“Που ανέμιζε το Δέλτα στα ζερβά…” – Το σήμα του ΔΣΕ, όπως δεν το είχατε δει…

Ένας νεαρός σύντροφος απέτισε φόρο τιμής στον ΔΣΕ με τον πλέον πρωτότυπο τρόπο, φτιάχνοντας το σήμα του στα μαλλιά του…

Είναι μόνο ένα απλό, πιθανόν ασήμαντο στιγμιότυπο, από τις δεκάδες συγκινητικές εικόνες που φτάνουν από το Νεστόριο και την 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, στα μέρη που τραγουδήθηκαν και δοξάστηκαν από τους μαχητές της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Ο οποίος έγραψε τη δική του εποποιία στα βουνά, με ηρωικούς μαχητές που στάθηκαν στο μπόι των ονείρων τους, που δεν παραδέχτηκαν την ήττα, που δε συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις. Και έπεσαν στη μάχη, γνωρίζοντας πως “κι αν έπεσε ο Γράμμος, ο λαός θα νικήσει…”

Και αν αυτή η συνάντηση χιλιάδων νέων από όλη την Ελλάδα, είναι μία ακόμα υπόκλιση και ένας φόρος τιμής στον ένοπλο αγώνα των αλύγιστων μαχητών, αυτός ο σεβασμός εκφράζεται με κάθε πιθανό τρόπο, ακόμα και τους πιο ιδιαίτερους, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο, από το κούρεμα ενός νεαρού συντρόφου, που είχε την ιδέα να φτιάξει το σήμα του ΔΣΕ στα μαλλιά του.

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν όλοι οι φίλοι του και όσοι τον βλέπουν στον δρόμο, δεν πειράζει όμως -δε γίνεται εξάλλου για φιγούρα στον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ακόμα και κάτι ακροδεξιά παρατράγουδα (ο συνασπισμός της “πατριωτικής συμμαχίας” των Μπογδάνου, Εμφιετζόγλου κ.ά.) είχαν βάλει πολιτικό αυτογκόλ, δείχνοντας συνάμα την τρομακτική ιστορική άγνοιά τους, με το σήμα του ΔΣΕ να βρίσκεται δίπλα στα λογότυπα των ημιφασιστικών τους κομματιδίων, στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου.

Αλλά όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σημασία.

Σημασία έχει πως το σήμα στα μαλλιά του μικρού συντρόφου θα το καταλαβαίνουν αυτοί που ξέρουν. Αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά ποιος ήταν ο ΔΣΕ, τι προσέφερε ο αγώνας του, τι σχέση έχει με τη λεγόμενη “ελληνική, κινηματική ιδιαιτερότητα” και την ένδοξη ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Και θα καμαρώνουν για αυτό το σήμα, όπου και όποτε το αντικρίζουν.

Εμάς μια φορά μας θύμισε συνειρμικά τα “Μαλλιά σγουρά”, που τραγουδούσαν ο Πανδής και ο Τζαβέλλας

Μαλλιά σγουρά, μαλλιά κοράκου χρώμα
που ανέμιζε ο αγέρας στα ζερβά
σας αγαπούσα πάντοτε και τώρα
η δόλια μου καρδιά στενάζει και πονά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: