Όταν έκλαψε ο Κικίλιας… – Το “ανθρώπινο πρόσωπο” μιας απάνθρωπης πολιτικής

Οι καλοί αστοί δημοσιογράφοι στη φουρτούνα και στο ξέπλυμα της κυβέρνησης φαίνονται…

Θα ήταν στα όρια της ουτοπίας να περιμένει κανείς δύσκολες ερωτήσεις και δημοσιογραφικό στρίμωγμα στον πρωθυπουργό και τα στελέχη μιας κυβέρνησης που έχει δώσει πακτωλό εκατομμυρίων στους καναλάρχες, για να τους έχει με το μέρος της. Σίγουρα όμως υπάρχουν όρια και προσχήματα, ακόμα και όταν η αποστολή μιας εκπομπής είναι να ξεπλύνει καλά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η δημοσιογραφική τριάδα του Special Report στον ΑΝΤ-1, ανέλαβε την ειδική αποστολή να φτιάξει το προφίλ του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια, που -πέραν των άλλων- στερείται αντικειμενικά κάποιου επικοινωνιακού χαρίσματος και στο πρώτο κύμα της καραντίνας φρόντισε να μείνει διακριτικά στο περιθώριο, για να μην υποστεί πολιτική και επικοινωνιακή φθορά.

Η συνταγή που επιλέχθηκε ήταν στον δρόμο και τα δάκρυα που χάραξε ο Τσιόδρας. Ο Κικίλιας λυγίζει αυθόρμητα, όταν αναλογίζεται πως έχει δεθεί άρρηκτα με τους γιατρούς, τους υγειονομικούς και τις καθαρίστριες, όπως ο στρατηγός με τους πολεμιστές του, καθώς δίνουν τη σκληρή μάχη ενάντια στον εχθρό. Και επειδή η μάσκα στο πρόσωπο δεν αφήνει να φανεί καθαρά η συγκίνησή του, ο Κικίλιας φέρνει και το χέρι στο πρόσωπό του, για να κρύψει τα δάκρυά του, ενώ ο φακός έχει ζουμάρει για να δείξει τι μας κρύβουνε…

Η υποκρισία δεν πάει πάντα μαζί με τις υποκριτικές ικανότητες, είναι όμως πανταχού παρούσα σε μια άρτια σκηνοθετημένη “αυθόρμητη στιγμή”, που βοηθά τον τηλεθεατή να ταυτιστεί με τον υπουργό και την κυβέρνηση και τη δημοσιογραφική τριάδα (Σαράφογλου-Τέλλογλου-Φουρλής) να βάλει δυνατή υποψηφιότητα για Πούλιτζερ και Όσκαρ μαζί.

Όταν έκλαψε ο Κικίλιας…

Αυτό είναι το τρέιλερ της εκπομπής, που προβλήθηκε χτες το βράδυ και δε μας έκανε σε τίποτα σοφότερους, αφού ο Κικίλιας έβαλε να παίζει η γνωστή κασέτα του κυβερνητικού “σαξές-στόρι” στο κομμάτι της υγείας. Και όμως, αν υπάρχει λόγος να δακρύζει κανείς, είναι από οργή για τους κρατούντες, τα ψέματά τους, την αδιαφορία τους, ακόμα και τον παχυδερμισμό τους, όταν επιχειρούν να φορτώσουν την ευθύνη για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ στους θεράποντες γιατρούς!

Είναι όντως τραγικό ότι έχουμε δεκάδες θύματα σε καθημερινή βάση, και διάφορα καμπανάκια κινδύνου που μας προειδοποιούν για το επόμενο κύμα που έρχεται, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει ρότα. Δεν κάνει απολύτως τίποτα για να θωρακίσει το σύστημα υγείας με εξοπλισμό και το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό, ποντάρει τα ρέστα της στους εμβολιασμούς, αδυνατεί όμως να εκτελέσει ακόμα και τον δικό της προγραμματισμό -που ανακοινώθηκε με υψηλούς τόνους σε επίσημη συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά, αλλά λειτούργησε ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση και πέραν τούτου ουδέν.

Αξίζει να προσέξουμε κάτι ακόμα. Όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή, είδαν ότι ο Κικίλιας “σπάει αυθόρμητα” στην ερώτηση που του κάνουν για τον ανασχηματισμό και τη δική του θέση στο Υπουργείο Υγείας -καθώς υπήρχε έντονη φημολογία ότι είχε ζητήσει να αλλάξει τομέα. Φροντίζει να πλέξει για άλλη μια φορά το εγκώμιο του πρωθυπουργού, να υποκριθεί χωρίς επιτυχία τον σεμνό και ταπεινό πατριώτη της παράταξης, ώσπου ξαφνικά αλλάζει μόνος του θέμα -εκτός και αν χάθηκε κάτι στο μοντάζ- και συγκινείται, για να δείξει την ανθρωπιά που τον διακρίνει.

Καμιά σκηνοθεσία όμως και κανενός είδους κροκοδείλια δάκρυα δεν μπορούν να κρύψουν την αναισθησία των κυβερνώντων στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός εξαιτίας της πανδημίας και της καταστροφικής διαχείρισής της από το αστικό κράτος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: