Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός. Οικονομία εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας. Συμπεράσματα (8)

Σε μια κομμουνιστική κοινωνία η αποτελεσματικότητα αυξάνεται σε τέτοιον βαθμό που χρειάζονται ελάχιστα υλικά και ενέργεια. Ο ελεύθερος χρόνος είναι άφθονος. Οι πόλεμοι για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο σταματάνε γιατί οι απαιτήσεις είναι ελάχιστες. 

Εισαγωγή: Ο τρόπος λειτουργίας της νέας κοινωνίας. Μια ιδιόρρυθμη δικτατορία.

Σε προηγούμενα άρθρα είδαμε ότι είναι δυνατή η συρρίκνωση πόρων και ενέργειας που θα καταναλώσει μια χώρα-κοινωνία. Αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός κομμουνιστικού μοντέλου όπου η ατομική ιδιοκτησία είναι μικρή και όλες οι υποχρεώσεις στον μη εργάσιμο βίο υλοποιούνται από ένα κεντρικό σύστημα.

Ο πολίτης – εργαζόμενος έχει σχεδόν την υποχρέωση να μην μαγειρεύει να μην φροντίζει τα παιδιά του, τους ηλικιωμένους το σπίτι του κ.ο.κ. Αν κάνει οτιδήποτε από αυτά απλώς σπαταλάει πόρους και ενέργεια. Οι μισθοί και οι ιδιοκτησίες είναι μικρές παρόλα αυτά τα περισσότερα πράγματα είναι δωρεάν. Μια κοινωνία που δεν θέλει να σπαταλά χρόνο, ενέργεια και πόρους περνάει γρήγορα στο κομμουνιστικό μοντέλο.

Μια μικρή περίληψη των προηγούμενων άρθρων:

Εστίαση:

Η εστίαση είναι δωρεάν για όλους. Λόγω οικονομίας κλίμακας η απαιτουμένη ενέργεια πέφτει πολύ χαμηλά ίσως στο 10% ή ακόμα λιγότερο. Η αλυσίδα των πέντε σταδίων παραγωγή-αποθήκη-σουπερμάρκετ-κατοικίες-απορρίμματα γίνεται τώρα μόνο δύο σταδίων παραγωγή – λαϊκό εστιατόριο. Οι μερίδες που περισσεύουν δίνονται το απόγευμα ή την άλλη μέρα. Οι άνθρωποι πλέον τρώνε καλής ποιότητας φαγητό από επαγγελματίες μάγειρες. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι το φαγητό είναι διαφορετικό πρωί-απόγευμα σε όλες τις μέρες της εβδομάδας. Τα τρόφιμα μεταφέρονται σε κούτες οι οποίες ξαναχρησιμοποιούνται. Δεν υπάρχουν χάρτινες ή πλαστικές συσκευασίες και δεν υπάρχουν απορρίμματα. Αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν σε ένα ιδιωτικό νοικοκυριό.

Κατοικίες – κτίρια – υποδομές

Η προηγούμενη παράγραφος μας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην κατασκευή των κατοικιών. Η έλλειψη αυτοκινήτων και η χαμηλή εγκληματικότητα μας δίνουν επιπλέον πλεονεκτήματα στην δόμηση των κτιρίων.

Οι κατοικίες είναι μικρές μονοκατοικίες οι οποίες έχουν περιοριστεί σε ένα δωμάτιο-σαλόνι με WC για κάθε ζευγάρι ή για κάθε μέλος της οικογένειας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υπηρεσίες ξενοδοχείου τα δωμάτια όμως είναι μεγάλα. Τα παιδιά αποκτάνε γρήγορα την ανεξαρτησία τους. Μπορούν πλέον σε μικρή ηλικία (10-15 χρονών) να έχουν ένα τέτοιο δωμάτιο. Τα διαζύγια δεν εξελίσσονται  σε ανθρώπινα δράματα. Ο καθένας μπορεί να πάρει ένα δωμάτιο και να ζήσει ανεξάρτητα.

Οι κατοικίες αυτές είναι απόλυτα ασφαλής. Το βιοκλιματικό σπίτι είναι πυρίμαχο, αντισεισμικό, φτηνό και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Επειδή είναι μικρές μονοκατοικίες δεν υπάρχουν πτώσεις από μεγάλα ύψη. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού βρίσκεσαι σε μερικά δευτερόλεπτα έξω από αυτές. Επειδή έχουν πολύ μικρές απατήσεις σε ενέργεια η ηλεκτρική τάση μπορεί να πέσει στα 50 Volt από τα 220 Volt που είναι σήμερα. Η ηλεκτροπληξία σε αυτήν την τάση (50 volt) δεν είναι θανατηφόρα!

Στις κατοικίες αυτές δεν υπάρχουν κλιμακοστάσια, διάδρομοι χωλ, αποθήκες, κουζίνες μεγάλα σαλόνια, θέσεις στάθμευσης, ανελκυστήρες, τοίχοι περίφραξης κ.ο.κ. Οι κατοικίες δηλαδή ταιριάζουν σαν κουστούμι στους ανθρώπους. Τα μαγαζιά είναι πολύ λιγότερα γιατί ακριβώς οι κατοικίες είναι μικρότερες και θέλουν λιγότερα υλικά για να δομηθούν δεν υπάρχουν ταχυφαγεία, συνεργεία κ.ο.κ. Ευνοείται η πολυχρηστικότητα των κτιρίων. Έτσι ένα λαϊκό εστιατόριο μπορεί στις ενδιάμεσες ώρες (μη εστίασης) να χρησιμοποιηθεί ως καφετέρια και μετά τις 9 το βράδυ για ψυχαγωγία (π.χ με τηλεόραση-προβολέα). Η δόμηση μπορεί να πέσει στο 30% ίσως και λιγότερο.

Τα (παραδοσιακά) σπίτια μπορούν να κατασκευαστούν έτσι ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα σημερινά τα οποία έχουν χρόνο ζωής 80 έως 100 χρόνια. Πολλά παραδοσιακά σπίτια τύπου cob έχουν μέσο όρο ζωής τα 500 χρόνια!!! (δες εδώ). Μιλάμε δηλαδή για δόμηση που απαιτεί πόρους και υλικά στο 5% – 15% της σημερινής!!!

Τα σπίτια αυτά υπερέχουν σε πολλά σημεία έναντι των σύγχρονων κατοικιών αλλά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τον φάκελο μελετών της πολεοδομίας διότι έχουν ακανόνιστο σχήμα και δεν υλοποιούνται μαθηματικοί υπολογισμοί. Δες σχετικό άρθρο εδώ.

Τα σπίτια θα κατασκευάζονται με τον παραδοσιακό βιοκλιματικό τρόπο της κάθε περιοχής (κλικ εδώ).

 Τέτοιες κατοικίες χρειάζονται λίγη ενέργεια η οποία δίνεται σε αυτά με παθητικό τρόπο χωρίς καύση υδρογονανθράκων. Οι χοντροί τους τοίχοι μπορούν να λειτουργήσουν ως μπαταρίες θερμότητας. Τα υλικά κατασκευής χρησιμοποιούν ελάχιστη ενέργεια και εργατοώρες, ρυθμίζουν το μικροκλίμα χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και χρησιμοποιούν δομικά υλικά φιλικά από το γύρω περιβάλλον. Αφού δεν θα υπάρχει ιδιοκτησία, οι κατοικίες είναι παρόμοιες και έχουν τα δικά τους έπιπλα οι μετακομίσεις θα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να μεταφερθεί είναι ο ρουχισμός.

Άλλες μορφές εξοικονόμησης ενέργειας

Τα κατοικίδια ζώα θα είναι πλέον περιφραγμένα σε ένα άλσος και ο καθένας μπορεί να πάρει ένα να το βγάλει βόλτα και να το επιστρέψει. Πιστεύω ότι με αυτόν το τρόπο χρειάζονται πολύ λιγότερα κατοικίδια. Καταργούνται επίσης τα PetShop. Τα ίδια φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα για τα κοινωνικά εστιατόρια μεταφέρουν και τις ζωοτροφές για τα κατοικίδια.

Τα ρούχα κατασκευάζονται από υφάσματα τα οποία δεν χρειάζονται σιδέρωμα. Ο πάτος κάποιων παπουτσιών είναι κατασκευασμένος από ελαστικό αυτοκινήτων όπου είναι πρακτικά άφθαρτος.

Μεταφορές

Στην νέα κοινωνία καταργείται το Ι.Χ αυτοκίνητο. Η νέα κοινωνία βρίσκει εργασία για κάθε πολίτη κοντά στην περιοχή κατοικίας του. Μπορεί όμως να γίνει και το αντίστροφο. Αφού οι κατοικίες είναι όμοιες, δωρεάν και ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο οι άνθρωποι πλέον ωθούνται να μένουν δίπλα στον χώρο εργασίας τους. Τα παρασιτικά επαγγέλματα καταργούνται, έτσι μειώνεται ο χρόνος των μετακινήσεων. Η μετακίνηση είναι πολύ μικρή και μπορεί να γίνει με τα πόδια ή με ποδήλατο. Άτομα που χρήζουν ιατρικής υποστήριξης θα μένουν δίπλα σε δομές υγείας. Άσκοπες μετακινήσεις λ.χ για σουπερμάρκετ – λαϊκή αγορά δεν γίνονται αφού θα υπάρχει το κοινωνικό εστιατόριο. Οι μόνες μεγάλες μετακινήσεις θα γίνονται για αναψυχή μία ή δυο φορές τον χρόνο για μεγάλη χρονική περίοδο. Οι εκδρομές του Σαββατοκύριακου είναι σπατάλη ενέργειας και απάτη, αφού δεν ξεκουράζεται κανείς σωστά.

Τα δημόσια Μ.Μ.Μ (μέσα μαζικής μεταφοράς) αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Η απαιτούμενη ενέργεια μπορεί να κατέβει στο 10% ή και λιγότερο.

Οικισμοί – τεχνολογία

Όλοι  οι οικισμοί θα βρίσκονται πάνω στο βασικό οδικό δίκτυο ή κοντά σε αυτό σε βάθος μερικών χιλιομέτρων για συρρίκνωση της οδοποιίας. Πόλεις άνω των 50.000 δεν υπάρχουν. Θα πρέπει επίσης να γίνει εξισορρόπηση του πληθυσμού-κατοικιών ανάλογα με τις διατροφικές δυνατότητες κάθε περιοχής. Είναι παράλογο η Αττική να έχει 4.000.000 κατοίκους ενώ η Θεσσαλία 700.000. Τα νούμερα θα έπρεπε να είναι ανάποδα. Ο λόγος είναι απλός. Οι άνθρωποι τα υλικά και τα τρόφιμα θα κινούνται σε μικρές αποστάσεις. Αυτό δημιουργεί και άλλα πλεονεκτήματα. Αφού κάθε περιοχή έχει εξασφαλίσει διατροφική επάρκεια σε περίπτωση πανδημίας οι άνθρωποι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα εντός των γεωγραφικών ορίων αυτής χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο. Και όλα αυτά χωρίς μάσκες, εμβόλια και lockdown!

Οι οικισμοί πλέον δημιουργούνται εικονικά μέσα σε προγράμματα υπολογιστή. Βρίσκονται οι καταλληλότερες τοποθεσίας βάση κλιματολογικών και διατροφικών δυνατοτήτων της κάθε περιοχής. Δημιουργούνται εικονικά και εκατοντάδες κατοικίες από τις οποίες επιλέγονται μερικές δεκάδες με βάση την ενεργειακή τους απόδοση. Μετά όλα αυτά εφαρμόζονται στη πράξη.

Παιδεία – Υγεία

Στην παιδεία έχουμε αύξηση των πόρων και της ενέργειας γιατί θα χρησιμοποιηθούν περισσότερα σχολεία και εκπαιδευτικοί! Όμως έχουμε μείωση των μαθητικών ωρών εργασίας. Το ισοζύγιο μπορεί να είναι θετικό! Το όφελος κατά την άποψη μου είναι ότι θα έχουμε πιο χαρούμενους και πιο μορφωμένους μαθητές!

Στην υγεία ίσως υπάρχει μια μείωση των δαπανών και εξοικονόμηση πόρων και ενεργείας εξαιτίας του ανώτερου βιοτικού επιπέδου που παρέχει η νέα κοινωνία (κομμουνισμός).

Τα επαγγέλματα και το πεδίο της εργασίας

Τα επαγγέλματα περιορίζονται σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, υπηρεσίες εκπαίδευσης- υγείας και κατασκευής κτιρίων. Εδώ έχουμε εξοικονόμηση εργατοωρών.

Αν θα υπάρξει κάποτε ένα διεθνές καθεστώς κομμουνισμού τότε καταργούνται τα στρατιωτικά επαγγέλματα αλλά και οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες! 

Η εξοικονόμηση αυτή οδηγεί την οικονομία των κατασκευών, των υποδομών και της βιομηχανίας σε μινιμαλισμό. Οι βιομηχανίες μετατρέπονται σε βιοτεχνίες, οι εθνικές οδοί σε επαρχιακούς δρόμους κ.ο.κ.

Συμπεράσματα

Το παρόν και τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι ήδη γνωστά όπως για παράδειγμα τα λαϊκά εστιατόρια και η αποτελεσματικότητα των Μ.Μ.Μ (μέσων μαζικής μεταφοράς). Σε μια κομμουνιστική κοινωνία η αποτελεσματικότητα αυξάνεται σε τέτοιον βαθμό που χρειάζονται ελάχιστα υλικά και ενέργεια. Ο ελεύθερος χρόνος είναι άφθονος. Οι πόλεμοι για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο σταματάνε γιατί οι απαιτήσεις είναι ελάχιστες. 

Έτσι αρχικά κάθε κράτος και στην συνέχεια κάθε γεωγραφική περιοχή διακηρύσσει ολική ή σχετική επάρκεια και αυτονομία!

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι το πέρασμα σε μια κοινωνία απόλυτης ισότητας (κομμουνιστική κοινωνία). Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσουμε σε όλα τα επίπεδα από το εγώ στο εμείς. Οι πολλοί τα καταφέρνουν πάντα καλύτερα!

Δείτε τα προηγούμενα σχετικά άρθρα εδώ και όλα τα άρθρα εδώ.

Στην συνέχεια: Κάποια επιπλέον συμπεράσματα – Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Στάθης  Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: