Όταν ο Ραφαηλίδης αποκαλούσε τον Σαββόπουλο σύγχρονο ιεροεξεταστή

Ο Σαββόπουλος ξεσήκωσε αντιδράσεις, χαιρετώντας στρατιωτικά το φέρετρο του Θεοδωράκη, μία μέρα πριν την επέτειο του θανάτου του Β. Ραφαηλίδη. Υπάρχει όμως μια άλλη ιδιαίτερη τηλεοπτική στιγμή που συνδέει τα δύο πρόσωπα. Κρίμα να μη ζει σήμερα ο Ραφαηλίδης να σχολιάσεις τα πιο πρόσφατα κατορθώματα του Νιόνιου…

Στα μέσα της εβδομάδας, ο Διονύσης Σαββόπουλος προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις με την -επιεικώς- αμφιλεγόμενη κίνησή του να χαιρετήσει στρατιωτικά το φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη, που είχε βασανιστεί από ένα στρατιωτικό καθεστώς. Την επόμενη μέρα ήταν η επέτειος του θανάτου του Βασίλη Ραφαηλίδη, που έφυγε μάλλον πρόωρα από τη ζωή, άφησε όμως πίσω του ως παρακαταθήκη ένα πλούσιο και αξιόλογο έργο.

Αυτό μας δίνει την αφορμή να θυμηθούμε μια ιδιαίτερη τηλεοπτική στιγμή, όπου ο Σαββόπουλος και ο Ραφαηλίδης είχαν έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση, με αφορμή μια ταινία της Φρίντας Λιάπα και την καταγγελία που είχε κάνει ο Απ. Δοξιάδης για “βασανισμό ανηλίκου”, λόγω μιας σκηνής που περιείχε η ταινία. Ο Σαββόπουλος -συνεπής πιστός από τότε ήδη στις διάφορες μορφές της εξουσίας- υποστήριξε τη θέση του Δοξιάδη, λέγοντας πως το πάθος του έρωτα είναι κάτι βάρβαρο και υπέροχο, άρα και ακατάλληλο για παιδιά. Δεν είχε υπολογίσει όμως την παρουσία του Ραφαηλίδη που τον περιέλαβε από την καλή και την ανάποδη, χαρακτηρίζοντάς τον βαθιά πουριτανό, που αν ζούσε στον Μεσαίωνα θα ήταν έξοχος ιεροεξεταστής, αλλά τον συγκρατεί το γεγονός ότι ζει στον εικοστό αιώνα. Αυτοί οι πούροι, όμως, που θέλουν να μας καθαρίσουν ηθικά, βγάζουν τους πιο βαθιούς ηθικούς λεκέδες, κι αυτό ισχύει για τον ίδιο τον Σαββόπουλο και όλους τους παπαδίζοντες.

Το μόνο αντεπιχείρημα του Σαββόπουλου σε όλα αυτά ήταν να ρωτήσει τον Ραφαηλίδη αν θα επέτρεπε στο δικό του παιδί να τον βλέπει την ώρα του πάθους… Ενώ στην πορεία της συζήτησης βγήκαν στην επιφάνεια και τα “ταπεινά, ηθικά κίνητρα” του Δοξιάδη, οι σχέσεις του με το ιδιωτικό κανάλι του ΜΕΓΚΑ και η σταθερή του βούληση να υποτάξει πιο βαθιά την τέχνη στους ιδιώτες “επενδυτές”.

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα θυμηθείτε στα βίντεο που έχουν ανέβει στο YouTube και περιλαμβάνουν όλη τη συζήτηση στη δημόσια ΕΡΤ, με οικοδεσπότη τον Πάνο Παναγιωτόπουλο -μετέπειτα υπουργό της ΝΔ- και ζωντανές συνδέσεις, μεταξύ άλλων, με την Ψαρούδα-Μπενάκη, ως υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και μια μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση της ίδια της σκηνοθέτριας Φρίντας Λιάππα -που δυστυχώς απεβίωσε λίγα χρόνια αργότερα…

Κρίμα να μην είναι ακόμα μαζί μας ο Βασίλης Ραφαηλίδης για να σχολιάσει με τον δικό του τρόπο τα καινούρια κατορθώματα του Νιόνιου -όχι απαραίτητα μόνο τον στρατιωτικό χαιρετισμό…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: