Όρθιος ως το τέλος

Στη μνήμη του κομμουνιστή, Μακρονησιώτη αγωνιστή, του αλύγιστου Λεωνίδα Μεντάκη, που έφυγε πλήρης ημερών στα 93 του χρόνια, αλλά έμεινε όρθιος και δραστήριος ως το τέλος.

Λίγες μέρες μετά το θάνατο του Λευτέρη Ηλιάκη, του μεγάλου αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που κατέγραψε στα βιβλία του την ιστορία της αντίστασης στο νομό Χανίων, τον ακολούθησε ο σύντροφός του, Λεωνίδας Μεντάκης, ο κομμουνιστής Μακρονησιώτης, που έφυγε πλήρης ημερών, στα 93 του χρόνια, δραστήριος και συνεπής ως το τέλος.

Όποιος ζούσε στα Χανιά, ήξερε σίγουρα το Λεωνίδα Μεντάκη. Ακόμα κι αν δεν ήξερε το όνομά του ή την ιστορία του, γνώριζε σίγουρα τη χαρακτηριστική μορφή του, του παλαίμαχου αγωνιστή που δεν έχανε ποτέ καμία πορεία, κανένα αγωνιστικό ραντεβού, και κατέβαινε στο δρόμο με δυο μαγκούρες στα χέρια, οπλισμένος με την αστείρευτη δύναμη και την αποφασιστικότητα του κομμουνιστή, που ορκίστηκε να μη λυγίσει ποτέ, κι ατσάλωσε, διατράνωσε αυτήν την πίστη του, σε εξορίες, φυλακίσεις και το μετερίζι του αγώνα.

Από τους αγωνιστές που κρατούν στους δρόμους τους την ιστορία του λαού μας, την ιστορία των αγώνων του και των μαχών του. Κι ο οποίος έφυγε γνωρίζοντας πολύ καλά πως οι ζευγάδες μπορεί να φεύγουν, αλλά η σπορά που άφησαν πίσω τους, μένει και καρπίζει, για να ολοκληρώσει το έργο τους. Μέχρι την τελική νίκη…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: