Πόσο διαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και τα σύνορα;

“Προς θεού, η προστασία των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο και πέραν αμφισβήτησης. Και το 2015 κλειστός ήταν ο Έβρος” Τάδε έφη ο “κομμουνιστής” Κατρούγκαλος, ενώ ο Τσίπρας απόψε στο MEGA δεν άφησε κανένα ίχνος αμφιβολίας ότι αυτή είναι η επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου.

Ενδεχομένως να αρκούσε ως απάντηση το κολαστήριο της Μόριας και ο δικομματικός καβγάς για το ποιος από τους δυο το διαχειρίζεται καλύτερα.

Υπάρχει όμως αρκετό έδαφος, για να σκάψει κανείς περισσότερο. Και σίγουρα βαθύτερα από την υστερία για την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για ανοιχτά σύνορα: “με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί”. Το βασικό είναι τι λέει το ίδιο το κόμμα.

Η ΝΔ και τα ΜΜΕ της έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι ο Τσίπρας ήταν άφαντος, για να μην πάρει θέση: τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στο θέμα των συνόρων; Και τι ακριβώς αφορά η εναντίωσή του με την κυβέρνηση.

Στο ενδιάμεσο είχαμε διάφορες τοποθετήσεις κι εκτιμήσεις.
Ένα άρθρο της Αυγής με αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης.
Ένα κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για τα δέκα τραγικά λάθη της κυβέρνησης και τις προτάσεις του κόμματος, που μεταξύ άλλων κατηγορούσε τον Μητσοτάκη ότι δεν επιδίωξε την εθνική συνεννόηση και την αξιοποίηση της κυβερνητικής πείρας του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των ροών.
Ένα ρεπορτάζ του Capital που δε διαψεύστηκε ποτέ και έλεγε μεταξύ άλλων τα εξής.

Αρμόδιες πηγές, σε συνέχεια της άτυπης ενημέρωσης για τις θέσεις του που παρέσχε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε μορφή σημειώματος, επεσήμαναν στο Capital.gr , ότι “πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των “open borders” , η κυβέρνηση ορθά αυξάνει τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία και επί των ημερών μας φρουρούνταν αποτελεσματικά”.

(Αξίζει να παρατεθεί παρενθετικά κι ας μην πρόκειται για επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, μια αναφορά του φίλα προσκείμενου Documento στους λαθρομετανάστες που επιχείρησαν να μπουν με ομαδικό ντου στην Ελλάδα.

Κλείνει η -μη αριστερή- παρένθεση).

Σήμερα το πρωί, όμως, είχαμε μια ευθεία σχετική τοποθέτηση από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που φιλοξενήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρώτο Θέμα” και την εκπομπή του Πρετεντέρη, για να δηλώσει ευθύς εξαρχής.

“Προς θεού, η προστασία των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο και πέραν αμφισβήτησης. Και το 2015 κλειστός ήταν ο Έβρος”

Μπορείτε να ακούσετε εδώ, στα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, το ηχητικό ως αδιάψευστο μάρτυρα.

Kαι για όποιον μπορεί να είχε μείνει με την παραμικρή αμφιβολία, η αποψινή συνέντευξη του Τσίπρα στο Mega ήταν απόλυτα ξεκάθαρη και χωρίς δυνατότητα παρερμηνειών. Όχι απλά συμμερίστηκε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα σύνορα, αλλά προσπάθησε αν αποδείξει ότι η δική του κυβέρνηση το είχε κάνει πιο αποτελεσματικά το 2015, με πολλαπλάσιες προσφυγικές ροές. Επί λέξει δήλωσε πως “Από τη στιγμή που υπάρχει η απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα σωστά κλείνουν τα σύνορα”, ενώ ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται υποκριτικά ως υπέρμαχοι της δυνατότητας των μεταναστών να μετακινηθούν στις χώρες προορισμούς τους, τα έριξε στις “ουτοπίες” που καλό είναι να πιστεύει η νεολαία, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν “διαχειρίζεσαι τη σκληρή πραγματικότητα”. Σε χαρακτηριστική συριζαϊκή μανιέρα, πρόσθεσε ότι όταν η δική του κυβέρνηση έκλεινε τον Έβρο το έκανε χωρίς τυμπανοκρουσίες, θυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου για τις εκκενώσεις καταλήψεων που έκανε η κυβέρνησή του, “χωρίς να το διατυμπανίζει”. Διαφορές φρασεολογίας δηλαδή και καθόλου ουσίας.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμφανίζεται λάβρος απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα όμως δεν έχει τίποτα διαφορετικό να πει σχετικά με τα κλειστά σύνορα στον Έβρο και την τύχη των προσφύγων που γίνονται μπαλάκι μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: