Σεμίνα Διγενή: Δύσκολο να είσαι κομμουνιστής αλλά και μεγάλη πρόκληση

“ΚΚΕ σημαίνει διαρκείς αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο, σημαίνει ανθρώπους έντιμους, με ηθικό κύρος. Το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρόγραμμα σύγκρουσης με το σημερινό αδιέξοδο δρόμο εξέλιξης. Χρειάζεται να είναι όσο πιο δυνατό γίνεται…για να αποσπάσει κατακτήσεις, για να ανοίξει νέες δυνατότητες στο δρόμο της ριζικής ανατροπής”

Με αφορμή τη κυκλοφορία του βιβλίου της «Αποδελτίωση ΙΙ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» η Σεμίνα Διγενή έδωσε συνέντευξη στον στιχουργό Χρήστο Ηλιόπουλο στην ιστοσελίδα your e-articles, μιλώντας για το βιβλίο, τις πολιτικές εξελίξεις και την υποψηφιότητά της στον Νότιο Τομέα με το ΚΚΕ.

Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη:

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε η Αποδελτίωση. Τι έδωσε έναυσμα για να επέλθει η συνέχεια του πρώτου βιβλίου;

Νομίζω η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή της πρώτης αλλά κι ο μεγάλος όγκος των εκπομπών, των συνεντεύξεων και της αρθρογραφίας, μιας μακράς δημοσιογραφικής περιπέτειας. Ήδη ετοιμάζεται και η τρίτη…

-Και στα δύο βιβλία περιλαμβάνονται πολλές συνεντεύξεις με πρόσωπα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα ή και τον κόσμο. Έχουν ειδικό βάρος κάποιες από αυτές ώστε να τις έχετε πιο κοντά στη καρδιά σας;

Αναμφισβήτητα οι συνεντεύξεις με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δημήτρη Χορν, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τα παιδιά του Τσε Γκεβάρα, τον Βιττόριο Γκάσμαν, τον Γεβγκένι Τζουγκασβίλι κ.ά.

-Στο άρθρο σας στη «Lifo» με τίτλο Η Κόκκινη Πότα των Νησιών της Εξορίας, που περιλαμβάνεται και στην Αποδελτίωση Ι, αναφέρετε στο τέλος πως «Σκέφτομαι μόνο να ήμουν μια κομμουνίστρια σαν και αυτήν». Τί σας συγκλόνισε από τη συνέντευξη με την Πότα Κακκαβά;

Το πάθος της να υπερασπίζει από 15 χρόνων τον άνθρωπο, τα όνειρα, τις ιδέες του και τα δικαιώματά του. Έζησε μια ζωή σε εξορίες και μπουντρούμια, με βασανιστήρια, διώξεις κι αποκλεισμούς. Κι όμως είναι ακόμη εδώ, δυνατή, ένας φλογερός άνθρωπος, κοντά στα 90, που νοιάζεται για τον διπλανό της, απόλυτα προσηλωμένη στις αρχές και την ιδεολογία της. Βέβαιη πως αρετές όπως η αλληλεγγύη, η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία, η ανιδιοτέλεια δεν χάνουν ποτέ την αξία τους.

-Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο σήμερα -μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που όλοι ζούμε και αναπνέουμε- να υπάρξει κομμουνιστής;

Ναι, αλλά και μεγάλη πρόκληση! Είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος, μη ξεπουλημένος, που να αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει σιωπητήριο, που επιδιώκει τη συναίνεση και την υποταγή στις αντιλαϊκές αποφάσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι ανάγκη να υπάρχει το ΚΚΕ σε όλους τους καιρούς και ιδιαίτερα σήμερα, που ακούμε συνεχώς ψέματα, μισές αλήθειες, με παγίδες παντού και υποκρισία, που προσπαθούν να συγκαλύψουν το ταξικό πρόσωπο της εξουσίας και τη βαρβαρότητα του συστήματος. Για όλα αυτά, πιστεύω πως ναι, αξίζει να υπάρχει.

-Πώς κρίνετε την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη;

Συνεπέστατη στο καθήκον της. Κάνει καλά, αυτό που εξυπηρετεί τους προϊσταμένους της. Είναι ικανότατη και ταχύτατη, όταν πρόκειται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική και να την επιβάλει με την καταστολή και τον αυταρχισμό. Στον κ. Μητσοτάκη αρέσει να εμφανίζεται ως εγγυητής της «σταθερότητας» και των «ισχυρών συμμαχιών της χώρας». Βέβαια, αυτές ακριβώς οι επιλογές του είναι που μας οδηγούν σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Από την ενεργειακή φτώχεια, την οποία προκαλεί κι οξύνει η πολιτική της ΕΕ, μέχρι την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που προωθούνται με θύματα τους λαούς.

-Έκανε καλά ο Αλέξης Τσίπρας όταν υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας; Ήταν κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού ή κίνηση που όφειλε να κάνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση θα είχε νόημα, αν γινόταν καθημερινά κι επί της ουσίας. Αν ήταν διαρκής, και εκφραζόταν τόσο στη Βουλή, όσο και στον καθημερινό αγώνα στο σύνολο των προβλημάτων που βιώνουμε. Θεωρώ πως η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσχηματική, για να συγκαλύψει ευθύνες για τις παρακολουθήσεις και το θεσμικό πλαίσιο, για το οποίο είναι υπεύθυνοι όλοι τους. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που ψήφισαν νόμους και ευρωπαϊκές οδηγίες, που όχι μόνο επιτρέπουν την προληπτική παρακολούθηση, αλλά καθιστούν όλους μας ως στόχους αυτών των παρακολουθήσεων.

-Έχετε χαρακτηρίσει την τραγωδία στα Τέμπη, ένα «αδιανόητο, πρωτοφανές και αναμενόμενο έγκλημα!». Μια βδομάδα μετά, τι σκέφτεστε;

Σκέφτομαι πως ποτέ και κανείς από αυτούς που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπολόγισε τις ανθρώπινες ζωές, μπροστά στο κέρδος. Όσο ματωμένο κι αν ήταν. Η ασφάλειά μας, για αυτούς θεωρείται κόστος, άρα δεν τους αφορά. Δεν έφταιγε η «καταραμένη κοιλάδα των Τεμπών», όπου το 2003 θρηνήσαμε τους 21 νεκρούς μαθητές, αλλά και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ το 1999. Και τότε έσπαγαν τζάμια να σωθούν και ούρλιαζαν οι άνθρωποι. Καταραμένοι είναι αυτοί που ήξεραν εδώ και καιρό τα προβλήματα (οι πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις ήταν της ΔΕΣΚ-Σ στις 7/2/2023), κώφευαν στα τόσα καμπανάκια κινδύνου που χτυπούσαν συνεχώς από εργαζόμενους και συνδικαλιστές κι άφηναν τον κόσμο να ταξιδεύει. Τον έστελναν σαν πρόβατο σε σφαγή, στο σύμπαν μιας ρώσικης ρουλέτας, ώσπου κάποια στιγμή η σφαίρα θα τον πετύχαινε.

-Το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» πώς το βλέπετε;

Υπήρξε ανθρώπινο λάθος και βαραίνει αυτούς που ψήφισαν όλους αυτούς τους επικίνδυνους, ξεπουλημένους και ανάλγητους ανθρώπους. Στο κράτος του «πάμε κι όπου βγει», που μια υπουργική παραίτηση σε «θεατρικό υπερπαίξιμο» και επικοινωνιακό τερτίπι, που εταιρείες-φαντάσματα παίζουν με ανθρώπινες ζωές, που οι ένοχοι διαφημίζουν τη θλίψη και την οργή τους σε μεσημεριανές εκπομπές, που ο πρωθυπουργός μιλάει για ανθρώπινα λάθη και ζητάει υποκριτικές συγγνώμες, σ’ αυτό το διαλυμένο κράτος, ας διερευνηθούν επιτέλους άμεσα και πλήρως τα κρατικά εγκλήματα, τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, κι ας μη συγκαλυφθεί η αλήθεια, και παραγραφούν οι ευθύνες, ως συνήθως.

Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι πάσης φύσεως ευθιξίες και ευαισθησίες, σε απευθείας μεταδόσεις, είναι μόνο υλικό ξεπερασμένων ριάλιτι. Τα όποια προαποφασισμένα πορίσματα που θα αθωώσουν τις εγκληματικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, δεν θα περάσουν. Αυτό το αίμα που χύθηκε στα Τέμπη, δεν το επιτρέπει. Ο κόσμος καταλαβαίνει, γι’ αυτό και είναι στους δρόμους γι’ άλλη μια φορά. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις, δεν υπήρξαν μόνο ανάλγητες και απάνθρωπες, ήταν και είναι δολοφονικές. Και κάτι τελευταίο. Αν υπολογιστούν όλες οι απώλειες ζωής από τρένα, (αναλογικά με τα χλμ που διανύονται σε κάθε χώρα), η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση αυτής της κατάταξης. Και γι’ αυτό κάποιοι ευθύνονται και πρέπει να πληρώσουν.

-Στις προσεχείς εκλογές θα είστε ξανά υποψήφια με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Τι σημαίνει για εσάς το κόμμα αυτό;

Σημαίνει διαρκείς αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο, σημαίνει ανθρώπους έντιμους, με ηθικό κύρος. Το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρόγραμμα σύγκρουσης με το σημερινό αδιέξοδο δρόμο εξέλιξης. Χρειάζεται να είναι όσο πιο δυνατό γίνεται, για να μπορεί να διαμορφώσει καλύτερες προϋποθέσεις, για να μπορέσει να εμποδίσει μέτρα εναντίον μας, για να αποσπάσει κατακτήσεις, για να ανοίξει νέες δυνατότητες στο δρόμο της ριζικής ανατροπής.

Αναδημοσίευση από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: