής Ενέργειας έχουν κερδίσει και κερδίζουν εκατομμύρια. Για την ακρίβεια σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης τα πάντα δικαιολογούνται. Είναι, λένε, η ενεργειακή κρίση, είναι οι ναύλοι που έχουν αυξηθεί στα πλοία και όλα φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων, του λαού. Ευθύνες έχουν όλα τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν τη λεγόμενη απελευθέρωση της Ενέργειας. Αυτά πληρώνει σήμερα ο λαός. Έδωσε η κυβέρνηση 70 λεπτά ή ένα ευρώ αύξηση, ούτε έναν καφέ δηλαδή και το προπαγανδίζει συνέχεια. Και λέει ότι τον Μάη η αύξηση θα είναι πιο γενναία. Ίσως δώσει και 2 ευρώ. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν αυξήσεις στα προϊόντα. Τα στοιχεία λένε ότι ο επίσημος πληθωρισμός έφτασε στο 5%. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Εμείς ως ΚΚΕ καλούμε την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Βεβαίως, εμείς παλεύουμε για μια κοινωνική συμμαχία που θα δημιουργήσει όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις για βαθύτερες αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας. Αυτό το κράτος, το αστικό σαπίζει καθημερινά. Αλλά αυτό το σάπιο καταστρέφει την κοινωνία, καταστρέφει τα πάντα. Είναι επίκαιρος ο σοσιαλισμός, όσο κι αν πολλοί προπαγανδίζουν ότι είναι μια ουτοπία. Ναι, είναι ρεαλιστικό, επίκαιρο και αναγκαίο να αναπτυχθεί η πάλη για τη σοσιαλιστική προοπτική της χώρας».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: