Πότε ειναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες;

Η σωστή στιγμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς δεν είναι σήμερα, αλλά χτες. Σήμερα είναι ήδη αργά για τα Γεράνεια Όρη και την περιοχή της Ραφήνας. Είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να ληφθούν μέτρα και να αποτραπούν οι αντίστοιχες μελλοντικές καταστροφές.

“Τώρα δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες”, ακούμε να λένε δημοσιογράφοι και κάποιες πολιτικές αρχές που θέλουν να αποποιηθούν τις δικές τους. Δε μας προσδιορίζουν ποιο είναι το “σωστό χρονικό σημείο” αφού ποντάρουν πως θα ξεχαστεί το θέμα με το χρόνο που… όλα τα γιατρεύει.

Από μια άποψη έχουν δίκιο. Τώρα δεν είναι η ώρα να αναλογιστούμε τις ευθύνες γιατί είναι ήδη αργά. Το κλειδί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη, οι αντιπυρικές ζώνες που θα εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς, η επαρκής στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος για να γίνεται άμεσα αντιληπτή η αρχική εστία και να κατασβήνεται προτού πάρει διαστάσεις.

Η σωστή στιγμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς δεν είναι σήμερα, αλλά χτες. Σήμερα είναι ήδη αργά για τα Γεράνεια Όρη και την περιοχή της Ραφήνας. Είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να ληφθούν μέτρα και να αποτραπούν οι αντίστοιχες μελλοντικές καταστροφές.

Η απόδοση ευθυνών δεν εξαντλείται και βασικά δε συνίσταται στην τιμωρία των υπαιτίων, αλλά στην αναζήτηση των αιτιών για να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να το χτυπήσουμε στη ρίζα του. Προληπτικά και όχι εκ των υστέρων…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
6 Σχόλια

 • Ο/Η Ηλίας Τζαμουράνης λέει:

  ….”Σφίξου”(!), Κατιούσα!
  Φωτιές ανάβουν και στο Λος Αντζελες της Τραμπίας, που έχει και όλα τα οικονομικά μέσα.
  Αρα, είμαστε και στον σωστό δρόμο, της προόδου.
  Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να “αποδοθούν ευθύνες και να ληφθούν τώρα, (το “τώρα” μου άρεσε ιδιαίτερα) προληπτικά μέτρα”!
  Οι ίδιοι οι παθόντες (οι ζωντανοί), δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι περισσότερο γι αυτό, εκτός από το να διαμαρτύρονται κλπ., κλπ., …. Οσο για τους πεθαμένους, δεν είμαι σίγουρος αν και αυτοί θα είχαν διαφορετική γνώμη.
  Μωραίνει Κύριος, ον (κόσμον) βούλεται απωλέσαι.

 • Ο/Η vassilis λέει:

  Εγώ απλά, προς υπεράσπιση του Ηλία, θα υπενθύμιζα το γνωστό απόφθεγμα : “Ο κάθε λαός, έχει τους ηγέτες που του αξίζουν” .
  Κυριολεκτικά βαρέθηκα να απαλλάσσουμε συνέχεια τον λαό από τις ευθύνες του!
  ………………….
  Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
  κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
  που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
  αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
  κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί,
  τον έχω βαρεθεί.

  • Ο/Η Kostas λέει:

   Δεν απαλλάξαμε ποτέ τον λαό από τις ευθύνες του. Πρέπει όμως να του αποδίδουμε τις ευθύνες που του αναλογούν, όχι περισσότερες.
   Να μην ξεχνάμε, ότι η αντίληψη του λαού για την θέση που έχει στην κοινωνία έχει ταυτιστεί με την απάθεια, μια ταύτιση που έχει γίνει τεχνητά από αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία!
   Άμα είχαμε σοσιαλισμό ώστε όλες οι αποφάσεις να εγκρίνονται από το σύνολο του λαού, με τους εκλεγμένους σε όλα τα αξιώματα να είναι ανακλητοί αν δεν εκτελούν το έργο για το οποίο ψηφίστηκαν, τότε σίγουρα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα και ο λαός θα ήταν ο μόνος φταίχτης!
   “Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” λοιπόν, γιατί κινδυνεύουμε σοβαρά να βγάλουμε λάδι όσους έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης!

Κάντε ένα σχόλιο: